Soltész Miklós: Ezek a gondolatok a parancsuralmi rendszerre emlékeztetnek

Vágólapra másolva!
Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a magyarországi egyházakról, a felekezeti oktatásról, az egyházi fenntartású kórházakról.
Vágólapra másolva!

A politikus legelsőként azokra az ellenzéki nyilatkozatokra reagált, amelyek szerint az egyházi oktatást át kell alakítani, az iskolák finanszírozását át kell szervezni, sőt, meg kell vonni bizonyos támogatásokat tőlük. Erre reagálva azt mondta, ezek a gondolatok pontosan emlékeztetnek arra a parancsuralmi rendszerre, amelyben Magyarország élt a negyven év szocializmus alatt. Megemlítette azt is a képviselő, hogy ez alatt a negyven év alatt nem sokan tanulhattak egyházi iskolákban, hiszen alig volt belőlük itthon.

Soltész Miklós szerint az is furcsa, hogy az a baloldali ellenzék nyilatkozik ilyeneket, amely 1994 és 1998 között kormányon volt, amikor Horn Gyula volt a miniszterelnök, és amely megkötötte az egyébként példaértékű vatikáni szerződést. Ez a megállapodás, amely pontosan rögzíti többek között az egyházi oktatási rendszert, annak finanszírozását is. Hozzátette azt is, hogy az ezt követő első Orbán-kormány volt az, amelyik ernyőszerűen pontosan erre a megállapodásra alapozva kötötte meg a többiekkel is a szerződést. Az államtitkár kijelentette, ez a megállapodás, amelyik az összes bevett egyházakkal megköttetett, Európában is példanélküli, ilyen típusú, ilyen mélységű szerződés sehol nincs.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.