Demeter Szilárd: A nyílt társadalom valódi értékeit Magyarország képviseli

Demeter Szilárd
Vágólapra másolva!
A nyugat-európai államok, amelyek a nyílt társadalom eszméjét kérik számon Magyarországon, lábbal tiporják annak legalapvetőbb értékeit - nyilatkozta a Karc FM-nek Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos. Demeter Szilárd azután jelentette meg az Origón Megadja Gáborral közösen jegyzett írását, hogy egy német férfi számon kérte őt a Magyarországon uralkodó állapotok miatt.
Vágólapra másolva!

Demeter Szilárd a napokban hivatali mail-címére kapott egy levelet, amelyben egy német férfi számon kérte őt a "magyar demokrácia, jogállamiság és sajtószabadság helyzete" miatt. A Demeter által csak "német úrként" emlegetett férfi egyúttal kárhoztatta az országot legitim nacionalizmusa miatt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Origón reagált erre Megadja Gáborral, a Kontra főszerkesztőjével jegyzett közös cikkében. Az írás nagy vihart kavart, azóta is beszédtéma a hazai közvéleményben.

Csütörtökön Demeter ismét reflektált a történtekre, ezúttal a Karc FM-en. Azt mondta, ahogy ő látja, Németországban nagyon erős az állami propaganda, Magyarország befeketítése már az állami média szintjén zajlik és hatékony, így fel kell készülni a hasonló lakossági véleményekre. Egyúttal kiemelte: a német népet leginkább a fegyelmezettség jellemzi. "Amikor történelmük úgy kívánta meg, akkor nácik voltak, most pedig az ultraliberalizmus mögé állnak be és mondják fel egyként az ideológiához tartozó kommunikációs paneleket" - tette hozzá.

A miniszteri biztos szerint a nyugat-európai államok, amelyek a nyílt társadalom eszméjét kérik számon Magyarországon, lábbal tiporják annak legalapvetőbb értékeit.

- húzta alá, ezt kiegészítve azzal, hogy ez pedig komoly ellentétben áll azzal a hozzáállással, amit a magukat nyílt társadalmaknak hívók képviselnek.

Demeter Szilárd arról is beszélt, hogy az Európai Unió folyamatos versenyhátrányban van nemzetközi szinten. Ezért pedig nem a visegrádi államok a felelősek, hiszen ezek az országok az unió eredeti szellemisége szerint járnak el, vagyis a kontinenst erős nemzetállamok szövetségeként képzelik el.