Ma érkezik Magyarországra a huszadik Pfizer-szállítmány

GULYÁS Gábor
Nyíregyháza, 2021. április 21. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina üres ampullái az oltás napján Gulyás Gábor nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 21-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Pfizer magyarországi képviseletén.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter megköszönte a Pfizer összes magyarországi munkatársának a december 26-a óta tartó kemény munkát.

A Pfizerrel kötött szerződés összesen 10,8 millió oltóanyagról szól

- mondta Szijjártó Péter.

A mai napon éppen a 20. adag szállítmány érkezik meg Magyarországra, ami 334 ezer oltóanyagot jelent.

Ezzel összességében már 2,8 millió vakcina érkezett Magyarországra a Pfizertől.

Ezáltal ma az országban - pillanatnyilag legalábbis - a legtöbb oltóanyag a Pfizertől érkezett

- mondta Szijjártó Péter.

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina üres ampullái az oltás napján Gulyás Gábor nyíregyházi háziorvosi rendelőjében, 2021. április 21-én Forrás: MTI/Balázs Attila

A külgazdasági és külügyminiszter azt is mondta,

Hozzátette: ha a Pfizer nem szállított volna, akkor biztosan nem lennénk ebben a helyzetben.

Mindez annak köszönhető, hogy időben léptünk, a vakcinákra pedig nem ideológiai kérdésként tekintettünk, így a szélrózsa keleti és nyugati irányából is vásároltunk annak érdekében, hogy megvédjük a magyar emberek életét, egészségét - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy a kormány nagy szerepet szán a Pfizernek a fiatalok oltásában, éppen ezért a 16-18 év közötti korosztály oltására megkezdődött a készletek tartalékolása.

A Pfizer vezérigazgatója azt mondta, hogy 4,6 millió adag vakcina érkezik Magyarországra a második negyedévben, 1,3 millió májusban, 2,2 millió júniusban.

Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója azt is mondta, hogy várják az engedélyt a 12-15 év közöttiek beoltására.

A Pfizer vezetője azt is mondta, hogy a leghatékonyabb eszköz a járvány megfékezésére a vakcina.

Vereckei Péter hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezettek a kormánnyal és az egészségügyi szakemberekkel való együttműködés iránt.