Egy fiatal csapat kampányt indított azért, hogy a határon túli magyarok ügye legyen a nemzeti minimum - videó

Vágólapra másolva!
Az egyetemi éveiket éppenhogy hátrahagyó fiatalok a napokban Legyen ez a Nemzeti Minimum elnevezéssel indítottak kampányt. Céljuk nem kevesebb, minthogy széles körű társadalmi konszenzust alakítsanak ki a határon túli magyarok ügyében, és ennek fontosságára felhívják a közvélemény és a politikai elit figyelmét. A szervezők kreatív akciókat ígérnek, a csapatot összefogó Bagi Barna szerint azért kellett lépniük, mert egyre több magyarellenes megnyilvánulással lehetett találkozni az elmúlt időszakban. 
Vágólapra másolva!

A Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnevezésű ernyőszervezet két éve márciusban harmincegy magyarországi és határon túli szervezet összefogásával jött létre. A szervezkedés célja nem titkoltan az volt, hogy a magyar fiatalok, éljenek bárhol a világban, intézményes formában, együttesen tudjanak fellépni a magyar kisebbség érdekében.

Erős belépő

Azóta is ez az alapelv vezérli a Határtalanul tagjait, akik több akcióval is felhívták magukra, illetve a nemzeti összetartozás fontosságára a figyelmet. Ahogy az Origonak mesélték, számos vita estet, figyelemfelhívó- és jótékonysági akciót, valamint nemzetpolitikai szemináriumot rendeztek.

Kiemelték tavaly májusi akciójukat, amikor azt kérték, hogy aki teheti, gyújtson meg egy gyertyát június 4-én az igazságtalan trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve. Kezdeményezéskhöz csatlakoztak a legnagyobb Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek, így többek között a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport, az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet, a Magyar Ifjak Nemzeti Tanácsa, és a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma.

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás mai napig meglévő, komoly sebeket ejtett a magyar öntudaton. A Határtalanul ezért tavaly december 5-én egy truma-kibeszélő, online kerekasztal-beszélgetést rendezett. Ezt azért tartották fontosnak, mert generációjuk felelősségének tartják, hogy a gyalázat örökre a történelem része maradjon.

Ahogy az eddigiekből is látható, a fiatal csapat eddig sem volt tétlen, de az igazán nagy dobásuk csak most következik: nem kisebb feladatot tűztek ki maga elé, minthogy 2021-ben nemzeti minimummá emeljék a határon túli magyarok ügyét. Másképp fogalmazva: tudatosítsák a magyar társadalomban, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

Egységben az erő

"Sajnos újra kísért 2004. december 5. szelleme. Egyes képviselők Brüsszelben Bratislava-nak hívják Pozsonyt, a kárpátaljaiakat ukránoknak, az erdélyieket románoknak nevezik, mások a magyar pártok helyett pedig a külföldi partnerszervezeteikért kampányolnak" - érvelt Bagi Barna, a szervezet elnöke, hogy miért szükséges újra és újra tudatosítani, hogy együvé tartozunk.

Szerinte ezek a megnyilvánulások feleslegesen mérgezik a közhangulatot, és éket vernek magyar és magyar közé.

Most mi következünk!

- szögezte le Bagi Barna, aki azt is elmondta, hogy Legyen Ez a Nemzeti Minimum elnevezéssel kampányt indítanak a nemzeti egység érdekében. "Az a célunk, hogy a határon túli magyarokért való kiállás legyen közös alapvetés a magyar közélet számára" - jelentette ki.

A Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület tagjai a nemzeti összefogás fontosságára hívják fel a figyelmet a Hősök terén. Balról jobbra: Tuba Adrián, Hornyák Dávid, Bagi Barna, Enyedi Krisztina, és Katona Gyula Forrás: Facebook/Határtalanul

A Határtalanul akciói nemcsak a közvéleményt fogják célozni, hanem a politikusokat, és a pártokat is. Éppen ezért politikai hovatartozástól függetlenül mindenkit arra kérnek, csatlakozzon a kezdeményezéshez. A főszervező kreatív akciókat ígér: videóktól kezdve facebook-os bejelentkezéseken át matricakampányig mindent be fognak vetni. Sőt, elmondása szerint politikusok, sportolók, művészek, és más izgalmas szereplők is részt fognak venni az akciósorozatban.

