Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Milliárdokat vettek fel automatákból Gyurcsány bűnöző ügyvédjének strómanjai

Czeglédy Csaba; Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A Czeglédy-ügy nyomozása során kiderült: összesen két és fél milliárd forintot vettek fel készpénzben vidéki bankfiókokban és automatákban a vád szerinti bűnszervezet tagjai.
Vágólapra másolva!

A strómanok, iskolaszövetkezet-vezetők és a diákmunkát szervező szövetkezetek, valamint Czeglédy munkaerő-közvetítő cége közé beépített kft. volt vezetői arról számoltak be vallomásaik során, hogy a készpénzben felvett milliókat a Human Operator szombathelyi irodájába kellett, hogy bevigyék, és ott Czeglédy közvetlen pénzügyes munkatársainak adták át. Ez eddig 2,5 milliárd készpénzben - írta a Pestisrácok.hu.

Újabb döbbenetes részletek derültek ki a Czeglédy elleni vádiratból Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A vádiratban egy olyan részt is van, amely Czeglédy bűncselekményből származó pénzekkel való gazdagodását taglalja.

Eszerint megbízási díj, lepapírozott kölcsön és egyebek formájában még durván 400 millió forint került Gyurcsány ügyvédjéhez.

Ha mindezt összeadjuk, az már 3 milliárd forint. Hogy hová tette ezt a rengeteg pénzt Czeglédy Csaba, az talány – hogy ő dőzsölne belőle, azt nem lehet mondani, ugyanis a mai napig egy lakótelepi panellakásban él.

ATM-ekből vették fel a milliárdokat

A revizori jelentés a Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vád egy részét is megalapozza. A revizor a vizsgálat során Czeglédy cége, a Human Operator, a büntetőügyben érintett iskolaszövetkezetek, valamint a közvetítő cég közötti utalásokat, pénzmozgásokat, valamint – ami a legkiemelkedőbb és bizonyosan milliárdos tétel – a készpénzmozgást ellenőrizte.

A jelentésben tételesen szerepel, hogy 2013 januárja és 2016 decembere között milyen készpénzforgalmat bonyolított a bűnszervezet. A tételek összesítve meghaladják a 2 és fél milliárd forintot, közben ennek csak töredéke volt egyáltalán lefedve valamilyen számlával. A pénzt általában vidéki kis bankfiókokban vagy ATM-automatából vették fel:

  • A Human Operator Zrt. számlájáról 2013. 01. 18. és 2016. 12. 21. között összesen 87 millió 740 ezer forintot;
  • az Idehaza Iskolaszövetkezet számlájáról 2017. 01. 11. és 2017. 03. 27. között 97 millió 975 ezer forintot;
  • a Pannon Humán Szerviz Kft. számlájáról 2013. 01. 14. és 2016. 12. 20. között 2 milliárd 197 millió 64 ezer forintot;
  • ugyancsak a Pannon Humán Szerviz Kft. számlájáról, automatából további 13 milliót vettek fel.

A revizori jelentés szerint az adónyomozók a felvett készpénz felhasználását nem tudták kideríteni.

Czeglédy Csaba a mai napig élvezi Gyurcsány bizalmát Forrás: MTI

Borítékban vitték a pénzt

A 166 oldalas vádiratban az áll, hogy a készpénzben felvett összegeket az egyes vádlottak a Human Operator erre kijelölt dolgozói részére, azaz Czeglédy Csaba cégének szombathelyi székhelyén, az ő kollégáinak adták át. A vádiratban szerepel továbbá az is, hogy a különböző pénzösszegek a vádlottakhoz "feketén történő" kifizetés formájában, borítékban kerültek átadásra, és azokat a Human Operator könyvelésében "kölcsönként" tüntették fel, "tartozáselismerő nyilatkozatokkal" alátámasztva. Ténylegesen ugyanakkor ezek a pénzek bűncselekmény elkövetéséből eredő vagyonból származtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről