Karácsony Gergely véletlenül elismerte, hogy nem ő dönti el, akar-e indulni a baloldali előválasztáson

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Elismerte Karácsony Gergely egy valóságshow-szereplővel folytatott internetes beszélgetésben, hogy  rendszeresen egyeztet Gyurcsány Ferenccel. Mint megírtuk, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke látva felesége népszerűtlenségét, úgy döntött, hogy Karácsony lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A kedélyeskedő, rendkívül barátságos, a kellemetlen kérdéseket látványosan kerülő beszélgetésre jellemző, hogy Karácsony - nyilván valamelyik kampánytanácsadója tanácsára - zokniban volt. Eközben a milliós fizetésével a zsebében arról beszélt, hogy főpolgármesterként rosszabbul él, mint mielőtt politikus lett volna.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc után Karácsony Gergely is elment a VV Zsolti nevű valóságshow szereplő internetes műsorába, ahol a főpolgármester és a bulvárceleb 46 percig beszélgetett papucsban, illetve zokniban. Néhány napja írtuk meg, hogy a DK elnöke, a baloldal vezetője eldöntötte, hogy egykori beosztottját teszi meg a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének.

Karácsony első elszólása: nem érdekli az emberek véleménye

A háromnegyed órás propagandainterjúban - ahol többek között olyan kérdések hangzottak el, hogy tényleg olyan jó fej-e, "mint aminek látszik" - a választási győzelmét követően kockakövekre állított biciklivel pózoló Karácsony elismerte, hogy megint autóval érkezett (ezt azzal magyarázta, hogy reggel nem ihatott kávét egy koronavírusteszt miatt, kávé nélkül pedig nem tud biciklizni), majd közölte , hogy a Nagykörútra felfestett biciklisávok maradnak, annak ellenére, hogy a kihasználtságuk rendkívül alacsony. Mindezt annak ellenére mondta, hogy úgy fogalmazott,"tudom, hogy nemcsak a Fidesz-szavazók szidják az édesanyamát, aki egyébként semmiről nem tehet, hanem az ellenzékiek is."

Kampányarc és kampányeszköze: Karácsony Gergely biciklivel lépett be a városháza épületébe a főpolgármester-választás után Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Kétféle politikus van: az egyik úszik az árral, a másik pedig hisz valamiben. Ha ütközik a hite az emberek véleményével, akkor megpróbálja meggyőzni őket az igazáról" - vázolta sajátosan azt, hogy nem érdekli az emberek véleménye. Ezután az interjú lassan belefulladt a bulvárba, mert Karácsony elmondta:

  • családjában minden a legnagyobb rendben van,
  • rajongásig imádja feleségét
  • főpolgármesteri teendői miatt nagyon keveset tud kikapcsolni,
  • kisfiúk születésnapján rendszeresen virággal keveskedik feleségének, amiért annak idején "kihordta" az öt kilós gyermeket,
  • fizetéséből nem jön ki, hogy állandóan luxus étteremben ebédeljen.

Karácsony véletlenül elismerte, hogy nem ő dönti el, mit akar

Ezek után végre szóba került Gyurcsány Ferenc is, de még ezelőtt meglepő mondattal ismerte el saját jelentéktelenségét: "a főpolgármesterből többet néznek ki a budapestiek, mint amire a jogszabály által hivatott." - mondta. Miután saját magát ily' módon erőtlennek nevezte

Karácsony elismerte, hogy rendszeresen egyeztet Gyurcsány Ferenccel.

Emlékezetes, hogy a főpolgármester a Miniszterelnöki Hivatal fizetett politikai tanácsadója volt a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányok alatt, több mint hat évig, 2002 és 2008 között - derül ki a parlament hivatalos oldalán közzétett önéletrajzából. Arról nem is beszélve, hogy 2006-2009 között munkahelyétől több mint 21 millió forintos megbízást kapott családi vállalkozásán, a Social Report Bt.-n keresztül.

Rendszeresen egyeztetnek egymással: Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergelyt jelölte ki közös indulónak Forrás: Origo

"Vannak olyan fontos ügyek, amelyekről pártelnöki szinten kell egyeztetni" - fejtette ki Karácsony meglepő (nyilván véletlen) őszinteséggel, elfelejtve, hogy a főpolgmesterség nem pártpolitikai pozíció. Ahogy beszámoltunk róla, az elmúlt hetekben a DK, és a baloldal vezetője belátta, túl átlátszó lenne, ha felesége, Gyurcsányné lenne a közös jelölt, így Karácsonyt jelölte ki a feladatra.

Bár a főpolgármester látványosan szabadkozott, és olyan kijelentéseket tett, miszerint a baloldal "győzelmét nem a miniszterelnök személye dönti el". Majd jött még egy megdöbbentően önleleplező mondat: "az, hogy akarok-e miniszterelnök-jelölt lenni, az számomra is tök mindegy". Nehéz ezt nem annak elismeréseként értelmezni, hogy valójában nem ő dönti el, hogy mit "akar", hiszen ha tényleg akarná, akkor értelemszerűen nem lenne mindegy.

"Szegény" főpolgármester

Az interjú végén elirigyelve Jakab Péter parizeres kampányát, arról kezdett beszélni, hogy milyen szerényen él. Mindezt másfélmilliós főpolgármesteri fizetéssel. "Tíz éve vagyok közszereplő, rosszabb anyagi körülmények között élek, mint előtte" - emelte ki, majd "nagyon unalmas csávónak" nevezte magát, azt állítva, hogy nem lehet semmi kompromittálót találni róla.

Tavalyi vagyonnyilatkozata szerint a szerényen élő főpolgármester vagyona egy siófoki házrésszel bővült.