Mától visszatérnek a diákok az iskolákba

érettségi, történelem érettségi , történelem, 2021.05.05. szerda, gimnázium, maszk, koronavírus, tanuló, diák, vizsga Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium
Vágólapra másolva!
Május 10-től az általános iskolák felső tagozatos tanulói, valamint a középiskolások visszatérnek az iskolákba - jelentette be pénteken Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. A 16-18 éves korosztályban péntek éjfélig több mint 84 ezren regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra. 
Vágólapra másolva!

Az a meggyőződésem, hogy a tanévből hátralévő öt teljes hét hagyományos jelenléti oktatási környezetben

nagyon fontos a tanév sikeres és eredményes lezárása érdekében

- mondta az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Az államtitkár felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a járvány még nem ért véget, a minisztérium levélben fordult az intézményvezetőkhöz, hogy rugalmasan kezeljék a visszatérő évfolyamokban a tanulók hiányzásait, éppúgy, mint az alsóbb évfolyamok esetében.

Mától újra suli Fotó: Koncz Márton - Origo

"Ha egy tanulónak a tanév során több mint 250 óra hiányzása összejön, és a jegyei alapján a tanév végén nem értékelhető a munkája, akkor osztályozó vizsgával legyen módja a tantárgy, és ezáltal a tanév sikeres lezárására" - mondta.

Maruzsa Zoltán a főiskolákról és az egyetemekről azt mondta,

hétfőtől új szabályozás lép életbe, a rektor dönt a vizsgák rendjéről, és arról, hogyan folytatódjon a gyakorlati képzés,

"természetesen a védelmi intézkedések szigorú betartása mellett".

Az államtitkár kitért arra is, hogy tanulmányi kirándulások június 15-éig csak osztályonként és egynapos vagy többször egynapos formában, ottalvás nélkül szervezhetők. "Ha egy osztály ilyen tanulmányi kirándulást tesz, abban nem látunk kockázatot, hiszen tanulói a többi napon is együtt vannak az iskolában" - közölte. Maruzsa Zoltán beszámolt arról, hogy a kormány később hoz döntéseket a tanévzárás utáni iskolai programokról, nyári táborokról.

84 ezer fiatal regisztrált védőoltásra

A péntek éjfélig koronavírus elleni oltásra regisztrált 16-18 évesek száma meghaladja a 84 ezret, a regisztrációk ellenőrzése még folyamatban van - írja a kormányzati tájékoztató portál.

Az érvényes regisztrációt beküldők számára válik majd elérhetővé az online időpontfoglalás lehetősége, aminek a megnyitásáról külön adnak majd tájékoztatást. Magyarország az egyik első olyan ország az Európai Unióban, ahol az oltási program már annyira előrehaladott, hogy megkezdhetik a 16-18 évesek oltását is.

A korosztályba tartozók körében a regisztráltak aránya magasnak mondható, 40 százalék fölötti.

A 16 év fölöttiek ezután is regisztrálhatnak, de a péntek éjféli határidő után regisztráltak csak később, a 18 éven felüliekkel együtt kaphatják majd meg az oltást, a rendelkezésre álló vakcinák függvényében.