Hiába vannak zárva, Niedermüller mégis megadóztatja a vendéglátóhelyeket

Vágólapra másolva!
Az erzsébetvárosi önkormányzat a kijárási tilalom idejére is kiszámlázta a terasszal rendelkező helyeknek a közterület-használati díj egy részét. Több tulajdonost is érzékenyen érintett a lépés, sokan felháborodásuknak adtak hangot. Pár napja derült ki, hogy a főváros elvette a bajba jutott vállalkozásoktól az állami bértámogatást. 
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint a ki nem nyitott teraszok és a meg nem érkezett turisták után is fizettet a vendéglátósokkal a Niedermüller Péter vezette önkormányzat. A tulajdonosok ugyanis az elmúlt napokban kézhez kaptak egy önkormányzati határozatot arról, hogy a kijárási tilalom idejére is fizetniük kell a közterület-használati díj egy részét.

Pénzbehajtás járvány alatt

A határozatokban 100 forint/nap/négyzetméter szerepel, ami a szokásos díj körülbelül 30 százaléka. Ha a november 11-étől március 31-éig elszámolt 141 napot nézzük, akkor már egy kisebb, 20 négyzetméteres terasz esetén is 282 ezer forintról van szó, ami jelentős költség egy ki nem nyitható teraszért, főleg, hogy a béreket sem nagyon tudják fizetni a helyek.

Pedig Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere február elején még elismerte, hogy "a bulinegyedben az ott korábban meglévő vendéglátóipari egységeknek több mint a 40 százaléka biztosan tönkrement, nem tudnak már újrakezdeni." A baloldali polgármester ezért azt ígérte, hogy a talpon maradóknak az önkormányzat moratóriumot ad a bérleti díjak fizetésére, "és arról is gondolkoznak, hogy a teraszokkal kapcsolatos díjakkal mi legyen". A jelek szerint arra jutottak, hogy azoknak egy részét beszedik.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere (j) DK-s városvezetők körében Forrás: Origo

A 24.hu baloldali lapnak nyilatkozott a Dohány utcai skål tulajdonosa, aki azt mondta, hogy ez a pluszkiadás a lehető legrosszabbkor jött. "Eddig 13 millió mínuszban vagyok a bezárás miatt, ez csak a bérleti díj, és erre jön még rá a meg nem keresett pénz" - összegzett a tulajdonos, aki hozzátette, hogy hogy hét alkalmazottja közül ketten már elmentek szupermarketbe dolgozni.

A helynek összesen 694 ezer forint közterület-használati díjat számláztak ki egy évre, ami úgy jött ki, hogy májustól augusztus végéig megadták nekik a díjmentességet, a kijárási tilalom idejére a csökkentett díjat számlázták, a maradék időre pedig a teljes árat.

A főváros leemelte a vendéglátósok pénzét

A Magyar Nemzet a minap arról írt, hogy amint megérkezett a novembertől négy hónapra megítélt egyösszegű bértámogatás a budapesti vendéglátósokhoz, a fővárosi önkormányzat több munkaadó cég számlájáról százezres, milliós nagyságrendű összegeket emelt le.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke ingerülten úgy fogalmazott, hogy "felháborító, arcátlanul arrogáns húzás belerúgni a veszteségektől földön fetrengő vállalkozókba és több ezer fővárosi munkavállalóba".

A lapnak nyilatkozott a belvárosi Király100 Gastro Corner tulajdonosa, aki arról számolt be, hogy a nemrég beérkezett ágazati bértámogatásból leemeltek 580 ezer forintot, és két hétre 1,58 millió forintra inkasszózták a számláját. Szerinte ebből az következik, hogy a következő havi bértámogatást is ugyanígy elvonják majd a cégtől.

Karácsony Gergely nevében általános helyettese, Kiss Ambrus magyarázkodott az ügy kapcsán egy válaszcikkben. A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója felháborítónak nevezte a történteket, és felszólította a fővárost, "azonnal állítsa le az inkasszót, ne adja meg a kegyelemdöfést ezeknek a cégeknek, amiknek a túlélése most mindennél fontosabb".