Nyomozást indított a rendőrség a budapesti városvezetés BKV-botránya ügyében

M3 metró déli szakasz, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Nyomozást indított a baloldali budapesti városvezetés BKV-botránya ügyében a rendőrség – derült ki a PestiSrácok.hu birtokába került rendőrségi határozatból. Amint arról több alkalommal az Origo is beszámolt, tavaly novemberben került nyilvánosságra, hogy egy baloldali oligarchához, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető offshore-gyanús cég nyert októberben a BKV buszbérlési pályázatán. Ráadásul a feljelentés szerint a cég egyáltalán nem rendelkezik járművekkel, a pályázat kiírásakor pedig még nem is létezett. Az ügyben egyébként nem a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálódik. Ennek oka, hogy a BRFK-t saját kérésére kizárták az eljárásból, mivel az elfogultság látszatát is el szerették volna kerülni, hiszen Karácsony Gergely főpolgármestert is érinti a feljelentés.
Vágólapra másolva!

Azt írja a pestisracok.hu, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozást rendelt el a baloldali budapesti városvezetés BKV-botrányával összefüggésben. Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, Tényi István azért tett feljelentést, mert kiderült, a Karácsony Gergely vezette főváros egy olyan offshore-hátterű cégtől akart buszokat bérelni, amely egyáltalán nem rendelkezik járművekkel, a pályázat kiírásakor még nem is létezett, a tulajdonosok mögött pedig a szocialista oligarcha, Leisztinger Tamás tűnt fel. Leisztinger korábban Karácsony helyettesének, az MSZP-s Tüttő Katának volt az élettársa, aki egyébként a BKV-ért felel.

A témával a PestiTV is foglalkozott, a stáb egyik érintett cégnél sem talált - nemhogy buszokat - de még embereket sem. A Budapesti Közlekedési Zrt. még áprilisban írt ki közbeszerzési eljárást használt dízel üzemű, alacsonypadlós, csuklós buszok bérlésére. A dokumentum szerint a BKV hat darab, legfeljebb tizenkét éves, légkondicionált EURO négyes környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne tizenkét hónapra.

Később a főpolgármester írt egy Facebook-posztot, amelyben arról értekezett, hogy a BKV nem köti meg a szerződést az offshore céggel. A kijelentéssel az volt a legfőbb probléma, hogy azt már október 30-án megkötötték. A BKV később a nagy felháborodás hatására felmondta a szerződést

- írják.

Karácsony Gergely Fotó: Koncz Márton - Origo

Tényi feljelentése a BRFK-hoz került, de ők kérték a kizárásukat, aminek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyt adott. Ennek oka, hogy

Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás rendőr dandártábornok a feljelentésben szereplő személlyel, Karácsony Gergellyel napi munkakapcsolatban van, így az elfogultság látszatát is el akarták kerülni.

Az aktákat ezután az NNI-nek küldték meg, ahol első körben feljelentés-kiegészítést rendeltek el, majd megindították a nyomozást, egyelőre hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Leisztingernek nem ez az első zűrös ügye

A hírportál arra hívja fel a figyelmet, hogy a botrányban érintett oligarchának, Leisztinger Tamásnak nem ez az első zűrös ügye. Évekkel ezelőtt sajátos „tárgyalási technikájáról” lehetett olvasni: egy újbudai ingatlanügy kapcsán többen Leisztingerre vallottak, hogy megfenyegette őket, bajuk lehet, ha nem adják el a vállalkozásukat. Leisztinger a vallomások szerint azt közölte egyikükkel: “Mit csináljak veled? Lelövesselek, vagy agyonveresselek?” Majd hozzátette: “ő az állam, ő rendelkezik mindenről és mindenkiről, és nem tűri, hogy bárki az ő üzletébe belerondítson. És ezt vegyék fenyegetésnek”. A vallomásokban felbukkant annak a Wieszt Jánosnak a neve is, aki állítólag közvetített a felek között, és akit azóta már egy másik korrupciós ügyben négy évre jogerősen elítéltek. A bíróságnak persze nem volt nehéz dolga, hiszen az MSZP volt újbudai frakcióvezetőjéről – pechére – videófelvételt készítettek, ahogy egy üzletembertől csúszópénzt vesz át. Leisztengerrel kapcsolatban pedig végül nyomozás indult zsarolás, majd önbíráskodás gyanújával ismeretlen tettes ellen, ám bizonyítottság hiányában 2013 nyarán megszüntették az eljárást - emlékeztet a hírportál.