Gyurcsány Ferenc maga fog dönteni arról, ki lesz a baloldali miniszterelnök-jelölt

KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Rég nem látott fejetlenség alakult ki az előválasztás miatt a baloldalon, a roncsderbi elindult. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, a baloldal vezetője megelégelte szerencsétlenkedő szövetségeseit, és bizalmasán, Varju László parlamenti képviselőn keresztül az ATV hétfői adásában megüzente: ha ez így megy tovább, egyedül fogja megmondani, hogyan fogják kiválasztani a közös indulót. Közel sem volt véletlen az üzenet: ezt megelőzően Karácsony Gergely is kifogásolta, hogy lassan haladnak az előkészületek. Mivel Karácsony csak úgy nem szólal meg ilyen kérdésben Gyurcsány engedélye nélkül, nem nehéz kitalálni, hogy a bukott miniszterelnök már döntött: túlságosan átlátszó lenne a saját feleségét indítani. A Gyurcsány-kormány egykori tanácsadója, a közismerten akarat nélküli Karácsony Gergely is megteszi. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ő lesz a baloldal jelöltje.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben jelentette be a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, hogy közös miniszterelnök-jelölttel indulnak a 2022-es parlamenti választáson.

Nem ismer kegyelmet

Eleinte tehát úgy nézett ki, hogy a baloldali pártok között egyetértés alakult ki a kérdésben, azonban mindez közel sem úgy haladt, mint ahogyan azt pár hónapja eltervezték. Bár eddig négyen, Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Pálinkás József (Új Világ Néppárt), Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum) jelezték, hogy részt vesznek a baloldali előválasztáson, több párt még mindig nem nevezett meg indulót.

Nem véletlenül, hiszen az előválasztás totális kudarcnak ígérkezik: pár hónappal az októberi határidő előtt semmit nem lehet tudni a részletekről, így azt sem, hogy hány fordulós lesz, hogyan lehet szavazni, és egyáltalán mettől meddig fog tartani. És persze, hogy mennyire lesz tiszta, ellenőrzött az egész folyamat.

Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadója, a baloldali főpolgármester, Karácsony Gergely előválasztás megtartásához kötötte a részvételét. (Korábban persze mindig tagadta, hogy 2018-as bukása után ismét próbálkozna. Mint ismert, három évvel ezelőtt csaknem kiejtette miniszterelnök-jelöltként az MSZP-t a parlamentből.) Az ATV-nek még arról is beszélt, hogy a járványügyi helyzet miatt nem minden párt egyformán lelkes az ötlettől.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a baloldal vezetője is gyorsan megszólalt. Mint ismert, a többszörösen bukott politikus évek óta irányítja a baloldalt, mostanra pedig annyira megerősödött, hogy kénye-kedve szerint játszadozik szövetségeseivel.

Gyurcsány bizalmasán keresztül megfenyegette a komplett baloldalt: ha ez így megy tovább, akkor majd ő megmondja, hogyan jelöljék ki a közös kormányfőjelöltet. (És aztán persze azt is, hogy ki legyen a jelölt.)

A DK színre lép Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Varju László, DK-s parlamenti képviselő ugyanis nem kevesebbet jelentett ki a hétfői ATV Startban: abban az esetben, ha tovább folytatódik a baloldali pártok szerencsétlenkedése, akkor a pártvezetők fognak dönteni a közös kormányfőjelöltről. "Ha nem lehet előválasztást tartani, október 23-ig a pártok döntenek a közös miniszterelnök-jelöltről" - fogalmazott Gyurcsány embere. Mondani sem kell, hogy ez figyelmeztetés volt az ügyetlenkedő szövetségeseknek. Hiszen ki más is dönthetne, mint a legerősebb baloldali párt vezetője, Gyurcsány Ferenc.

Eldöntötte: Karácsony lesz a közös jelölt

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy Varju fenyegetőzése tökéletesen összhangban van Karácsony Gergely fent ismertetett kérésével: október 23-ig le kell zavarni az (ál)versenyt. Nem véletlen a DK-Karácsony-összjáték, hiszen a bukott miniszterelnök az elmúlt időszakban átgondolta a stratégiáját.

Gyurcsány Ferenc ugyanis belátta, túl átlátszó lenne, ha felesége, Gyurcsányné lenne a közös jelölt, már csak azért is, mert ezzel komoly támadási felületet adna politikai ellenfeleinek.

Éppen ezért jött a képbe Karácsony Gergely, aki a hosszú évek alatt bizonyította lojalitását az irányába.

A főpolgármester a Miniszterelnöki Hivatal fizetett politikai tanácsadója volt a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányok alatt, több mint hat évig, 2002 és 2008 között segítette tanácsokkal főnökét - derül ki a parlament hivatalos oldalán közzétett önéletrajzából. Arról nem is beszélve, hogy 2006-2009 között munkahelyétől több mint 21 millió forintos megbízást kapott családi vállalkozásán, a Social Report Bt.-n keresztül.

