A Tűzfalcsoport arról számolt be, hogy birtokukba jutott egy 2011-es email, mely alapján megállapítható, hogy már legalább egy évtizede képzik a Soros-hálózathoz tartozó szervezetek a magyar baloldali újságírókat. Szerintük már ennél korábban is folyhattak hasonló képzések, azonban az új baloldali irányvonal betanítása még nagyobb teret nyert a 2010-es kormányváltást követően, amikor is nemzeti, keresztény-konzervatív vezetése lett Magyarországnak.

A szóban forgó e-mailt 2011. április 3-án továbbította Havas Katalin, a Magyar Lapkiadók Egyesületének főtitkára az egyesület tagságának. Havas azelőtt, hogy az MLE-hez ment volna dolgozni, 2004-2005 között, a Gyurcsány-kormány idején sajtófőnök volt a Miniszterelnökségen. Az e-mail tárgya egy olyan, 2011. április 14-16. között újságírók számára tartott műhelyfoglalkozás volt, amelynek a szervezője a Független Médiaközpont (Center for Independent Journalism), témája pedig a közérdekű adatigénylés volt, írja a Tűzfalcsoport.

A műhelyfoglalkozás a „Legal Leaks", vagyis a legális kiszivárogtatás nemzetközi projekt keretében valósult meg, külföldi és magyar szakértők részvételével. A program során a résztvevő újságírók megismerhették a közérdekű adatok megismerésének szabályozását hazai és nemzetközi szinten, az adatigénylés módját, az oknyomozás fortélyait.

Soros GyörgyForrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Azt nem tudni, hogy pontosan kik vettek részt a műhelyfoglalkozáson, de a Tűzfalcsoport szerint nagyon sokat elmond az a tény, hogy a Soros-hálózathoz tartozó baloldali portál, az Átlátszó 2011-ben, a program évében jött létre pontosan azzal a céllal, hogy közérdekű adatigényléseket nyújtsanak be és azok nyomán írjanak oknyomozó cikkeket. 

Az e-mail szerint a program partnerei között fellelhető volt a TASZ is, amely Soros György egyik legfőbb magyarországi zászlóshajója.  Emellett feltűnt a Gőbölyös József Soma Alapítvány is, amely korábban a Transparency Internationallal osztott ki meglehetősen elfogult újságírói díjakat. A képzéseken előadást tartott Hüttl Tivadar, a TASZ Információszabadság és Adatvédelmi Programjának akkori vezetője, a náci egyenruhákat hobbiból gyűjtő Ungváry Krisztián és Móricz Ilona, aki a szocialista rendszer alatt volt megbízható pártkatona az MTI-nél.

Az előadások többek között a közérdekű adatok kikérésének szabályozásáról és gyakorlatáról, oknyomozó projektötletekről, adatigénylési kérelmek összeállításáról és az újságírók által igénybe vehető jogi segítségről szóltak.