Karácsony Gergely vesszőfutása: így vergődik a hazugságspirálban

Vágólapra másolva!
Hetek óta tart Karácsony Gergely szánalmas vesszőfutása, amint újabb és újabb hazugságokba menekül. Miután kiderült, hogy a főpolgármester egyáltalán nem tud angolul, egyre gyorsuló hazugságspirálba került. Megalázó, kellemetlen helyzetek, kínos magyarázkodások és sok-sok botrány - ezek jellemzik a baloldali előválasztási színjáték Gyurcsány által kiszemelt győztesének elmúlt heteit. Nézzük végig, honnan indult és hova süllyedt az utóbbi időben látványosan összeomló Karácsony Gergely és éppen csak elkezdett kampánya! 
Vágólapra másolva!

A baloldalt jó ideje vezető Gyurcsány Ferenc már hónapokkal ezelőtt kijelölte az előválasztási színjáték "győztesét". Választása régi bizalmasára, a politikai kéréseit 17 éve maradéktalanul teljesítő Karácsony Gergelyre esett. A főpolgármester a Gyurcsány-show forgatókönyvének megfelelően kicsivel a többiek után, nagy csinnadratta közepette kapcsolódott be a bohóckodásba.

A Demokratikus Koalíció elnöke tehát már mindenről döntött, így Karácsonynak nem kellett volna komoly nehézségekkel szembenéznie, az elmúlt hetekben mégis sorra érték a súlyosabbnál súlyosabb botrányok, aminek következtében már az első pillanatban összeomlott a kampánya. Így a belépőből kínos vesszőfutás lett, Karácsony olyan hazugságspirálba került, ahonnan már aligha tud kikeveredni.

Angol nyelvű interjú - tolmáccsal

Mint ismert, a baloldali városvezető hosszas színjátékot követően (sokáig azt állította, hogy nem vállalja a kormányfőjelöltséget) először az Economistnak adott interjújában utalt arra, hogy részt vesz az úgynevezett előválasztáson, és így célba veszi a kormányfői tisztséget.

A kampányt elindító PR-interjúnak szánt beszélgetés helyett azonban kínos lelepleződés következett. Kiderült ugyanis, hogy

Karácsony Gergely egy szót sem tud angolul, és csak tolmács segítségével tudta megértetni magát az interjú alatt.

Ez egy kétmillió lakosú világváros főpolgármesterétől is kifejezetten kínos, de még inkább azzá válik, hogy miniszterelnök-jelölt akar lenni.

Nyelvvizsga, ami sosem létezett

Karácsony kampánya már akkor mélyrepülésbe kezdett, amikor hivatalosan még be sem jelentkezett az előválasztásra. Ezzel pedig megkezdődött a mai napig tartó vesszőfutása, és a folyamatos hazudozás, amelybe menekült.

Karácsony először azt bizonygatta, hogy tud angolul, és erről papírja is van. Május 10-ei magyarázkodó Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy évekkel korábban középfokú nyelvvizsgát szerzett angolból. Ezzel azt próbálta meg sugalmazni, hogy bár az Economistnak tolmács segítségével nyilatkozott, jól ismeri a nyelvet. Csakhogy pillanatokon belül kiderült, hogy

állításával ellentétben sosem volt államilag elismert nyelvvizsgája.

Ennek hiánya pedig komoly kérdéseket vetett fel a tudományos pályájával kapcsolatban.

Elképesztő magyarázatok a nyelvtudás hiányára

Az elmúlt hetekben Karácsony több alkalommal is megpróbálta megmagyarázni, hogy miért nem tud angolul. Első körben azt elismerte, hogy Orbán Viktor beszélt angolja "alighanem jobb", mint az övé, de miután a nyelvtudása körüli botrány szélesedni kezdett, a főpolgármester nehezen értelmezhető magyarázatokkal állt elő.

Előbb egy új fogalmat talált ki arra, hogy nem beszéli az angol nyelvet, ez volna a "hiperpasszív angoltudás". A városvezető ezzel azt akarta kifejezni, hogy korábban ismerte a nyelvet, de mára elfelejtette azt. Megmosolyogtató módon még azt is hozzátette, hogy az angol egyik speciális szeletét tudja, jobban megérti a szaknyelvet, mint a bulvárlapok szövegét. Ezt gyorsan megcáfolták, hiszen az önkormányzati választást követően megtartott nemzetközi sajtótájékoztatóján nem értette a neki feltett egyszerű angol nyelvű kérdést. Párttársának kellett fordítani az egyébként szakmáját érintő kérdést.

