Sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Pfizer magyarországi képviseletén.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter megköszönte a Pfizer összes magyarországi munkatársának a december 26-a óta tartó kemény munkát.

A Pfizerrel kötött szerződés összesen 10,8 millió oltóanyagról szól

- mondta Szijjártó Péter.

A mai napon éppen a 20. adag szállítmány érkezik meg Magyarországra, ami 334 ezer oltóanyagot jelent.

Ezzel összességében már 2,8 millió vakcina érkezett Magyarországra a Pfizertől.

Ezáltal ma az országban - pillanatnyilag legalábbis -  a legtöbb oltóanyag a Pfizertől érkezett

- mondta Szijjártó Péter.

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina üres ampullái az oltás napján Gulyás Gábor nyíregyházi háziorvosi rendelőjében, 2021. április 21-énForrás: MTI/Balázs Attila

A külgazdasági és külügyminiszter azt is mondta, hogy Európában először Magyarországon fordul át először keresleti piacból kínálati piacba, vagyis mi érjük el először azt az állapotot, hogy van elég  oltóanyag mindenkinek, aki kéri.

Hozzátette: ha a Pfizer nem szállított volna, akkor biztosan nem lennénk ebben a helyzetben.

Mindez annak köszönhető, hogy időben léptünk, a vakcinákra pedig nem ideológiai kérdésként tekintettünk, így a szélrózsa keleti és nyugati irányából is vásároltunk annak érdekében, hogy megvédjük a magyar emberek életét, egészségét - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy a kormány nagy szerepet szán a Pfizernek a fiatalok oltásában, éppen ezért a 16-18 év közötti korosztály oltására megkezdődött a készletek tartalékolása.

A Pfizer vezérigazgatója azt mondta, hogy 4,6 millió adag vakcina érkezik Magyarországra a második negyedévben, 1,3 millió májusban, 2,2 millió júniusban.

Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója azt is mondta, hogy várják az engedélyt a 12-15 év közöttiek beoltására.

A Pfizer vezetője azt is mondta, hogy a leghatékonyabb eszköz a járvány megfékezésére a vakcina.

Vereckei Péter hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezettek a kormánnyal és az egészségügyi szakemberekkel való együttműködés iránt.