"A többi egyelőre maradjon titok" - tette hozzá sejtelmesen. Ami biztos, hogy a fiatal csapat húsvétvasárnap indította el kampányát, amit december végéig fognak folytatni.

Hatásos kampányvideó

"Ez a videó főként annak az ötmillió magyarnak készült, akik mindennapi elszenvedői e kicsinyes politikai játszmáknak" - ismertették a Határtalanul tagjai, mi volt a céljuk a kampányindító felvétellel.

Bagi Barna hangsúlyozta, hogy a kampány kezdést direkt húsvétra időzítették, a feltámadás üzenetét alapul véve. A stáb tagjai meséltek a videó elkészítésének kalandos körülményeiről is. Mint mondták, a járványhelyzet miatt komoly kihívást jelentett számukra a helyszín kiválasztása, hiszen olyan helyet kellett találniuk, ahol kevesen tartózkodnak, és ahová BKV nélkül is könnyen el lehet jutni.

"A legfelemelőbb érzés az volt, amikor a forgatás végén, miután kialudtak a fáklyák, egyenként mindenki elkezdett tapsolni" - meséltek lelkesen élményeikről. A végeredmény kétségkívül menő lett: a tagok egy nagy zöld területen kifeszítettek egy, a Legyen ez a Nemzeti Minimum feliratú molinót, ami felett égtek a görögtüzek. A zene, az effektek, és a bevágások egytől egyig hatásosak, a szervezet tagjai azt mutatták be, a magyarságnak mekkora traumát, és veszteséget jelent Trianon. "Ez még csupán a felvezető, a java csak ezután jön" - jelentették ki.

A keménymag

De kik viszik a hátukon a csapatot? Bagi Barna szerint az volt az elmúlt hónapok hónapok legnehezebb feladata, hogy összehozzon egy ütőképes, lelkes csapatot. Ők lennének az operatív szervezési csoport, akiket az elnök egyszerűen keménymagnak nevezett. "A szűk körű stábnak olyan emberek a tagjai, akikben elég elszántság precizitás és akaraterő van ahhoz, hogy idejük jelentős részében minőségi munkát végezzenek a határon túli magyarokért" - értékelte segítői, barátai hozzáállását.

A részben erdélyi felmenőkkel rendelkező Renge Zsolt programszervezésért felelős produkciós menedzserként segíti a szervezet munkáját. "Számos jó barátság és szép emlék köt a határon túl élő magyar közösségekhez. Ezért is fontos számomra, hogy a határon túl élő magyarok állampolgárságának elfogadása és kisebbségi jogainak védelme közös nemzeti minimum legyen mindenki" - szögezte le.

Katona Gyula az operatív feladatok koordinálását vállalta, és kommunikációs szakemberként nagy szerepe lesz a kampány médiamegjelenésében is.

"Hiszem és vallom, hogy a magyarság számára akkor érhető el a jólét és a sikeres jövő, ha a polgári társadalom értékeit helyezi középpontba, és vállalja önazonosságát – mert egy kis népet csak a nemzet tehet naggyá" - ezzel magyarázta a Királyhelmeci születésű Hornyák Dávid, hogy miért vesz részt a Határtalanul akciójában.

Akcióban a csapat Forrás: Facebook/Határtalanul

Enyedi Krisztina, a közéleti munkacsoport vezetője is hasonló magyarázatot adott, hogy számára miért fontos az ügy. "A mi dolgunk ma az, hogy ne feledjük azokat a honfitársainkat, akik földrajzi szinten elszakadtak tőlünk" - húzta alá.