Szánthó Miklós: Mi végre is ez az egész?

Szánthó Miklós interjú
Szánthó Miklós interjú
Vágólapra másolva!
Az elmúlt száz évet sikerrel lezártuk, most a következő száz évet kell kinyitnunk - írja Szánthó Miklós a Magyar Nemzetben.
Vágólapra másolva!

Akár mondhatnánk azt is: az, hogy ma már több mint négymillió magyart oltottak be koronavírus elleni vakcinával – köztük több mint egymilliót keletivel –, egy kivételes intellektuális merészség eredménye. Persze nem valamiféle hazárdjátékról vagy partizánakcióról van szó igazából, hanem az elmúlt években megteremtett szuverén akcióképesség valós politikai bátorságot sem nélkülöző kamatoztatásáról, érvényesítéséről, a gyümölcsök learatásáról. A túlbuzgó igazodást hátrahagyó önálló cselekvés – mely nem az előre megírt kottákat követi, hanem az „élet életszerűségéhez" igazodik – tette lehetővé, hogy kellő biztonságérzettel szállhassunk szembe egy sosem várt jelenséggel, a járvánnyal - írja Szánthó Miklós.

Szánthó Miklós Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az, hogy ma Magyarországon egyáltalán a nyitásról, az élet és a gazdaság újraindításáról beszélhetünk, a jövővel gondolhatunk, azért adatik meg, mert nyugati és keleti vakcinákkal is folyik az oltakozás – ez pedig annak köszönhető, hogy érdekeink szeszélyes félreismerése helyett a „cselekvés emberei", a kormány az ilyenkor szükséges „nemzeti önzés" politikáját folytatta. Nem külső világítótornyok fénycsóváira, felülről diktált és univerzálisnak beállított kulturális mintákra – például mit engedélyez az Európai Gyógyszerügynökség és mit nem – volt tekintettel, hanem a magyar emberek életére, amely megkövetelte, hogy minden egyéb szempont a magyar érdeknek rendelődjék alá - teszi hozzá.

A teljes írás itt olvasható.