Gyurcsány Ferenc mozgatja a háttérben Fotó: Polyák Attila - Origo

Karácsony a legújabb időkben is kiszolgálta Gyurcsány Ferencet, aki jól láthatóan a mai napig mozgatja őt a háttérből. Elég csak arra gondolni, hogy megválasztása után pillanatok alatt kulcspozíciókba emelte a 2010 előtti baloldali világ szimbolikus figuráit a városházán, vagy a fővárosi cégekben. Így került vissza a budapesti politika vérkeringésébe Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere, Gál J. Zoltán, a Gyurcsány Ferenc-féle Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkára, Szabó Zoltán, a Horn-kormány közoktatási minisztériumának politikai államtitkára, vagy éppen Katona Tamás, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztériumának politikai, illetve közigazgatási államtitkára.

A főpolgármester azóta is hűen követi a DK elnökének utasításait, jóváhagyása nélkül nem igazán hoz döntést átfogó, a fővárost érintő kérdésekben. Mindebből tehát az látszik, hogy

Gyurcsány Ferenc eldöntötte: Karácsony Gergely lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje.

Mivel eddig valamennyi stratégiai kérdésben a DK elnöke mondta ki a végső szót, így megjósolható, hogy a főpolgármester feladja Budapestet az országos politikáért.

Kocsis Máté: "Humbug" az előválasztás, Karácsony lesz a közös jelölt

"Már rég eldöntötték, hogy Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelölt, ez az egész előválasztás a választók becsapása" - jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a vasárnapi Bayer showban. A kormánypárti politikus úgy látja, a baloldali előválasztás "egy humbug"," szerinte nem szabad bedőlni ennek.

Kocsis Máté szerint a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök, az lesz, amit mond. Mint fogalmazott, "ma már nem kérdés, hogy ha a baloldalnak lesz miniszterelnök-jelöltje, az Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltje lesz". Szavaiból az következik, hogy Karácsony Gyurcsány Ferenc jelöltje lesz.

Folyamatos erődemonstráció

A Varju László által elmondottak tökéletesen illeszkednek Gyurcsány Ferenc stratégiájába: az utóbbi időben a DK elnöke két nagyobb beszédet mondott, mindkettővel (a kormány mellett) befelé, a baloldali pártoknak üzent. Mind az évértékelőjében, mind a parlamenti nyitányon elmondott felszólalásában tudatosította szövetségeseivel, hogy ő a baloldal vezetője, nincs semmi kilengés. Utóbbi megnyilvánulásában egyenesen úgy fogalmazott, hogy az idei év róla fog szólni.

Ezen a ponton érdemes feleleveníteni, hogy a baloldal vezetője nemcsak a közös miniszterelnök-jelölt, hanem az egyéni körzetek indulóinak kiválasztása kapcsán is "iránymutatást" adott. Tavaly novemberben a DK-s aktivisták 38 választókerületben, azaz a körzetek több mint harmadában kezdtek szórólapos kampányba. Ez azért volt jelzésértékű, mert a DK az eredeti tervek szerint kevesebb körzetet kapott volna. Bár a baloldali pártok a váratlan akció miatt egy ideig még morgolódtak, azonban Gyurcsány haragjától tartva gyorsan belenyugodtak abba.

Már a bukott kvízprofesszor is fenyít

A DK elnöke mára annyira kiterjesztette a hatalmát szövetségeseire, hogy teljesen elhalkultak a vele szembeni kritikus hangok. Amikor valaki mégis morgolódni próbál, az nem marad következmények nélkül.

A Momentum vasárnap jelentette be, hogy Fekete-Győr Andrást indítja a baloldali előválasztáson. Mint ismert, az ifjú politikus az utóbbi időben többször is álkeménykedni próbált a DK elnökével, azonban mindannyiszor rosszul jött ki a dologból. Nagyon úgy néz ki, hogy a bukott kormányfő most elégelte meg a dolgot: folyamatosan okoskodó szövetségesét úgy megalázta, mint még soha senkit. Posztjában azzal fenyegetőzött, hogyha Fekete-Győr ilyen stílusban folytatja, akkor a Momentum a Jobbik sorsára fog jutni, azaz a teljes bedarálás juthat nekik osztályrészül.

Azt, hogy Gyurcsány komolyan gondolta, amit írt, mi sem mutatja jobban, minthogy internetes emberét, Vágó Istvánt is mozgósította az ügyben. Bár a bukott tévés jó ideje nem hallatott magáról, most hosszú idő után előszedték, és kíméletlenül beleszállt Fekete-Győrbe.

Forrás: Facebook

A bukott, magát az RTL-es aranyidőkben kvízprofesszornak hívó tévés azon gúnyolódott, hogy őt is indíthatná a Momentum a baloldali előválasztáson, hiszen korábban értekezett a nyugatos Magyarországról.