A Dózsa György úti gázoló gyakorlatilag szabadlábon tölti a büntetését

Budapest, 2020. szeptember 30.
Az elsőrendű vádlott M. Richárd (b) az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságo
Az elsőrendű vádlott M. Richárd (b) az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2020. szeptember 30-án. A bíróság négy év fogházra ítélte első fokon és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől M. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyű testi sértés miatt.
Vágólapra másolva!
A bíróság szeptemberben nem jogerősen elítélte M. Richárdot, valamint végleg eltiltotta a vezetéstől. Azonban ez sem fogta vissza a Dózsa György úti gázolót, akit korábban a kecskeméti-maffiaperben 8 évre ítéltek. A legutóbbi ítélete óta kapták el vezetés közben, drogozott, és úgy edzett a barátaival, hogy a konditerem a koronavírus miatt nyitva sem lehetett volna. Mindezek ellenére a férfi továbbra sincs letartóztatva, mindössze bűnügyi felügyelet alatt áll, ami szerint egész Pest megyében szabadon mozoghat. Az ügyészség szerint ez elfogadhatatlan, ezért ismét javasolták a letartóztatását, amiről a jövő héten fog dönteni a bíróság. Az Origo egy infromátor segítségével kiszámolta, hogy M. Richárd a halálos baleset óta mennyi időt töltött szabadlábon védekezve. Megdöbbentő szám jött ki. Ennél már csak az érthetetlenebb, hogy mennyi időt kell börtönben töltenie, ha jogerősen elítélik. 
Vágólapra másolva!

M. Richárd a Dózsa György úti gázoló, a két halálos áldozattal járó baleset óta mindössze 2 és fél hónapot volt letartóztatásban.

Már ez önmagában is figyelemreméltó, azonban, ha hozzávesszük, hogy rendszeresen szegi meg a kényszerintézkedés szabályait, akkor már egészen elképesztő.

Legutóbb az derült ki róla, hogy szilveszterkor drogozott. Ezért az ügyészség a bűnismétlés veszélye miatt ismét javasolta a letartóztatását, már nem először.

M. Richárd Fotó: Hirling Bálint - Origo

Többször megszegte a szabályokat, mégsincs letartóztatásban

Tavaly okótberben ismét volán mögé ült, pedig nem volt jogosítványa, és első fokon eltiltották a vezetéstől.

Egy német rendszámú, luxus Mercedesszel hajtott a Váci uton, amikor a rendőrök megállították.

A történtekről egy szemtanú számolt be akkor a Borsnak.

– mondta a szemtanú a lapnak.

A rendőrség megerősítette a történteket, válaszukban azt írták, hogy a férfi elmondta az őt igazoltató rendőröknek, hogy nincs jogosítványa. Az ellenőrzése közben kiderült, hogy bírósági eljárás van ellen folyamatban, aminek a végéig bevonták a jogosítványát.

A szemtanú elmondása szerint az intézkedés után M. Richárd lezárta az autóját és gyalog ment tovább.

Decemberben egy konditeremben edzett a barátaival, ami a koronavírus miatti intézkedések miatt nem is lehetett volna nyitva.

A teremben összesen heten voltak, ellenük védelmi intézkedés megszegése miatt tettek feljelentést a rendőrök.

Ezek után újra bűnügyi felügyelet alá került, de ez sem akadályozta meg abban, hogy, ahogy fentebb már ítuk, drogozzon. A gyanú szerint december 31-én többféle kábítószert fogyasztott. A hatóságok kábítószer birtoklása miatt hallgatták ki.

A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Eszerint Pest megyén belül szabadon mozoghat, valamint hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

M. Richárd Fotó: Polyák Attila - Origo

Már több mint egy évet letöltött a büntetéséből, pedig alig volt börtönben

Egy, az eljárást jól ismerő informátorunktól megtudtuk, hogy a Dózsa György úti baleset óta M. Richárd nagyjából mennyi ideig volt őrizetben, házi őrizetben, bűnügyi felügyelet alatt és letartóztatásban az első fokú ítéletig, amit 2020. szeptember 30-án hirdetett ki a bíróság.

