Kényszertörlik a cégét, mégis jegyző lehet a baloldali politikus Pikó András Józsefvárosában

Vágólapra másolva!
Pikó András, Momentum-közeli polgármesternek a jelenlegi aljegyző, Melegh Mónika az egyik favoritja a megüresedett jegyzői pozícióra. Csakhogy a nemrég még a kispesti Párbeszédet vezető politikus-jogász cége ellen jelenleg is kényszertörlési eljárás van folyamatban - értesült az Origo. Így pedig erősen kérdéses, hogy a saját vállakozásával sem bíró Melegh hogyan tudná ellátni a tipikusan szakmai tisztséget. Tovább folytatódik a káosz a józsefvárosi polgármesteri hivatalban, ahonnét Pikóék hatalomátvétele óta tömegével távoznak a munkavállalók. 
Vágólapra másolva!

A napokban számoltunk be róla, hogy óriási fejetlenség alakult ki a józsefvárosi polgármesteri hivatalban, miután némileg váratlanul távozott Czukkerné Pintér Erzsébet jegyző, és Pálinkás Balázs, kabinetvezető-helyettes. A felbolydulás előzménye az volt, hogy megírtuk, az önkormányzati választás óta eltelt másfél évben közel 150-en hagyták ott az önkormányzatot a fizetésbeli különbségek és a munkahelyi körülmények miatt.

Nem kell különösebben részletezni, miért számít fájó pontnak Czukkerné Pintér Erzsébet távozása: a jegyző központi szerepet tölt be egy önkormányzat életében, gyakorlatilag egy személyben fogja össze a szakmai apparátus munkáját.

Miután a felek közös megegyezéssel megszüntették a Czukkurné Pintér jogviszonyát, Pikó Andrásnak hamarosan új jegyzőt kell megneveznie. Értesüléseink szerint komoly feszültség alakult ki emiatt a hivatalon belül: a szakmai apparátus egy elismert jogászt szeretne, míg a hivatal politikai kinevezettjeinek Melegh Mónika aljegyző a favoritja.

Róla korábban töbször is cikkeztünk: bemutattuk, hogyan lett a kispesti Párbeszéd vezetőjéből Józsefváros második-harmadik számú jogi szereplője. Ahogy látható, pályája jelentősen eltér az átlagos szakmai karrierutaktól: úgy lett aljegyző, hogy nem sokkal korábban még szórólapokat osztogatott Karácsony Gergely nevében az önkormányzati választási kampányban.

Csillaga azonban ennél is magasabbra emelkedhet, ugyanis úgy tudjuk, hogy Pikó András komolyan számol vele a jegyző-választásnál. Csakhogy a pártpolitikai kötődésén túl az is problémás lehet vele kapcsolatban, hogy jelenleg is

kényszertörlési eljárás alatt áll az általa ügyvezetőként irányított és tulajdonolt cég.

A cégadatbázisban az látszik, hogy a kispesti székhelyű, műszaki vizsgálattal, elemzéssel foglalkozó AD-Lab Analitikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen tavaly januárban indult eljárás. Mint ismert, ezt alapvetően két esetben rendeli el a bíróság: amennyiben a társaság valamilyen cégjogi kötelezettségének nem tesz eleget, és a törvényes működést a cégbíróság felügyeleti eljárás keretében sem tudja kikényszeríteni (egyes esetekben megelőző felügyeleti intézkedés nélkül). Ekkor a cégbíróság a vállakozást megszűntnek nyilvánítja és elrendeli a kényszertörlési eljárást.

Magyarán Melegh még saját cégét sem tudta szabályszerűen működtetni, így erősen kérdéses, hogyan teljesítene jegyzőként. Főleg, hogy ebben a pozícióban komoly jogi felelősség terhelné az önkormányzati döntések törvényességéért.

A józsefvárosi önkormányzat mindennapjaira jól rálátó segítőnk szerint Melegh kifejezetten magabiztossá vált az elmúlt időszakban. Legutóbb azzal járta a hivatalt, hogy Karácsony Gergely megígérte neki, megválasztása esetén kirúgja Sára Botond fővárosi kormánymegbízottat, és őt nevezi ki a helyére.