Ezért segíti a fiatalokat szja-mentességgel a kormány

kávé fiatal nő kávézó
Vágólapra másolva!
A 25 év alattiak szja-mentessége egy újabb fontos lépés a munka- és tudásalapú társadalom megteremtéséhez. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár közösségi oldalán kérdezz-felelek formában vette végig, miért éppen a fiatal munkavállalókat segíti a kormány adóelengedéssel.
Vágólapra másolva!

Tényleg csak keveseknek jó?

Magyarországon mintegy 1 millió 16 és 24 év közötti fiatal van. Legtágabb értelemben ők a kedvezményezettjei az szja-mentességnek. Ezen belül a csak dolgozók (2019-ben 288 ezer fő), és
a tanulmányaik mellett munkát vállalók (diákmunka, gyakornokság) azok, akik 2022. január 1-től közvetlenül profitálhatnak belőle.

Miért éppen a fiatalokat támogatjuk?

A közgazdaságtanban régóta ismert a jövedelemparadoxon problémája: amikor az embernek a legnagyobb szüksége van a pénzre (családalapítás, otthonteremtés, gyerekvállalás), akkor keres a
legkevesebbet (pályakezdő). Később, amikor már megoldódtak élete problémái (a gyerekek kirepültek, nincs hiteltörlesztés), akkor keresi a legtöbbet, ugyanis a jövedelem a munkában eltöltött évek során többnyire növekszik.

Ezt a paradoxont a családok többségében „átcsoportosítással" oldják meg, vagyis a szülők, nagyszülők anyagilag támogatják a gyerekeket, unokákat. Ez általában azokban a családokban nem
jelent gondot, ahol a gyermek továbbtanul, míg a fiatalon munkába állók szülei nagyobb valószínűséggel az alacsonyabb jövedelmű, kétkezi munkások közül kerül ki.

Az szja 25 éves kor alatti eltörlése éppen azoknak jelenti tehát a legnagyobb segítséget, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Tesszük mindezt szervesen beillesztve az egyéb intézkedések
közé (gondoljunk csak a babaváró hitelre, a lakásvásárlási áfakedvezményre, a csokra, az autóvásárlási vagy lakásfelújítási támogatásra).

Mekkora megtakarítást jelent ez egyéni szinten?

Jelenleg a 25 év alattiak bruttó átlagkeresete 287 700 forint, így a 15 százalékos személyi jövedelemadó elengedése esetükben havi nettó 43 155 forintos jövedelemtöbbletet eredményez.
Vagyis egy átlagbért kereső fiatal éves szinten 520 000 forintot takaríthat meg a kedvezménynek köszönhetően. Feltételezve az eddigi évek bérnövekedését, ez az összeg 2022-re még magasabb lehet. Ráadásul, ha valaki szakma birtokában már 17 évesen munkába áll, akkor ez 3,5-4 millió forint megtakarítást jelent számára 8 év alatt.

Miért ellenzi a fiatalok szja-mentességét a baloldal?

A baloldal szerint az intézkedés munkára ösztönöz a tanulás helyett. Valójában sokkal inkább az esélyegyenlőséget növeli, és az életkezdést támogatja.

Gondoljunk csak arra, hogy aki tanul, az Magyarországon többségében államilag támogatott képzésben teheti ezt meg, jó eredmény esetén ösztöndíjat kap, megélhetését kamatmentes diákhitelből
finanszírozhatja, miközben számos diákkedvezményt is érvényesíthet (utazásnál, szórakozóhelyeken, éttermekben, könyvtárban, moziban, sorolhatnánk), adót pedig tanulmányai után nem fizet. Azt a fiatalt, aki döntése vagy körülményei miatt már fiatalon munkába áll, miért ne támogatnánk?

"Mindennek az az üzenete, hogy a munkának becsülete van Magyarországon, és aki akar, az nemcsak tanulni tud, hanem megéri dolgoznia is. Ha pedig így tesz, akkor szorgalommal és kitartással,
a fiatalok és családok számára elérhető lehetőségek kihasználásával, évről évre tud egyet előre lépni" - összegzett György László a közösségi oldalán.