Megadja Gábor: Karácsonynak nem Nyírtassról, hanem az Apró-villából kellett volna bejelentkeznie

Vágólapra másolva!
Sokkal hitelesebb lett volna, ha Karácsony Gergely Nyírtass helyett az Apró-villából jelentkezik be. Az egy őszinte pillanat lett volna - mondta Megadja Gábor, a Századvég vezető elemzője, a Kontra főszerkesztője az Origónak, utalva Gyurcsány Ferencnek a baloldalon belüli vezető szerepére és arra, hogy ő irányítja Karácsonyt. Az eszmetörténész szerint a doktori iskolát félbehagyó főpolgármesterből hiányzik az elhatározás és a fegyelmezettség. Tipikus lusta értelmiségi, aki soha semmit nem fejez be, és inkább mások mögé bujkál - jellemezte a baloldali városvezetőt. 
Vágólapra másolva!

Nagyjából egy hete, hosszas színjátékot követően jelentette be Karácsony Gergely, hogy főszerepet vállal a nagy baloldali színdarabban, az úgynevezett előválasztáson. A főpolgármester bemutatkozásáról, a körülötte kirobbant botránysorozatról, és annak a politikai hatásairól Megadja Gábort kérdeztük.

Nyírtass helyett Apró-villa

"Mivel önállótlan entitásról van szó (még a kérdező újságírókkal szembeni hisztériázáshoz is Gyurcsány Ferenctől kér engedélyt), folyamatosan mások mögé bujkál, ebben nincs meglepetés" - így értékelte az eszmetörténész, hogy a főpolgármester szülőfalujában, Nyírtasson elmondott beszédébe belevette családtagjait.

Ugyanakkor az szerinte kevésbé érthető, hogy ha köztudottan minden vágya az volt, hogy a megvetett vidékiségből átnyargaljon a fő- és belvárosi értelmiségi világba, akkor most miért szeretné épp ezzel rebrandingelni magát. "Karácsony eddig menekült a vidékiség elől, most pedig, hogy megtörni látszik a világpolgárimázs a nyelvtudás hiánya miatt, inkább visszamenekülne oda?" - tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy

nemcsak a nyelvtudás hiányzik a nagypályához, hanem a bátorság is.

Megadja Gábor: "Karácsony Gergely folyton mások mögé bujkál" Forrás: Facebook

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Nyírtass rossz választás volt az újra az országos politikában próbálkozó politikustól, hiszen a legutóbbi parlamenti választáson kifejezetten rossz eredményt ért el itt a baloldal, ami nem véletlen, hiszen Karácsony csak a kampány időszakában megy el gyerekkora helyszínére. A Századvég vezető elemzője ennek kapcsán kiemelte: "hiába ájtatoskodik, alig hiszem, hogy az ott lakók úgy éreznék, hogy Karácsony egy közülük, hiszen sosem akart az lenni".

- adott kampánytippet a főpolgármester stábjának Megadja Gábor.

Indián hangjelek és mutogatás

Karácsony remegő hangon elmondott kampánybeszédére az elemző csak annyit mondott, hogy nem lepődött meg, a főpolgármester nem egy határozott vezető típus, "ezt eddig is tudtuk". Majd a Gyurcsányéktól kölcsönzött "99 kontra 1" kampányszlogenjére kitérve azt mondta: "ennél viccesebb, hogy (a baloldali városvezető - a szerk.) egy 2011-es szlovák balos populista szlogent hasznosított újra egy az egyben (99%), és e szlogen alatt gyakorlatilag bejelentette a Demokratikus Charta 2.0 megalapítását".

A beszélgetés során szó esett a politikus nyelvtudásának, nyelvvizsgájának hiányáról, illetve az egyetemi pályafutásával kapcsolatban felmerült kérdésekről. A Kontra főszerkesztője kiemelte, hogy "még néhány napja egy Facebook-posztban is azt írta, hogy középfokú nyelvvizsgája van, csakhogy az nincs neki, a lektorátusi igazolás nem középfokú nyelvvizsga". "Tehát Karácsony nemcsak hazudott, hanem hazudik is" - összegzett. Szerinte "az meg külön élményszámba megy, hogy sohasem fér hozzá a saját önéletrajzához, így mindig belekerül egy PhD-cím, tök véletlenül". Így feltette a kérdést:

ha a saját CV-jét nem tudja menedzselni, hogyan akar egy országot?

Sok a megválaszolatlan kérdés Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

A politikai elemző szerint mostanra kiderült az is, hogy a londoni polgármesterrel való pózolás és "a hasonló kozmopolita influencerkedés" nem több politikai látványpékségnél.

- közelítette meg újszerűen a jelenséget.

Trailer az igazi oldaláról

A doktori iskolát valóban elvégző Megadja Gábor szerint nincs racionális magyarázata annak, hogy Karácsony nyelvvizsga és tudományos fokozat nélkül érvényesülni tudott az egyetemi életben.

Ugyanakkor szerinte létezik egy ilyen típus, amelyik soha semmit nem fejez be abból, amit elkezdett. Majd hozzáfűzte:

Karácsony Gergely a lusta értelmiségi tipikus példája Forrás: Kozma Zsuzsi/Kontra - Origo

"Ugyanis azoknak a többsége, aki megcsinálja a doktoriját, munka vagy család, esetleg munka és család mellett fejezi be. Ez elhatározás és fegyelmezettség kérdése, ezek pedig hiányoznak Karácsonyból. A megelőlegezett bizalmat nem szolgálta meg az egyetemen, és úgy látszik, Budapest élén sem" - magyarázta.

Végül az elmúlt napok összegzéseként elmondta: a botrányok kirobbanása után megtartott dunaújvárosi sajtótájékoztatón jól látszott, a politikus kifejezetten ingerült volt, válasz helyett csapkodásba kezdett, mint "egy durcás kisgyerek". "Azt hiszem, egyre többet fogunk látni abból, milyen is valójában Karácsony Gergely. Ez csak a trailer volt" - zárta mondandóját a Századvég vezető elemzője.