A baloldal támadja az SZJA-csökkentést

Vágólapra másolva!
A személyi jövedelemadó struktúráját, térítéseit és összegeit illetően fontos változásokat eszközölt, illetve tervez eszközölni a kormányzat az idei és az elkövetkező esztendő folyamán. Orbán Viktor miniszterelnök januárban először a fiatalok, vagyis a 25 év alatti munkavállalók áprilisban bevezetett személyi jövedelemadó mentességét, majd júniusban a szülők által 2020-ban befizetett személyi jövedelemadó összegének visszatérítését jelentette be.
Vágólapra másolva!

Utóbbi felvetés időközben bekerült a mostani nemzeti konzultációba is, mindazonáltal utóbbi intézkedés csak akkor lép hatályba, ha a gazdaság idei növekedése meghaladja az 5,5 százalékot. A Gyurcsány Ferenc vezette balliberális pártok politikusai, valamint újságíróik és értelmiségük össztűz alá vették a két intézkedést, a kritikák középpontjában jellemzően olyan állítások helyezkednek el, miszerint ezek az adópolitikai lépések egyfelől felelőtlenek, hiszen nagy kiesést jelentenek a költségvetésnek, másrészről ez pusztán pénzosztás, egy „választási költségvetés” része. A közelmúltbeli fejleményekre és ellenzéki kommentárokra tekintettel érdemes közelebbről megvizsgálni azokat az érveket, amelyek ezen állítások ellen szólnak.

Az idei év személyi jövedelemadó (SZJA) politikájában az első legfontosabb fejlemény a fiatal munkavállalók számára bejelentett SZJA-mentesség volt. Ennek az intézkedésnek a lényege, hogy 2022. január elsejétől a 25 év alatti munkavállalók béreit személyi jövedelemadó-mentesség illeti meg, a parlament az erről szóló törvényt még tavasszal fogadta el és időközben kiterjesztették úgy a diplomás GYED-re, mind a diákmunkára. A közel 150 milliárd forintos intézkedésnek köszönhetően becslések szerint közel 60 ezer forinttal több marad a fiatal munkavállalóknál. Az intézkedéssel kapcsolatos leggyakoribb ellenvetések egyike, hogy olyan intézkedések, mint például az SZJA-visszatérítés, értelmüket veszíthetik.

A felvetés baloldali kritikusai azonban félreértik a döntés lényegét. A polgári kormány az adócsökkentés politikája jegyében a fiatalokat életük egy olyan szakaszában juttatja többletbevételhez, amelyben az önálló háztartás kialakítása, vagy a családalapítás költségei komoly terhet jelentenek. A „progresszív adó”, vagyis az adóemelés hívei számára ez valóban érthetetlen lehet.

A miniszterelnök 2021. június 10-én a Világgazdaság konferenciáján beszélt arról a konzultációra is szánt felvetésről, miszerint a gazdaság 5,5 százalékos növekedése esetén a szülők számára – az átlagjövedelem mértékéig – térítsék vissza az idén befizetett személyi jövedelemadó összegét. Az ötlettel kapcsolatban megjelenő legfontosabb ellenzéki álláspont szerint ez nem más, mint a „gazdagok krumplija”, amivel csak a „jómódúakat” segítik, egy választási költségvetés részeként, ami súlyos kiesést jelentene a magyar gazdaságnak.

A Gyurcsány Ferenc érdekhálójába került ellenzéki politikusok és újságírók azonban rendre figyelmen kívül hagyják a tényt, miszerint a családok ilyen irányú támogatása beleillik a 2010 óta követett családbarát kormányzás politikájába, amely a tág értelemben vett középosztály mellett minden társadalmi rétegnek kedvez.

A kritikával szemben felhozható továbbá, hogy a személyi jövedelemadó-visszatérítés legfontosabb jellegzetessége, hogy – amint az elnevezése is mutatja – nem kívülről vagy más rovására származó források szétosztása, hanem a már meglévő összegek visszaforgatása történik, tulajdonképpen a szülők így visszakapják azt, amit korábban befizettek. Fontos különbség még például a két évtizeddel korábbi száz napos programmal, vagy a baloldal által preferált „alapjövedelemmel” szemben, hogy azokat egyszeri (pl. privatizációs) bevételekből fizették, vagy (pl. egyszeri nagyberuházások leállítása) fizetnék, és emiatt fenntarthatatlannak bizonyultak. A mostani adócsökkentési politika ezzel szemben valódi gazdasági teljesítményre (5,5 százaléknál nagyobb gazdasági növekedésre) épül és egy átgondolt nemzetgazdasági stratégia részét képezi. A szülői SZJA-visszatérítés átlagjövedelemhez kötése a társadalmi igazságosságot szolgálja.

A személyi jövedelemadó visszatérítésről tehát elmondható, hogy akár a korábbi száz napos program, akár a tervezett „alapjövedelem” szöges ellentétének is tekinthetjük, ugyanis teljesítményhez (adófizetéshez) van kötve; megvan a fedezete; teherviselő rétegeket támogat számukra nehéz élethelyzetekben, valamint a gazdaság további fehérítését szolgálja (javítja az adófizetési morált).

Végül, de nem utolsó sorban érdemes pillantást vetni a tervezett intézkedés pénzügyi kereteire. Jelenlegi ismereteink alapján amennyiben az intézkedés megközelítőleg 500 milliárd forintba kerülne, miközben az ország éves költségvetése rendszerint 21 ezer milliárd forint körül alakul.

A fenti számok alapján tehát megállapítható, hogy a kérdéses tervezet határozottan a gazdasági racionalitás, illetve a kivitelezhetőség keretein belül mozog. A családoknál és fiataloknál maradó pénz ráadásul élénkíti a belső keresletet, így járulva hozzá a magyar nemzetgazdaság Covid-járvány utáni újraindulásához.

Az előzetes kalkulációk alapján akár 1,4-1,6 millió forint is visszakerülhet a családi kasszába. A tervezett visszatérítés határa 800 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy egy adófizető szülő számára ennyi lehet a maximális mértékben kifizethető személyi jövedelemadó összegének mértéke, illetve az átlagbér felett keresők sem kaphatnak ennél többet vissza, mivel nekik ez nem szükséges.

Ennél fogva megállapítható, hogy az intézkedés elsősorban az alacsonyabb és átlagos jövedelemmel rendelkezőknek fog kedvezni, továbbá kihúzza a méregfogát annak az előfeltevésnek, miszerint kizárólag a magas jövedelműek járhatnak ezzel jól.

Összefoglalva az eddig leírtakat elmondható, hogy a nemzeti kormány által kezdeményezett adócsökkentés és visszaforgatás kedvezően hathat a bérszínvonal növekedésére, valamint nagy segítséget nyújthat úgy az ország, mind a fiatalság és a családok koronavírus helyzet utáni talpra állásában. A személyi jövedelemadó visszatérítése, illetve a 25 év alattiak SZJA-mentességével kapcsolatban a balliberális ellenzék csak félremagyarázással és szalmabáb érveléssel tud reagálni, mivel a következetes adócsökkentés politikája gyökeres ellentéte Gyurcsány Ferenc és szövetségesei „progresszív adót”, vagyis adóemelést preferáló politikájának.

Szerző: Blazsek Olivér, a Századvég Alapítvány junior elemzője