A koronavírus-fertőzés veszélyezteti a terhességet és a kismama állapotát, ezért az oltás rendkívül fontos számukra. Friss tanulmány készült azoknak a nőknek a bevonásával, akiket Pfizer- és Moderna-vakcinákkal oltottak be.

A Ripost írt a New England Journal of Medicine-ben megjelent friss tanulmányról, amelyben a kutatók arra keresték a választ, milyen mellékhatások jelentkeztek a várandós nőknél az első, illetve a második oltás után.

A tanulmányból kiderült, a várandósok első és második oltása utáni mellékhatások nem különböznek lényegesen a nem terhesek oltásánál tapasztaltaktól. Valamint a terhesség kimenetelét illetően sem tapasztaltak káros hatást az oltottak körében.

A kutatásban 35.691 ember vett részt. A CDC vizsgálatához olyan önkéntesek szolgáltatták az adatokat, akik 2020. december közepe és február vége között kapták meg a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech vakcináját, egyúttal vállalták, hogy bekapcsolódnak egy okostelefon-alapú oltási megfigyelő rendszerbe - foglalták össze.

Nagy Ágota reumatológus főorvos egy várandós nőt olt be a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltópontonForrás: MTI/Balázs Attila

Az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomról gyakrabban számoltak be a várandós nők, mint a nem terhesek, míg fejfájásról, izomfájdalomról, hidegrázásról és lázról ritkábban számoltak be a terhes nők. Az újszülöttek úgynevezett nemkívánatos eredményei között szerepelt a koraszülés (9,4% -ban) és a kisebb születési súly (3,2%-ban), de egy újszülött sem halt meg. 

A portál hozzáteszi, egyre több esetben fordul elő, hogy fiatal, várandós nők kerülnek súlyos állapotba a Covid-fertőzés miatt. Éppen ezért volt sürgető, hogy soron kívül beoltsák a kismamákat, és ezért különösen fontos az oltás a várandósoknak.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy  azoknál sem járt negatív egészségügyi hatással a Pfizer-BioNTech-, vagy a Moderna-vakcina, akik tudtukon kívül már várandósok voltak, amikor megkapták azt. Ennek ellenére a beoltott kismamák állapotának folyamatos ellenőrzésére, nyomon követésére szükség van, beleértve azok vizsgálatát is, akik terhességük korai szakaszában kaptak védőoltást – hangsúlyozta a CDC-re hivatkozva a Ripost. Minden esetben egyéni mérlegelés szükséges az oltás beadásáról, amelyhez Magyarországon is a Pfizer és a Moderna vakcináját alkalmazzák. 

Nálunk is van ezzel kapcsolatosan szakmai ajánlás - hívta fel a figyelmet a portál. Ez a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának és a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére a Szakmai Kollégium Szülészet, Nőgyógyászat Tagozat egyetértésével jött létre, amelyet eljárásrend formájában az egészségügyi szolgáltatók – tehát az oltópontként működő háziorvosok és kórházak – is megkaptak.

Az ajánlás szerint az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni. Az oltást kérő várandós nő a vakicinainfo.gov.hu honlapon történt regisztrációja után a háziorvosánál jelentkezzen, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről - foglalta össze a Ripost.