Több mint 83 milliót osztogatott el barátok cégeinek az MSZP-frakció

Vágólapra másolva!
Valóságos közpénzesővel jutalmazta meg az MSZP-frakció a párt gazdasági holdudvarához tartozó szereplőket tavaly év végén. Tóth Bertalan pártelnök jóvoltából három szocialista-közeli cég összesen 83 millió forintot tehetett zsebre, többek között elemzések készítéséért - derül ki az Országgyűlés hivatalos oldalán közzétett adatokból. A nyertesek között van Puch László volt pénztárnok egykori érdekeltsége, a baloldali párt kutatóintézete, a Szociális Demokráciáért Intézet, valamint a kapcsolat.hu. A szocialisták háza táján semmi nem változott, ugyanolyan gátlástalanul osztogatják a közpénzt, mint eddig. 
Vágólapra másolva!

Vidám hangulatban készülhettek az MSZP-közeli vállalkozók a szilveszterre, hiszen nem sokkal az új évi pezsgőbontás előtt sikerült megkötniük egy-egy többmilliós megbízási szerződést a szocialista párt országgyűlési képviselőcsoportjával.

A parlament.hu-ra feltöltött adatok szerint tavaly december 30-án szó szerint kinyílt a baloldali párt közpénzkasszája:

Tóth Bertalan pártelnök aznap négy (három megbízási és egy bérleti) szerződést írt alá három különböző céggel, összesen 83,5 millió forint értékben.

A legnagyobbat a Sapienza Oktatási, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. nyerte, hiszen június 30-ig 33 millió forintért adhatnak tanácsot és készíthetnek elemzéseket a szocialista frakció tagjainak.

A Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft. sem járt rosszul: 26 millió forintért gyűjthetik az adatokat, készíthetik a politikai elemzéseket Tóth Bertalanéknak. Megbízásuk egész évre szól, így egy évig garantáltan nem kell rettegniük a bevételhiány miatt.

Közel 14 milliós megbízási szerződésével a harmadik helyre került a szocialisták év végi közpénzosztogatásában a Kapcsolat.hu Kommunikációs és Szolgáltató Nonprofit Kft. Nekik nem tanulmányokat kell készíteniük, csupán biztosítaniuk kell az internet és a telefonszolgáltatás technikai feltételeit a szocialista párt parlamenti képviselőinek bérelt irodáiban. Igaz, erre egész évben oda kell figyelniük, sőt, félévente el kell végezniük a karbantartási munkálatokat.

A Sapienza cégcsoport másik tagja, a Sapienza Plusz Kft. sem marad pénz nélkül az idei évben: az MSZP-frakció 10,5 millió forintért bérel tőlük irodahelyiséget a Villányi úti pártközpontban.

Az újabb megbízási szerződések egyébként azért is tűnhetnek visszásnak, mert a pártelnök az utóbbi időszakban többször is pártja nehéz anyagi helyzetéről beszélt.

Szerződő fél Szerződés összege Szerződés időtartama Szerződés tárgya Aláíró a megbízott cégtől Aláíró az MSZP-től
Sapienza Oktatási, Tanácsadó, és Szolgáltató Kft. 33.020.000 forint 2021. január 1-től 2021. június 30-ig Tanácsadói feladatok ellátása, elemzések, tanulmányok elkészítése Török Ottó Tóth Bertalan, frakcióvezető
Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft. 26.289.000 forint 2021. január 1-től 2021. december 31-ig adatgyűjtés, adatfeldolgozás, elemzések készítése, ezek prezentációja, politikai elemzések készítése az MSZP-frakciónak Szeredi Péter Tóth Bertalan, frakcióvezető
Kapcsolat.hu Kommunikációs és Szolgáltató Nonprofit Kft. 13.716.000 forint 2021. január 1-től 2021. december 31-ig a párt parlamenti képviselőinek bérelt irodáiban az internet és a telefonszolgáltatás technikai feltételeinek támogatása, félévente a karbantartási munkák elvégzése Simon Domokos Lajos Tóth Bertalan, frakcióvezető
Sapienza Plusz Kft. 10.516.512 forint 2021. január 1-től 2021. december 30-ig bérleti szerződés a Villányi úti pártszékház 217 négyzetméteres irodahelyiségeire Török Ottó Tóth Bertalan, frakcióvezető

Ismerős cégek

Közel sem véletlen, hogy éppen ezek a cégeket bízta meg több millióval, több tízmillióval az MSZP: mindegyikük régi és jól ismert szereplője a párt gazdasági holdudvarának.

A Sapienza Kft.-t 2019 januárjáig az MSZP pártpénztárnokaként emlegetett Puch László tulajdonolta, akitől Török Ottó, a második Gyurcsány-kormány sportügyi szakállamtitkára vette át a céget. A tulajdonosváltás után nem sokkal a vállalat Sapienza Plus Kft. néven egy új leánycéget alapított, amit szintén Török irányít. A Sapienza-birodalom valósággal szárnyal a mostani ciklusban: a szocialistáknak köszönhetően több mint negyedmilliárd közpénzhez jutottak. Legutóbb tavaly júliusban kaptak 30,5 millió forintot tanácsadói feladatok ellátására, valamint különböző tanulmányok és szerződések elkészítésére.

Nem az utcáról futott be a Kapcsolat.hu Nonprofit Kft. sem: jelenleg is ők üzemeltetik az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány a honlapját, a kapcsolat.hu-t. Ügyvezető igazgatójuk pedig az a Simon Domokos, aki korábban Tóth Bertalan pártelnök kabinetfőnöke volt. Sajtóértesülések szerint a szocialista-közeli vállalkozó testvére Simon Dénes Ferencnek, a HORIZONT Handels und Industrie AG magyarországi képviselőjének. A vállalkozás egyébként korábban is rajta volt a párt kifizetési listáján: 2015-ben például 34 millió forintot kaptak tanácsadásért.

Szintén alaposan be van ágyazva szocialista körökbe a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft. A társaságot az a Szeredi Péter vezeti, aki korábban az MSZMP KB munkatársa, a Medgyessy-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemzőközpont vezetője, a Gyurcsány-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója, majd a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke volt.