A könyvelőre fogta Gyurcsányné a gyanús utalást

Dobrev Klára  DOBREV Klára ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré politikus sajtótájékoztató SZEMÉLY választási előkészület
A bukott miniszterelnök felesége, Dobrev Klára elmondása szerint nem is volt tisztában azzal, melyik cég nevére folyósították a kölcsönt.
Vágólapra másolva!
Ma kezdődött Gyurcsány Ferenc ügyvédjének büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken, ami arról szól, hogy a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba cége, a Human Operator Zrt. miként lopott el több mint hatmilliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap keddi cikkében azt írta, hogy az eltűnt több mint hatmilliárd forint töredékét találta csak meg a felszámoló Czeglédy Csaba vállalkozásában, a felszámolási vagyon ugyanis alig haladja meg az egymilliárd forintot.

Ez joggal vetheti fel, hogy akár pártfinanszírozásra is használhatták az elcsalt adómilliárdokat.

Más értelmes magyarázat nem is adható arra, miért védi oly hevesen a bukott miniszterelnök és felesége az adócsalásért már elítélt Czeglédyt, és arra sem, miért segítették hatalmas kölcsönökkel, amikor már szorult a hurok a Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke körül.

A Gyurcsány házaspár vagyonkezelő cége, az Altus Portfólió Kft. 2016 februárja és 2019 márciusa között négy alkalommal összesen 281 millió forint kölcsönt nyújtott - az MNB engedélye nélkül, törvényt sértve - a Human Operator Zrt.-nek, valójában Czeglédy Csabának.

A negyedik kölcsön a kakukktojás az ügyben, ugyanis Czeglédy kérésére az Altus vezérigazgatója, Gyurcsányné nem a szerződésben szereplő Human Operator Zrt.-nek, hanem a leányvállalatának utalta át a 35 millió forintot.

A bukott miniszterelnök felesége, Dobrev Klára elmondása szerint nem is volt tisztában azzal, melyik cég nevére folyósították a kölcsönt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Amikor az MNB feljelentése alapján a NAV Bűnügyi Igazgatóságán a nyomozó szembesítette ezzel a ténnyel a tanúként meghallgatott Dobrev Klárát, a vezérigazgató asszony ezt felelte:

- mondta Gyurcsányné Dobrev Klára.

A lap szerint ez a válasz arra utal, hogy az Európai Unió támogatási pénzeinek felhasználását másfél milliárd forintért felügyelő, elemző konzorcium vezető cégének vezérigazgatója, és annak könyvelője a számvitel, a könyvvezetés és az ide vágó társasági jog legelemibb szabályaival sincs tisztában.

A valóság az, hogy a Fővárosi Törvényszék a márciusi kölcsön folyósítása előtt másfél hónappal bejegyezte a közhiteles cégnyilvántartásba, hogy a Human Operator Zrt.-vel szemben két ügyszámon is bírósági végrehajtást rendeltek el.

Ezért kérte Czeglédy Csaba a pénzt a 2017. március 17-i szerződés alapján a leányvállalat, a Human Operator Services Kft. számlájára utalni, aminek a vezérigazgató készségesen eleget tett. Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő viszont éppen emiatt, vagyis gazdasági csalás gyanúja miatt tett feljelentést. Gyurcsányné válasza azonban ezenkívül akár a számviteli csalás lehetőségét is felvetheti.

Gyurcsányné és könyvelője a nyilvános közhiteles cégnyilvántartásból meggyőződhetett volna arról is, hogy 2017. március 13-án a leányvállalatnál is elrendelte a végrehajtó a Human Operator Zrt. üzleti részesedésének lefoglalását.

Ám mire ezt be is jegyezték (március 22-én), addigra a 35 millió forint az Altustól a leányvállalathoz került, sőt a végrehajtó sem találta.