Több százezer forintot fizet titokban egy megszüntetett tanácsadói testület tagjainak a momentumos polgármester

Nyirati Klára és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke
Vágólapra másolva!
Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere előbb a járványra hivatkozva feloszlatta ötfős tanácsadói testületét, később négy tagot mégis továbbfoglalkoztatott. "Gyurcsányi trükk" - így értékelte a "kilencvenmilliós átverőshow-t" a helyi ellenzék.  
Vágólapra másolva!

Nyirati jól megfizetett tanácsadó testülete tavaly ősszel megszűnt, azonban titokban az öt tanácsadójából négyet azóta is tovább foglalkoztat az önkormányzat - írja a Mandiner. Mint a hetilap tényfeltáró nagycikkében megjegyzi, a városban nagy elégedetlenséget váltott ki a bizottság léte. Egyrészről azért, mert senki nem tudta körülhatárolni az általuk végzett munkát, másrészről azért, mert időközben elbocsátások történtek az önkormányzatnál. A helyi ellenzék pedig közölte,

A momentumos polgármester a 2019-es önkormányzati választások után azonnal, az alakuló testületi ülésen elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzatban rendelkezett a tanácsadói testület felállításáról. Az akkori előterjesztés szerint a hivatalos elnevezéssel Polgármesteri Tanácsadó Testület (PTT) feladatául jelölték meg a polgármesteri, képviselő-testületi és a bizottsági döntések szakmai előkészítését, valamint az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságok, illetve intézmények működésének átvilágítását. Továbbá azt, hogy ennek nyomán javaslatot tudnak tenni a működés racionalizálására.

Gyurcsányi trükköt vetett be: Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere Forrás: Nyirati Klára/Facebook

A Fidesz már akkor is tiltakozott a döntés ellen, mondván, hogy nem volt egyértelmű, a PTT-nek mi lesz a szerepe, milyen jogosítványai lesznek. Főleg, hogy a megjelölt feladatok alapvetően a jegyzőnek, a hivatal munkatársainak, a szakbizottságoknak, illetve az önkormányzati cégeket felügyelő bizottsági tagoknak a hatáskörébe tartoznak.

Bár a városvezető többször is megpróbálta megmagyarázni döntését, a PTT létrehozása nagy felháborodást váltott ki a lakosokból. Ezt mutatja, hogy sokan közülük kilencvenmilliós tanácsadó testületnek nevezték a grémiumot.

Látva az emberek folyamatos elégedetlenségét a baloldali városvezetés végül megszüntette a testületet. És ezen a ponton jött a csavar: a baloldali Sikeres Bajáért Egyesület tagjai közül indítványozta ezt valaki. Az indítványt Nyirati elfogadta, majd benyújtotta az SZMSZ-módosítást, a PPT pedig megszűnt. Csakhogy ezután következett az újabb fordulat: a tanácsadói testület öt tagjából négyet továbbfoglalkoztatott az önkormányzat, nem is kevés pénzért.

Búcsú Lajos, a polgármester főtanácsadója havi bruttó 480 ezer, míg Járai Zoltán közlekedéstechnikai szakértő 250 ezer forintos megbízási díjjal tevékenykedik. A másik két testületi tag, Gömzsik Zita és Pittenauer Zoltán önkormányzati cégek átvilágításával megbízott szakértők a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása alapján előbbi havi bruttó 384 ezer, utóbbi 350 ezer forintos megbízási díjért folytathatja az önkormányzatnál.