Nyulat akart lőni, a hajtót találta el egy borsodi vadász

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek egy rendőr ellen, aki még 2018-ban egy borsodi vadászaton meglőtt egy kiskorú hajtót - közölte a Központi Nyomozó Ügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta, hogy a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a rendőr ellen a Kazincbarcikai Járásbíróságon.

A férfi 2018 novemberében egy vadásztársaság által szervezett társas vadászaton vett részt 13 vadásztársával és két hajtóval egy borsodi dűlőben.

A vadászat előtt a vezető elmondta a balesetvédelmi szabályokat. A vadászat során a vadászok és a hajtók egy vonalban haladtak, majd amikor egy cserjés dombra értek, a sort már nem tudták fenntartani és

a tőle jobbra haladó, kiskorú hajtó lemaradt. Ekkor a férfi megpróbált lelőni egy nyulat, ami a hajtó felé menekült.

A 33 éves rendőr sörétes vadászfegyverével a domb lejtős irányába a magas fűvel és bokrokkal benőtt terület felé lőtt, ami

eltalálta a tőle 39 méterre lévő, láthatósági mellényt és élénk színű sapkát viselő kiskorú hajtót. Bal alkarjába, bal és jobb combjába, továbbá lábszárába összesen hat sörétlövedék fúródott,

ami miatt könnyebb sérüléseket szenvedett.
A vádirat szerint

a vadász több szabályt is megszegett, így többek között azt, amely szerint lőni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat egyértelműen felismerte, és a lövéssel mások életét, testi épségét nem veszélyezteti.

Tilos a hajtók között kitörő, vagy a vadászok vonalán átfutó vadat célozva követni, tilos a fegyverrel dombélről völgy felé lőni, és a lövés előtt mérlegelni kell a lövedék várható útját és a becsapódás helyét.

A férfi bűncselekményének büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés - tette hozzá a főügyész.

Keresztes Imre elmondta, hogy az ügyészség pénzbüntetés kiszabását javasolta vele szemben.