Városháza-botrány: A Gyurcsány-Bajnai világ tért vissza Budapestre

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon
Vágólapra másolva!
A Városházán zajló korrupciós mechanizmusokat csak megerősítette az a levél, amit Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője mutatott be csütörtökön a sajtónak, és ezzel csak még jobban ráég az egész fővárosi botrány a baloldalra - erről beszéltek az Origo által megkérdezett elemzők a Városháza tervezett eladása kapcsán felmerült legújabb fejleményekkel kapcsoalatban. Úgy látják, egyre időszerűbb lenne Karácsony lemondása a botrány miatt.
Vágólapra másolva!

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője csütörtökön délelőtt egy olyan levelet ismertetett, amelyet egy, a Városháza tervezett eladásáról szóló tárgyaláson részt vevő személy írt. A tanú kijelentette, szeretné tisztázni a személyét, mert munkájában kárt okoz neki az ügy. A névtelenséget kérő személy szerint Karácsony mindent tudott a Városháza értékesítéséről. Berki Zsolt az általa felhajtott vevőktől 10 százaléknyi jutalékot kért, akik azonban emiatt elálltak az vásárlástól.

Hasonló volt a helyzet az őszödi beszéd idején

Ez biztos, hogy alátámasztja az álarcos a mondandóját – jelentette ki Kiszelly Zoltán az Origónak. A Századvég Politikai Elemzések Központ igazgatója elmondta, mindez egy magyarázat lehet arra, hogy a Városháza vezetői miért álltak el az eladástól. Mindezek mellett látjuk, hogy egyes ingatlanoknál még folyamatosan keresnek eladókat.

A Városháza-üggyel kapcsolatos transzparenseket mutatnak demonstrálók a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. december 15-én Forrás: MTI/Kovács Attila

Kiszelly Zoltán szerint teljes tragédia a főváros vezetőinek kommunikációja ebben az ügyben. A teljes tagadásból jutottak el addig, hogy gyakorlatilag beismerték, el akarták adni a Városházát.

Karácsony mélyrepülése korábban elindult a dugókkal, a méhlegelőkkel, és hajléktalanokkal – tette hozzá. A mostani botrány tovább erodálja a megítélését a Századvég mérései szerint is. A baloldal saját maga alatt vágja a fát a fővárosban.

Két dolgot kéne Karácsonyéknak bemutatni a fővárosban: jobban csinálják, mint a Fidesz és Tarlós, de ezt nem sikerült bemutatni – hívta fel a figyelmet az elemző.

- mondta a szakember. Úgy tűnik a régi arcokkal a régi mutyikkal is visszatértek, kicsiben vissza is tért a 2010 előtti kormányzás.

Bajnai neve is előkerült a botrányban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ráégett a baloldalra a botrány

Már maguk az eddig megismert hangfelvételek is egyértelműek voltak, amelyek a jutalékos rendszerről, és a személyre szabott pályázati rendszerről szóltak, de most mindez megerősítést nyert a bemutatott levéllel – minderről már Deák Dániel beszélt. A XXI. Század Intézet munkatársa szerint Karácsony Gergely eddig is mindent elkövetett, hogy szőnyeg alá söpörje ezeket a korrupciógyanús ügyeket, de most mindenképpen válaszút elé érkezett. Vagy lemond, vagy pedig még jobban ráég a baloldalra az egész botrány – tette hozzá.

Mivel már egy baloldali portál is arról ír, hogy a baloldal folyamatosan veszít a támogatottságából, ezért jól látszik a Városháza-ügy romboló hatása

- mondta Deák Dániel. A baloldalon a helyzetet csak rontotta, hogy Márki-Zay Péter is magára húzta az ügyet azzal, hogy azt a valótlanságot állította, hogy a Fidesz akarta megvenni a Városházát. Mindezek ellenére a szakember a választásokig nem számít arra, hogy Karácsony lemondana.

Tüntetés

Mint arról korábban beszámoltunk, tiltakozással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülése, a Dísztermet Anonymus-maszkos demonstrálók lepték el. A tüntetők kezükben táblákat tartottak, amelyeken felhívták a figyelmet a Városházán működő jutalékos rendszerre és a maffiamódszerekkel magántulajdonba átjátszott ingatlanokra. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, hétfőn több házkutatást is tartottak, többek között a Városházán és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél.

Az elmúlt hetekben megismert felvételeket egy Anonymus-maszkos figura hozta nyilvánosságra a Városháza-botránnyal kapcsolatban, amelyet gyanús eladási ügyek, korrupciós, jutalékos rendszer üzemeltetése, a fővárosi ügyletek körül köröző "cápák" és a baloldal bukott vezetőinek (köztük Bajnai Gordonnak) a visszatérése jellemzett.