122 milliárdos tartaléka volt Budapestnek 2020. december 31-én - derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott adatokból. Ez meglehetősen furcsává teszi Karácsony Gergely és helyettese állítását, miszerint novemberre fizetésképtelenné válhat a főváros.

Ha nem kompenzálják a fővárost, akkor már a mostani adatok alapján is igazoltnak látszik, hogy november végére fizetésképtelenség állhat elő" – ezt mondta a távirati iroda beszámolója szerint február 18-án Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A nyilatkozatot ugyanakkor egészen érdekes megvilágításba helyezi az az adatsor, amely a Magyar Nemzet birtokába került, s amely a legnagyobb hazai önkormányzatok pénzügyi helyzetét mutatja be. Eszerint ugyanis a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tavaly decemberben még valósággal úszott a pénzben - írja a lap.

A Magyar Államkincstár adatsora azt mutatja, hogy a múlt esztendő utolsó napján  10,4 milliárd forintot tartott a kincstárnál. Ezenfelül kereskedelmi bankoknál vezetett számlán további 36,7 milliárd forintja volt a helyhatóságnak, állampapírban pedig újabb 74,8 milliárd forint.

A pénztelenséget hangoztató  Karácsony vezette Városháza tehát 2020. december 31-én egészen pontosan 122 milliárd forint felett rendelkezhetett. 

A főváros év végi likvid eszközállománya az összes fővárosi kerület összes likvid eszközeinek 58%-a volt, míg a valamennyi vizsgált önkormányzat likvid eszközeinek a 15%-ával rendelkezett.

A kincstár adataiból egyébként kiderül, hogy nagyvárosainkat és a budapesti kerületeket is figyelembe véve a múlt év végén a fővárosnak volt a legtöbb pénze. Debrecen volt a második 74 milliárddal, Székesfehérvár 35 milliárddal a harmadik. Más nagyvárosok tíz-húsz milliárd forint körüli összeggel rendelkeztek. 

A 2021. február 22-ei állapot szerint ezen a napon még mindig a főváros rendelkezett a legtöbb állampapír-állománnyal, pontosan 43.381.070.000 Ft-tal,  valamint a 2021. évi helyi adófizetés előtt nem sokkal még mindig jelentős likvid eszközzel rendelkezik.

A főváros kerületei közül egyiknek sem volt nagyobb a vagyona húszmilliárdnál - írja a Magyar Nemzet.

Ezen adatok alapján nyoma sincs fizetésképtelenségnek.