Mit tehet az, aki felgyógyult a koronavírusból, de szövődményei vannak?

TAKÁCS Anikó
Takács Anikó háziorvos a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával olt be egy idős nőt a nyírteleki rendelőjében 2021. március 1-jén.
Vágólapra másolva!
Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, közel 400 ezer regisztrált idős oltását végzik ezekben a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm- és a Moderna-oltóanyagokkal és a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával. Ma délelőttre pedig már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon, ezzel az ország a második helyen áll az unióban - hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan zajlik az oltás, ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást hazánkban.

Itt vannak a szabályok

Hétfőtől érvénybe léptek a március 22-ig érvényben lévő szigorított járványügyi szabályok.

A Magyar Közlönyben megjelent szabályok szerint:

  • Nyitva tarthatnak az élelmiszerboltok, a drogériák, a patikák, a posták és a bankok is. A plázákban csak ezek lehetnek nyitva.
  • További kivételek az építőipar működéséhez szükséges üzletek és a mezőgazdasági boltok.
  • Működhetnek a benzinkutak, nyitva lehetnek a piacok, és március 8-án a virágboltok is.
  • A bölcsődék nem zárnak be, mivel az új szabályok az óvodákra és az iskolákra vonatkoznak.
  • A szolgáltatások helyszínei zárnak be, például a fodrászat vagy a kozmetika, de egy
  • vízvezeték-szerelő kimehet a munkavégzés helyére.
  • Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.
  • A hivatalokban lesz ügyfélfogadás, és a postai és csomagküldő szolgáltatások is működhetnek majd.
  • A játszóterek nyitva lehetnek, de maszkot kell viselni ott is, ahogy minden közterületen.
  • Az esti kijárási tilalom érvényben marad. Tehát este 8 és reggel 5 óra között továbbra is csak különösen indokolt esetben (pl. munkavégzés, kutyasétáltatás) lehet az utcán lenni.

A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

481 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A hétvégén egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket. 1648 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 13 274 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint 46 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat – tette hozzá Kiss Róbert.

Nagyon jól állunk az unióban

- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Nagyon jól halad Magyarországon a vakcináció Forrás: MTI/Balázs Attila

A fokozott oltási tempóra azért is szükség van, mert egyre romlik a helyzet. Egyre több mutánstörzs jelenik meg világszerte.

2696 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 15 988 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen.

Covid-ambulanciák

Müller Cecília elmondta, hogy azon személyek, akik már átestek a fertőzésen, de hosszabb ideje szövődményekkel küzdenek, például fáradékonyak, mindenképp forduljanak a Covid-ambulanciához. Az ott dolgozók széleskörű kivizsgálás után felállítják a betegnek személyre szabottan, hogy milyen terápiával tudja csökkenteni, megszüntetni a szövődményeket. Hangsúlyozta, az Európában terjedő vírustörzsek reprodukciós rátája igen magas, így a fertőzés is gyorsabban terjed, és sokkal súlyosabb a betegség lefolyása is.


Kijelenthető, hogy Magyarországon a brit vírusmutáció okozza a megbetegedések nagy részét. Ez a vírustörzs inkább a fiatalokat támadja meg, és első tüneteként köhögés és a magas láz jelentkezik.

Ha más lehetőség nincs, csak akkor vigyék a szülők a gyerekeket a nagyszülőkhöz, ha már a nagyszülők megkapták a vakcinát, és ki is alakult náluk a védettség.

Az oltandók a 1818 telefonszámon kérhetik a pontatlanul regisztrált adatuk javítását – emlékeztetett Müller Cecília. Hozzátette, ha esetleg zsúfoltak a vonalak, akkor az adatok javítása kérhető a következő e-mail címen is: [email protected].