Lopott autókat árult egy bűnbanda Európában, Olaszországból lopták a kocsikat

Vágólapra másolva!
Egy olasz, magyar és román emberből álló bűnbanda autókat lopott Olaszországból, amelyeket aztán Európa több országában hamis iratokkal eladott. A rendőrség sajtótájékoztatót tartott az ügyben. 
Vágólapra másolva!

Némedi Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Gépjármű Bűnözés Elleni Osztály osztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyomozás még 2018 végén indult, amikor azt tapasztalták, hogy

Magyarországon egyre több olyan autót helyeznek forgalomba, amelyeknek az azonosítóit nem hamisítják, ugyanakkor később Olaszországban körözni kezdik őket.

Forrás: Police.hu

A nyomozás során kiderült, hogy ezen autók mindegyike Olaszországban valamilyen pénzügyi konstrukcióhoz kapcsolódik. Miután behozták őket az országba,

a nagyobb csomópontokon, például Budapesten, Szentendrén, Bács-Kiskun vagy éppen Vas megyében forgalomba helyezték és eladták őket.

Az autók azonosítóját nem hamisították meg, de hamis okmányokat használtak az adás-vételhez. A nyomozás közben sikerült azonosítaniuk egy olasz, magyar és román állampolgárokból álló bűnbandát, akik autókat, teherautókat és traktorokat is hoztak be az országba.

A rendőrség az Europoltól kért segítséget. Megalakult egy nemzetközi nyomozócsoport, amiben Németország, Olaszország és Magyarország is részt vett. Az olasz hatóságokkal együtt az ottani csoportot is sikerült azonosítani.

Tavaly januárban fogtak el 4 olasz, 1 román és 3 magyar állampolgárt. Az olaszoknál olyan hamis okmányokat találtak, amelyeket felhasználtak a forgalomba helyezésekhez és a bérlésekhez.

Ezek után sikerült azonosítaniuk egy olyan céget, amely egy magyarországi telephelyről 45 autót vitt külföldre tartós bérlésre. Ezeket az autókat egész Európában árulták. Ebből 43-at a körözések alapján sikerült lefoglalni. A másik kettőt darabokban találták meg.

Forrás: Police.hu

Összesen 78 autót, 17 traktort és 2 kamiont foglaltak le a rendőrök és 19 ember ellen indítottak nyomozást többek között orgazdaság és pénzmosás miatt.

Ezen kívül több mint 80 olyan autót azonosítottak, amelyek nem Magyarországon kerültek forgalomba. Mindegyiket alvázszám alapján körözik Olaszországban.