Miután a "hiperpasszív angoltudás" nem jött be, Karácsony gyermekkori diszlexiájára kezdett el hivatkozni, és arról is beszélt, hogy emiatt neki máshogy kell idegen nyelven tanulnia.

Meghamisított tudományos munka

Miután egyértelművé vált, hogy nem tud angolul, ráadásul a nyelvtudásának hiányára nem tudott kézzelfogható választ adni, egyes baloldali szereplők megpróbáltak a segítségére sietni.

Az elsők között volt Tóka Gábor, a Soros-egyetem tanára, aki azt bizonygatta, hogy Karácsony végzős egyetemi hallgatóként még tudott angolul, olyannyira, hogy közösen írtak egy komoly tudományos munkát. Csakhogy ezt maga az érintett cáfolta a Népszabadságnak adott 2004-es interjújában, ahol azzal dicsekedett, Tóka Gábor és Bozóki András, a CEU oktatói úgy tettek, mintha a szerzőtársuk lenne. A nyilatkozata azt a gyanút erősíti, hogy Tóka hamisan tüntette fel a szóban forgó angol nyelvű tanulmány szerzőjeként.

Remegő hangú bejelentkezés

Ilyen előzmények után jelentette be a Gyurcsány Ferenc által elindított főpolgármester, hogy részt vesz az előválasztáson, és így újra megpróbálkozik a miniszterelnök-jelöltséggel.

Először Nyírtassról jelentkezett be: beszédében Gyurcsány Ferenc teátrális szónoklataiban megfigyelhető szavakat használt, és a 2018-as kampányvideójához hasonlóan ezúttal szülőfaluját és kertészmérnök szüleit állította a középpontba.

Forrás: Facebook

Már a nyírtassi premier is roppant gyengére sikerült, a pár órával később, a Kossuth tér környékén elmondott beszéde pedig teljes összeomlást eredményezett. Remegő hangon, látványosan izgulva próbálta magát felkészült politikusnak mutatni. A kísérlet nem sikerült, Karácsony csúnyán megbukott.

Folyamatos hazudozás az egyetemi karrierjében

Amikor tehát a főpolgármester bejelentkezett az előválasztásra, a kampánya már romokban volt. Arról nem is beszélve, hogy mindezzel párhuzamosan egyre több információ látott napvilágot egyetemi pályafutásáról, ami tovább nehezítette a helyzetét.

2004-től előbb tanársegédként, majd 2008-tól 2012-ig adjunktusként tanított a Corvinus Egyetemen. Felmerül a kérdés, hogy mindezt hogyan tudta megtenni nyelvvizsga és persze tudományos fokozat nélkül. A 2005-ben elfogadott és 2007. január 1-től hatályos felsőoktatási törvény szerint ugyanis adjunktus csak az lehetett, aki elvégezte a hároméves doktori iskolát, vagy pedig egyéni felkészülés után sikeresen számot adott a tudásáról egy vizsgabizottság előtt, és így doktorjelölti státuszba került. A doktorjelölteknek ezután két év áll rendelkezésükre a PhD-fokozat megszerzésére.

Fontos kiemelni azt is, hogy a doktori fokozat megszerzéséhez két középfokú nyelvvizsga kell, Karácsony pedig eggyel sem rendelkezik. Ezek után nehezen elképzelhető, hogy szabályszerűen nevezték ki adjunktusnak, és hogy minden rendben volt a PhD-időszakával kapcsolatban.

Kétszer is eltanácsolták az egyetemről

Az is gyorsan kiderült, hogy karrierje során kétszer is elküldték a doktori iskolából. Diplomájának megszerzése után 2000-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte meg első doktori képzését, ahonnét kirúgták, mivel nem teljesítette a tudományos képzés előírásait.

