A baloldali sajtó szerint meglepő dolgok állhatnak Szájer József ügye mögött

LEZSÁK Sándor; SZÁJER József
Budapest, 2019. december 2. Szájer József európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen, ahol átvette a Petőfi-díjat, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését 2019. december 2-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A hvg keddi cikkében arról írt, nem lehet kizárni, hogy "a péntek éjjeli rendőrségi razziát ne kísérte volna valamilyen titkosszolgálati művelet - merthogy vannak erre utaló jelek is". Korábban Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, és Pulai András baloldali politikai elemző írt arról, hogy kifejezetten furcsa a botrány időzítése.
Vágólapra másolva!

A hvg szerint a titkosszolgálati művelet kapcsán "nem kell nagy dologra gondolni: egy egyszerű figyeléssel akár le is követhették Szájer mozgását, attól kezdve pedig már csak egy névtelen bejelentést kell tenni a rendőrségre, hogy a bulira a kijárási korlátozások alatt a hatóság felfigyeljen".

Szerintük árulkodó, hogy noha sajtóhírek szerint az összejövetelen "több diplomata is jelen volt, Szájer volt az egyetlen, akinek a pozíciója kiszivárgott a belga médiában, és így néhány óra alatt beazonosíthatóvá vált, a többieké egyelőre nem". Mint kiemelik, önmagában nem életszerűtlen, hogy

valamelyik tagállam titkosszolgálatának akciója áll Szájer leleplezésének hátterében.

"Ez a fajta leleplezés ugyanis benne van a titkosszolgálati munkák eszköztárában. Ez persze egyelőre egyszerű spekuláció, de a konteót erősíti, hogy lenne alapja: az uniós költségvetési vétót belengető Orbán-kormány, vagyis a "kereszténységet" és "az európai értékek védelmét" hangoztató Fidesz ideológiai hiteltelenítése egy ellenérdekelt tagállam titkosszolgálatának akár most az érdekében is állhat" - teszik hozzá. Így felmerül a kérdés, hogy "a bulin részt vevő többi diplomata kilétét miért nem tudta felderíteni a nyilvánvalóan rendőrségi, de legalábbis hatósági forrásokból dolgozó belga sajtó?"

A lap Belgiumból származó, de nem megerősített információja szerint lengyel diplomaták és egy észt diplomata is jelen volt. "Ha ezeknek a szereplőknek nem derül fény kilétére, akkor még inkább megerősödhet az a teória, hogy Szájer lelepleződése nem puszta véletlen műve" - összegez a baloldali lap.