M. Richárd először 2017 augusztusában került őrizetbe, két napra. Ezek után fél éven keresztül volt házi őrizetben, 2017. augusztus 21-től 2018. február 21-ig.

Mivel a bíróság döntése szerint a házi őrizetben valamint a bűnügyi felügyelet alatt eltöltött időt harmadolva számítják bele a büntetésébe, így ez a 6 hónap összesen 2 hónap fogházbüntetésnek felel meg.

Később megint 2 napra őrizetbe került, majd 8 hónapot és 25 napot volt házi őrizetben, 2018. február 24-2018. november 18-ig. Ezt az időszakot is harmadolni kell, vagyis ez nagyjából 2 hónap 28 nap fogháznak felel meg.

A házi őrizetett megszakította 3 nap őrizet, ami után

2 hónap és 20 napra letartóztatásba került, egészen 2019 februárjáig.

Ezek után az elsőfokú ítéletig, 2020. szeptember 30-ig bűnügyi felügyelet alatt volt. Ezt az 1 év 7 hónapot is harmadolni kell, ami így nagyságrendileg 6 és fél hónap fogháznak felel meg.

A bíróság első fokon, nem jogerősen 4 év fogházbüntetésre ítélte a Dózsa György úti gázolót. A büntetésből jó magaviselettel ennek a 2/3-ának a letöltése után szabadulhatna, ami összesen 2 év 8 hónap.

Ebből a kényszerintézkedésekkel már letöltött nagyjából 1 év 2 hónapot, vagyis mindössze 1 év 5-6 hónapra került volna börtönbe, ha nem fellebbeznek az első fokú ítélet ellen. Így elvéleg ennél akár kevesebbet is tölthet börtönben, igaz, akár többet is.

M. Richárd Fotó: Hirling Bálint - Origo

Katona, verőember volt a maffiában

M. Richárd neve akkor vált először ismerté, amikor 2004-ben letartóztatták a kecskeméti maffiaperben. Amikor elfogták a banda tagjait, éppen arra készültek, hogy leszámolnak egy rivális bandával.

M. Richárd Radnai László egyik katonája volt, a bűnszervezet tagjaként főleg a tartózásokat hajtotta be.

A banda foglalkozott drogkereskedelemmel és prostitúcióval is.

Miután letartóztatták, a börtönből is üzent a banda tagjainak, hogy mikor és kitől kell behajtani a tartozást. Egy 2005-ben tartott tárgyaláson felolvasták, hogy mit írt az egyik levelében:

M. Richárd Forrás: MTI/Mónus Márton

A tárgyaláson egy védett tanút is meghallgattak, aki elmondása szerint M. Richárd testőre volt, egészen a letartóztatásáig.

A 170 ezer forintos fizetését még akkor is kapta, amikor M. Richárd már a rácsok mögött volt.

2006-ban végül 8 év fegyházbüntetésre ítélték emberölés előkészülete és fegyvercsempészés miatt.

"Az életed nem ér annyit, mint a fényezés a kocsin"

Később, 2015-ben M. Richárd egy német rendszámú BMW-vel leszorított az útról egy biciklist, aki ezért ráütött az autójára. Erre M. Richárd bevágott a biciklis elé és azt ordította neki:

Ezek után a társával együtt kiszálltak a kocsiból és megverték a biciklist.

M. Richárd Fotó: Polyák Attila - Origo

A Dózsa György úti brutális baleset

A megvert biciklis esetével együtt vizsgálják azt a halálos balesetet, amit M. Richárd okozott a Dózsa György úton 2017-ben.

A férfi a luxusautójával a megengedett sebesség többszörösével, nagyjából 140 kilométer/órás sebességgel hajtott úgy, hogy nem volt jogosítványa, videótelefonált és kokain volt a szervezetében.

Ekkor a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy Citroen szabálytalanul elé kanyarodott. A sofőrnek esélye sem volt felmérni, hogy M. Richárd milyen sebességgel hajtott. Az ütközéstől a Citroen a közeli trolimegállóba csapódott, ahol több ember megsérült.

