Kásler Miklós: Nem kell félni az AstraZeneca-vakcinától - videó

Vágólapra másolva!
Egyre több vakcina érkezik az országba, ezzel párhuzamosan növekszik az oltásra regisztráltak száma is - mondta Kásler Miklós miniszter az Életközelben című videósorozat aktuális részében. 
Vágólapra másolva!

A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint nem lehet oki összefüggés az AstraZeneca-vakcina és vérrögképződés között. Ennek ellenére

feltehetően a tömeglélektan szélsőséges megnyilvánulása miatt néhány országban átmeneti jelleggel bizonyos korcsoportokra korlátozásokat vezettek be

- mondta Kásler Miklós miniszter.

– tette hozzá.

Kásler Miklós kiemelte: Magyarország az oltások tekintetében rendkívül sikeres. Ez az egyetlenegy igazán hatékony lehetőség a koronavírus-járvány megfékezésére.

– fűzte hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy nem igaz a baloldal azon állítása, miszerint az első és a második hullám között hazaengedett betegek közül tömegesen haltak volna meg. Kásler Miklós azt mondta

egyetlen beteget sem küldhettek haza, egyetlenegy magyar kórházból sem, akinek a kórházi kezelés elmaradása súlyos egészségkárosodást okozott volna, vagy az életét veszélyeztette volna.

Az orvosminiszter elmondta: a biostatisztikusaink megbecsülték az oltás eredményeképpen megmentett emberi életeket, és a 65 év fölötti korosztályt tekintve ez a szám megközelítőleg 3500. És ahogy az átoltottság nő, ez a szám is folyamatosan emelkedik.

Ha megnézzük a 2020-as évi összhalálozást, és összehasonlítjuk az előző öt év átlagával, akkor azt tapasztaljuk, hogy egészen november végéig, amikor a második hullám tetőzött, minden egyes hónapban az átlaghalálozás alatta maradt a megelőző öt év átlagának – magyarázta.

Kásler Miklós kitért arra is: 2018 óta, miniszterségem minden áldott napján rendszeresen elhangzik a baloldal részéről, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer összeomlott.

Nem omlott össze, jelen pillanatig sem omlott össze, és minden valószínűség szerint tartani tudja még ebben a rendkívül nehéz helyzetben is a megfelelő szakmai kondíciókat

– húzta alá a miniszter.

A tárcavezető az interjú végén beszélt a 100 Tagú Cigányzenekar helyzetéről: 30 millió forinttal támogattuk őket, ami lehetővé teszi ennek az időszaknak az átvészelését, és megígértük, hogy megfelelő próbahelyiséget keresünk a számukra.