Karácsony Gergely lebeszélné a cégeket az adókedvezményről

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Bikás park, vendéglátás, bezárt étterem, zárva
Vágólapra másolva!
A fővárosi városvezetés levélben kérte több vállalkozástól, hogy ne éljenek a kormány adta iparűzésiadó-kedvezménnyel - írja a Magyar Nemzet.  A Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja felháborítónak tartja, hogy Karácsony Gergely a kormány támadása mellett a bajba jutott vállalkozásoktól veszi el az állami bértámogatást.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely nevében általános helyettese, Kiss Ambrus magyarázkodott egy válaszcikkben, miközben a Magyar Nemzetnél olyan vállalkozások is jelentkeztek, amelyektől levélben kérte a fővárosi vezetés, hogy ne éljenek a kormány adta iparűzésiadó-kedvezménnyel.

közölte a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja a Facebookon.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Arra reagáltak, hogy a Magyar Nemzet kedden megírta: a Karácsony Gergely vezette főváros több, ágazati bértámogatásra jogosult vendéglátóipari munkaadó számlájáról a múlt héten leemelte a 2020-as, aránytalanul magas adóelőlegeket, illetve inkasszót alkalmaz ezek összegére.

A kormány bértámogatásra adta ezt a pénzt a vállalkozásoknak

– jelentette ki a Fidesz–KDNP. Hangsúlyozták azt is, hogy

a már beszedett összegeket a főpolgármester haladéktalanul fizesse vissza, hiszen a magyar kormány ezt bértámogatásra adta

a bajba jutott társaságoknak.

Hónapok óta zárva vannak a vendéglátóipari egységek Fotó: Csudai Sándor - Origo

– fogalmazott a Telex.hu-nak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, lényegében elhatárolódva a vitatott eljárástól.

Hiába kérték, nem csökkent az adóelőleg

A lap azt írja, hogy a helyettes városvezető a válaszcikkben azt állította, hogy azon idegenforgalmi vállalkozások, amelyek nehéz évet, visszaeső forgalmat tapasztaltak, a tavaly szeptember 15-én esedékes adófizetés idején több eszközzel is élhettek.

Szerinte kérhettek például adóelőleg-mérséklést is. Ez márpedig amiatt érdekes, mivel a Magyar Nemzethez forduló vállalkozás is az adóelőleg mérséklését kérte volna az ősszel,

amire választ nem kapott az önkormányzat adóügyi osztályától,

a számláján idén februárban inkasszózott összeg alapján pedig nem csökkent a fizetendő adóelőlege.

Bezárt étterem a Bikás parkban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A fővárosi üzletek bérleti díjának öthavi felfüggesztését is a kormány rendelte el

A vendéglátósok felidézték, hogy fordultak már közvetlenül a kormányfőhöz is az iparágat megtámogató adókönnyítésért, engedményért.

Például a házhoz szállítás áfájának csökkentése, vagy magának a bértámogatás rendszerének kialakítása miatt, s ezeket a javaslatokat a szakma képviselőivel egyeztetve dolgozták ki.

Továbbá a fővárosi üzletek bérleti díjának öthavi felfüggesztését is a kormány, és nem a városvezetés rendelte el nemrégiben, holott az igényt már többször jelezték az érdekképviseletek Karácsonyéknak.

A Magyar Nemzetnél más vállalkozások is jelentkeztek, amelyek levelet kaptak a városvezetéstől. Közülük például egy, a járványhatások miatt ugyancsak bevétel nélkül maradt rendezvényszervező kkv-tól lényegében pénzt kérnek a főpolgármester által aláírt levélben.

A koronavírus-járvány miatt szintén bezárt étterem Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormány korábban állami támogatásként felére csökkentette az egyéni, mikro- és kisvállalkozások helyi iparűzésiadó-előlegeinek 2021-es befizetéseit, az adót pedig egy százalékban maximálta erre az évre. Karácsony Gergely emiatt

15–20 milliárdnyi adókiesésről ír, egyúttal arra presszionálja a céget, hogy ne vegye igénybe idén az állami támogatást,

hanem fizesse be a teljes összegű iparűzési adót, így vállalva közös felelősséget Budapestért - emlékeztet a lap.