Orbán Viktor kedd késő délután közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarországon már 2,5 millió embert beoltottak. A miniszterelnök kiemelte, hogy egy hónap alatt két és félszeresére nőtt a beoltottak száma, ennek köszönhetően pedig már szerdán megnyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások, a Kereskedelmi és Iparkamara javaslatának megfelelően négyzetméter-alapú szabályozással. Megmutatjuk, hogy miként zajlik az újranyitás első lépése, valamint azt is, hogyan folytatódhat, amint az oltottak száma eléri a 3, majd a 3,5 milliót.

Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek

Magyarország lehet majd az egyik első EU-tagállam, ahol teljesen újraindul az élet, hiszen a rendkívül sikeres oltási kampány az elmúlt hetekben még nagyobb sebességgel zajlik. Emellett folyamatosan érkeznek a vakcinák, az EU-ban példátlan módon öt oltóanyaggal is oltanak Magyarországon. Így sokkal több embert és sokkal gyorsabban tudnak itthon biztonságosan beoltani, mint a többi tagállamban.

A legfrissebb adatok alapján lakosságarányosan nézve Magyarországon kétszer annyi a beoltott, mint az uniós átlag. Az Our World Data szerint jelenleg a magyar lakosság 25,18 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát, miközben az európai uniós átlag csupán 12,79 százalék. Ezzel Magyarország Málta mögött a második helyen áll az EU-n belül, és világszinten is kimagasló helyet foglal el. 

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

Mindezt úgy sikerült véghezvinni, hogy a magyar baloldal a járvány kezdete óta hátráltatja a védekezést, és folyamatosan oltásellenes kampányt folytat. Ugyan többször is azt mondták, hogy abbahagyták a halálkampányt, de baloldali szakértők, politikusok a mai napig rémhíreket, álhíreket terjesztenek, vagy éppen a lakosságot buzdítják arra, hogy ne oltassák be magukat keleti vakcinákkal.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) egészségügyi szakpolitikusa a HetiTV-ben például azt mondta, hogy a kormány úgy próbál meg "kitolni" a baloldali vezetésű önkormányzatokkal, hogy orosz és kínai vakcinákat küld nekik. Magyarán, Gyurcsány pártja, a DK egészségügyi politikusa "kitolásként" értékeli az orosz és a kínai oltóanyagokat.

Mindez teljesen összhangban van a baloldal hónapok óta folytatott propagandájával, mivel Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese is hasonlóan vélekedett, amikor kijelentette, hogy a kormány megpróbálja rátukmálni a magyarokra a Sinopharmot.

Különösen felháborító, hogy a DK petíciót indított a keleti vakcinák alkalmazásával szemben, amelyek eddig már rengeteg ember életét mentették meg.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökeForrás: MTI/Mohai Balázs

Ahelyett, hogy emiatt bocsánatot kértek volna, inkább csendben letörölték a honlapról a petíciót, mintha az sosem létezett volna. Azonban ennek a gyűlöletkampánynak saját munkatársaik, barátaik, párttagjaik is áldozatul estek. Penz András, a Demokratikus Koalíció tagja például valószínűleg pártja ideológiája miatt utasította el a Sinopharm-vakcinát, majd később meghalt a koronavírus-fertőzés következtében.

Nem ez volt az egyetlen olyan haláleset a párton belül, amit közvetett vagy közvetlen módon okozhatott a baloldal felelőtlensége. Gyűrüs Károly, a tatai önkormányzat nemrég koronavírusban meghalt DK-s képviselője március 2-án találkozott az országjáró körútján maszk nélkül Tatára látogató Gyurcsánynéval, aki akkor már fertőzött lehetett, hiszen három nappal később már mindezt pozitív teszt is igazolta.

Nemcsak a baloldal kampányolt a keleti vakcinák ellen, hanem Brüsszel is, akik a mai napig nem engedélyezték az egyik leghatásosabb koronavírus elleni oltást, csak azért, mert azt Oroszországban fejlesztették ki. Az Európai Unió emellett boszorkányüldözést folytat a brit AstraZeneca-vakcinával szemben is, ennek következtében pedig több tagállam is leállította néhány napra a vele történő oltást. Tisztán látszik viszont, hogy az unió politikai és bürokratikus okok miatt teszi mindezt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökeForrás: MTI/EPA/Pool/Francisco Seco

Minderre azonban nem lett volna szükség, ha az EU időben köti meg a létfontosságú szerződéseket, nem pedig hónapokkal később, mint más országok. Ezenfelül Brüsszel mindent megtett annak érdekében is, hogy spóroljanak, emiatt pedig az olyan országok, mint Izrael vagy az Egyesült Államok, hamarabb jutottak hozzá az oltóanyagokhoz, hiszen több pénzt adtak értük.

Így kezdődik az élet újraindítása szerdán

Kedd délután Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarországon már 2,5 millió embert beoltottak, így elértük azt a szintet, amely az újranyitás első lépcsőjének megkezdéséhez szükséges. Ez alapján már szerdán kinyithatnak az üzletek és a szolgáltatások. Kedd este a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányrendelet, amely mindezt hivatalossá teszi.

Szerdán tehát az alábbi változások lépnek életbe:

  1. a kijárási tilalom kezdete este nyolc óráról tíz órára módosul, a vége változatlanul reggel öt óra marad;
  2. a boltok reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva, de csak akkor, ha betartják a járványügyi előírásokat;
  3. a kormány bevezeti a négyzetméter-alapú nyitvatartást. Így a tíz négyzetméteres, vagy ennél kisebb üzletben a dolgozókon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat. A tíz négyzetméternél nagyobb üzletekben a dolgozókon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. A boltok előtt várakozóknak kötelező lesz egymástól 1,5 méteres távolságot tartani, a kézfertőtlenítést pedig kötelező lesz megoldani a boltoknál.

Ezekkel az intézkedésekkel a kormány a Kereskedelmi és Iparkamara javaslatának több pontját fogadta el: ők indítványozták a négyzetméter-alapú szabályozást.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, hogy továbbra is lesznek hatályban járványügyi intézkedések, és arra kért mindenkit, hogy ezeket tartsák is be. Nem nyitnak meg egyelőre a vendéglátóhelyek és a szállodák, azonban a mostani oltási számok alapján már a nyitás következő lépcsője is elérhető a következő hetekben, így már csak kis időt kell várni.

A tervek szerint a második fázis 3 millió beoltottnál következhet, erről a kormány pénteken ad majd részletesebb tájékoztatást.