Az autóban utazó két ember meghalt, a sofőr életveszélyesen megsérült.

A baleset a Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében történt 2017. május 15-én. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A baleset után M. Richárd letartóztatásba került, de 2019 februárjában kiengedték, mert meg kellett operálni a szívét. Ezek után Budapesten és Pest megyében szabadon mozoghatott, nem került újra letartóztatásba.

A tárgyaláson M. Richárd elismerte, hogy a baleset előtt nem fékezett, sőt, gázt adott. Ezen kívül elismerte a garázdaságot, a könnyű testi sértést, a halálos közúti balesettel kapcsolatban pedig részben ismerte el a felelősségét.

A bíróság végül első fokon 4 év fogházbüntetésre ítélte M. Richárdot és véglegesen eltiltotta a vezetéstől.

A Citroen sofőrjét, aki szabálytalanul kanyarodott ki elé, 1 év 10 hónap, 3 évre felfüggesztett büntetésre ítélte, és 1 évre eltiltotta a vezetéstől.

Az ítélet ellen az ügyészség M. Richárd ítéletének súlyosbításáért, a férfi enyhítésért, míg a Citroen sofőrje felmentésért fellebbezett.

Ezek után az ügyészség javasolta a gázoló letartóztatását, többek között a bűnismétlés veszélye miatt. Ezzel szemben M. Richárd ügyvédje azt kérelmezte, hogy szüntessék meg a bűnügyi felügyeletét.

A bíróság ezek után megszüntette a bűnügyi felügyeletét, ami ellen az ügyészség szintén fellebbezett.

Ezek értelmében M. Richárdot hiába ítélték el, oda és akkor mehetett, amikor akart. A jogosítványát azonban nem kapta vissza.

Forrás: Origo

Vesztegetéssel akarta visszaszerezni a jogosítványát

M. Richárd jogosítványát már 2016-ban bevonták, mert összeszedte a 18 büntetőpontot. Ezek után utánképzésre kellett volna járnia, aminek a keretein belül részt kellett volna vennie egy 6 órás előadáson, majd teljesítenie kellett volna egy feladatsort és a forgalmi vizsgát.

Ehelyett azonban egy közvetítőn keresztül felkeresett egy olyan embert, akiről tudta, hogy hamis igazoló papírokat csinál.

Azt mondta neki, hogy hajlandó bármekkora összeget kifizetni azért, hogy soron kívül visszaszerezze a jogosítványát.

A hamisító azt mondta neki, hogy 600 ezer forintért cserébe elintézi az ügyet. M. Richárd kifizetett neki a közvetítőn keresztül 300 ezer forintot, de különböző okok miatt a férfi nem tudta visszaszerezni a jogosítványt.

Ezek után, a jogosítvány nélkül száguldozó M. Richárd összeütközött a Citroennel 2017. május 15-én. A hamisító a közvetítőn keresztül azt ajánlotta fel a gázolónak, hogy

a magas beosztású rendőr ismerősén keresztül 600 ezer forintért befolyásolni tudja az ellene indított büntetőeljárást. M. Richárd kifizette ezt a pénzt, de az volt a feltétele, hogy a jogosítványát is szerezzék vissza.

M. Richárd tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2019-ben. Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek után majdnem sikerült visszakapnia a jogosítványát, de azt 2017 szeptemberében megint bevonták.

Mint kiderült, a hamisító M. Richárdot és a közvetítőt is átverte, ugyanis nem állt kapcsolatban senkivel, aki befolyásolni tudta volna az ügyét, vagy vissza tudta volna szerezni a jogosítványát.

A megszerzett 900 ezer forintot magára költötte.

Az ügyészség kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja M. Richárdot és a két társát. Azt javasolták, hogy az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek, akkor M. Richárdot ítélje a bíróság 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, a közvetítőt 2 évre, amit 5 év próbaidőre felfüggeszt. A csaló 4 évre kerülhet börtönbe.

Tehát M. Richárd a biciklis megveréséért és a Dózsa György úti gázolásért kapott büntetésésn kívül még számíthat másik ítéletre is.