7-10 kilót is hízhatnak a gyerekek a koronavírus-járvány miatt

koronavírus, járvány, Abony, online oktatás
Vágólapra másolva!
Az otthoni tanulás és a testnevelésórák hiánya kedvez a túlsúly megjelenésének, sok gyerek akár 7-10 kilót is hízott az elmúlt hónapokban - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. Éppen ezért a gyermekkori elhízás és a gyermekkori fogyókúra is téma lesz a Semmelweis Egészség Napok március 25-i online programján.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a lakosság egyharmada túlsúlyos, ami világviszonylatban is magasnak számít - olvasható az egyetem honlapján. Az elhízottak súlygyarapodása legtöbbször már gyerekkorban elkezdődik, a súlyos szövődmények azonban csak később jelentkeznek.

Éppen ezért

a felnőttkori elhízás megelőzését gyermekkorban kell elkezdeni

- mondta dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

A jelenlegi járványhelyzetben nem könnyű aktivitásra, mozgásra bírni egy gyermeket, hiszen az online tanulás során még több időt töltenek a számítógép, kikapcsolódásként pedig a televízió előtt (képünk illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo

A professzor szerint a jelenlegi járványhelyzetben nem könnyű aktivitásra, mozgásra bírni egy gyereket, hiszen

az online tanulás során még több időt töltenek a számítógép, kikapcsolódásként pedig a televízió előtt.

Ezzel párhuzamosan unaloműzésként sokan mértéktelenül fogyasztanak cukros üdítőket, hizlaló nassolnivalókat, így akár a 7-10 kilogrammos testsúlygyarapodás sem egyedi eset néhány hónap leforgása alatt - mondta a professzor.

Dr. Szabó András hozzáteszi:

a növekedésben lévő gyerekeknél nem javasolt a klasszikus fogyókúra,

ilyenkor a szülőnek arra kell odafigyelnie, hogy a további hízást megakadályozza, hiszen a növekedés során várhatóan a normális testarány magától is helyreáll, a feleslegesen elfogyasztott kalóriákat csökkenteni tudja a család.

Dr. Szabó András egyetemi tanár a gyerekkori elhízás prevenciójáról szóló előadása mellett egy másik témával is várja az érdeklődőket a március 25-i Semmelweis Egészség Napokon „Szükségünk van-e vitaminokra? – Hiányállapotok megelőzése" címmel.