Ezt követően 2004-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetében próbált szerencsét, ahol sokáig Lánczi András, az intézmény jelenlegi rektora segítette. Csakhogy a főpolgármester a törvény által meghatározott nyolc év alatt nem tudta megszerezni a doktori címet, ezért Lánczi közölte vele, hogy meg kell szüntetnie az egyetemi állását. Mivel Karácsony könyörgőre fogta, azt állítva, hogy nem sok híja van doktori dolgozatának, tanára haladékot adott neki. Hiába, a baloldali politikus ugyanis két év alatt sem fejezte be a zárómunkáját, így másodszorra is el kellett tanácsolni a doktori iskolából.

Még egykori professzorát sem kímélte Fotó: Mudra László - Origo

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, Karácsony valószínűleg becsapta professzorát, amikor azt mondta neki, hogy kevés kell a dolgozatának befejezéséhez. Ugyanis mindezidáig nem tudta bemutatni az állítólagosan félbehagyott munkát, pedig ezt külön kértük tőle.

Az időközben az egyetemiről a politikai pályára váltó jelenlegi főpolgármester nemcsak Lánczi Andrást vezette félre, hanem a közvéleményt is. Ugyanis több alkalommal is hamisan tüntette fel, hogy doktori címet szerzett: a Párbeszéd honlapján közzétett önéletrajzában és a Népszava egyik 2018-as cikkében is az szerepelt, hogy 2007-ben PhD-fokozatot szerzett. Csakhogy ez is hazugság, ahogy az a fentiekből is látszik.

Nem mellesleg az adjunktusi címet is jogosulatlanul használhatta parlamenti vagyonnyilatkozataiban. A felsőoktatási törvény ugyanis kimondja, hogy az egyetemi alkalmazás megszűnésével párhuzamosan megszűnik a munkaköri cím használatának a joga is. Márpedig Lánczi András 2012-ben megszüntette az egyetemi állását, ennek ellenére Karácsony egészen 2014-ig használta a titulust bevallásaiban.

Kínos jelenetek

A nyelvtudásának hiánya miatt durva hazugságspirálba kerülő Karácsony az elmúlt hetekben több alkalommal is kifejezetten kínos helyzetet élt át. Nem egyszer előfordult, hogy szabályszerűen menekülőre fogta, amikor újságírók angolul kérdezték.

Az elmúlt időszak kudarcsorozata után a baloldali politikus és kampánya teljesen szétesett: az új MOL Bubi kerékpár bemutatóján úgy menekült el a média elől, hogy biciklijével áthajtott a piroson.

Szintén az összeomlását mutatja, hogy a baloldali összefogás múlt heti dunaújvárosi sajtótájékoztatóján teljesen összezavarodott, amikor a helyszínen lévő újságírók a kellemetlen ügyeiről kérdezték. A helyzet kezdett kínossá válni, hiszen elkezdett volna vitatkozni az őt kérdező tudósítóval, de annyira zavarban volt, hogy még a legegyszerűbb kérdésekre sem tudott válaszolni. Ekkor lépett közbe Gyurcsány Ferenc, aki egy krákogással jelezte, hogy ne válaszoljon a feltett kérdésekre, amire Karácsony abba is hagyta a beszédet. Ekkor viszont zavarában azonnal dadogni kezdett - egyes közösségi médiás kommentek szerint úgy, mint egy óvodás.

Átlátszó terelés

Miután minden addiginál mélyebbre került Karácsony, megpróbálta elterelni a figyelmet a vesszőfutásáról. Először arról szavaztatta meg facebookos követőit, hogy kormányfőjelöltként felvehet-e egy érdekes színekben pompázó, virágszirommintás, nevetségesen kinéző inget. Érdemes megnézni a poszt alatti kommenteket, ahol a többség egyértelműen negatívan viszonyul a politikushoz, illetve a ruhaválasztásához.

A virágmintás inges akció után a régi indexesek blogja próbált Karácsony segítségére sietni. A főpolgármester a baloldali lapnak adott interjújában átlátszó hazugságokkal próbálkozott: többek között azt állította, hogy a fideszes politikusok nála panaszkodnak a miniszterelnökre (ez egyébként a Gyurcsány házaspár régi kommunikációs trükk-kísérlete), és hogy a "hatalom" megkereste, mit kér azért, hogy ne induljon el a választáson.

Itt tart tehát a hazugságspirál és Karácsony szánalmas vesszőfutása, de alighanem fog még mélyebbre is süllyedni.