Együttműködési megállapodást kötött a KINCS és a Károli Gáspár Református Egyetem

Károli Gáspár Református Egyetem
Budapest, 2014. október 7. A budapesti Károli Gáspár Református Egyetem új oktatási épülete 2014. október 7-én, az ünnepélyes átadás napján. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Szakmai együttműködési megállapodást kötött a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Károli Gáspár Református Egyetem szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Czine Ágnes, az egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese köszöntőjében arról beszélt, hogy napjaink felgyorsuló világa próbára teszi az évszázadok során kialakult alapvető és fontos közösségek, a családok értékét, szerepét. Ezért

a nevelés egyik feladata tudatosítani a gyermekekben a család, a házasság és a gyermekvállalás fontosságát.

Kiemelte, fontos és szükséges az a munka, amelyet az intézet végez, azt, hogy a felmerülő nézetek, kérdések vizsgálatát felkészült szakértők elvégezzék, és tudományosan megalapozott, elfogadható válaszokat alakítsanak ki.

Szükség van arra - folytatta -, hogy feltárják ennek a tradicionálisan fontos intézménynek a helyét, lehetőségét a modern társadalmi és gazdasági életben, és ezzel eligazodást nyújtsanak a szülők és a leendő szülők számára.
Czine Ágnes kitért arra, hogy az egyetemen most is dolgozik családszociológiai kutatócsoport, és az intézményben működik egy úgynevezett baba-mama szoba, ahol a hallgatók elláthatják gyermekeiket.
Az együttműködésről szólva kifejtette:

cél a szakmai kutatásokban való együttműködés, valamint a hallgatóknak gyakornoki program és szakmai gyakorlati hely biztosítása az KINCS-nél.

Úgy vélte, ebben a munkában a református keresztyén szemléletű kutatók részvétele gazdagíthatja a tudományos értékelés minőségét.
A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy a hallgatók szellemi fejlődését is serkenti majd a közös munka.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról beszélt, hogy

megalakulásuk óta keresik azokat a műhelyeket, egyetemeket, partnereket, ahol közösen tudnak munkálkodni a családokért.

Mint mondta, a Károli egyetem elkötelezett a családtudományok és a családi értékek érvényesülése mellett, és ez az együttműködés nemcsak egy tudományos szövetséget, hanem értékazonosságot is jelent.
Felelevenítette, hogy

a családi életre nevelés tananyagot ezen az egyetemen dolgozták ki, amely aztán később a nemzeti alaptanterv része lett

Fürész Tünde bejelentette:

a jövő év Kopp Mária-emlékév lesz a tíz éve elhunyt pszichológus tiszteletére.

Kopp Mária volt az, aki 2009-ben létrehozta a Népesedési Kerekasztalt, és ő volt a magyarok lelkiállapotának legnagyobb ismerője, kutatója - mondta az elnök.
Jelezte: 1988 óta öt alkalommal végezték el a magyarok lelkiállapotát, lelki egészségét vizsgáló felmérést, és idén lezajlott a hatodik ilyen kutatás, amelynek eredményét jövőre tervezik nyilvánosságra hozni.

Fürész Tünde kitért arra, hogy az együttműködés keretében értékszociológiai adattárat hoznak létre, amiből látható lesz, hogy milyen értékek mellett kötelezik el magukat az emberek.
Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár azt mondta,

az együttműködésben kitűzött feladat mindnyájunk számára rendkívül fontos, hiszen a magyar családokról, így a magyarságról szól.

Beszélt arról, hogy 2010-ben a kormánynak több területen is újra kellett gondolnia az addigi gazdaság- és társadalompolitikát; vissza kellett szerezni Magyarország önrendelkezési jogát, önbizalmát és önbecsülését.

A kitűzött célok között fontos helyen szerepelt a családpolitika újragondolása is - emelte ki az államtitkár, és ebben a munkában rendkívül nagy segítséget nyújtott és nyújt a KINCS, amely alapítása óta a családok életét és jövőjét szolgáló kutatásokkal és a családpolitikát támogató elemzésekkel foglalkozik.

A családpolitikát érintő, a lehetőségeket feltáró kutatásokban a most megkötött együttműködési megállapodással új irányok is megvalósulhatnak. Olyan elképzelésekről van szó, amelyek növelik az értékes és alkalmazható tudományos eredményeket a szociológia családokat vizsgáló területén - mondta.

Zsigó Róbert úgy fogalmazott, hogy a Kopp Mária-intézet egyszerre szolgálja a tudományos élet fejlődését és Magyarország boldogulását.