Keményen fellépnek a jogosítvány nélkül vezetők ellen - börtönbe is kerülhetnek

Koronavírus, vírus, Budapest, rendőr, rendőrség, igazoltat, igazoltatás, ellenőrzés
Vágólapra másolva!
Május 14-től már nem szabálysértést követ el az, aki el van tiltva a vezetéstől, de mégis volán mögé ül, hanem bűncselekményt. A rendőrök már a hétvégén több sofőr ellen indítottak eljárást emiatt. Az Origónak Borbély Zoltán ügyvéd elmondta, hogy pontosan mit is jelent ez a változtatás.
Vágólapra másolva!

A hétvégén három olyan sofőrt igazoltattak a rendőrök, akiket korábban jogerősen eltiltott a vezetéstől.

Szombaton délelőtt Iharoson igazoltattak egy 43 éves sofőrt, akiről kiderült, hogy el volt tiltva a vezetéstől.

Még aznap délután Jákón állítottak meg egy 33 éves sofőrt, akit szintén eltiltottak el a vezetéstől. Nála a szonda is pozitív értéket mutatott. Vasárnap este Batéban vezetett úgy egy 19 éves sofőr, hogy el volt tiltva.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendőrök mindhárom sofőrt előállították és eltiltás hatálya alatti vezetés miatt eljárást indítottak ellenük.

Ezenkívül a részeg sofőrt megbírságolták.

Szabálysértés helyett bűncselekmény, de mit is jelent ez?

A jogszabály változása szerint most már bűncselekményt követ el az, aki eltiltás alatt vezet, nem pedig szabálysértést. Dr. Borbély Zoltán az Origónak elmondta, hogy ez egészen pontosan mit is jelent.

"Eddig szabálysértés volt, ami azt jelenti, hogy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, és adott esetben maximum 1 éves eltiltással volt sújtható az, aki az eltiltás tartama alatt vezetett.

Most a törvény megkülönbözteti, hogy valakit szabálysértés miatt tiltottak-e el a vezetéstől, mert ha úgy vezet engedély nélkül, akkor az 1 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett vétség.

– magyarázza az ügyvéd, majd kitért arra is, hogy ha részegen ül volán mögé eltiltás alatt, akkor azért halmazati büntetést kell kiszabni, ami maximum 4 és fél év szabadságvesztés lehet.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az engedély nélküli vezetés, amikor valakinek soha nem volt jogosítványa és úgy ül volán mögé, változatlanul szabálysértés maradt, de a törvény szerint ezt is lehet börtönnel büntetni.

Borbély Zoltán más, hasonló változtatásokról is beszélt. Példaként említette, hogy a 90-es évek végétől nagyjából 2007-ig megszaporodtak a különböző életveszélyes fenyegetések. Ez a veszélyes fenyegetés nevű szabálysértés volt. De miután sok volt belőle, és veszélyes volt a társadalomra, ezért a törvényalkotó úgy gondolta, hogy 2007 január 1-jétől a BTK-ba iktatja zaklatás nevű bűncselekményt.

Korábban arra is volt már példa, hogy bűncselekményből lett szabálysértés.

Az üzletszerű kéjelgés, az 1990-es évek elején bűncselekmény volt, majd tiltott kéjelgés néven szabálysértéssé vált.

"Van az a mondás, hogy az autó benzinnel megy, és nem jogosítvánnyal. Mostantól ez nem így van, mert aki jogosítvány nélkül vezet, az büntetőeljárással számolhat. Ez a mondás most aktualitását vesztette szerintem, mert senkinek sincs kedve már ezen humorizálni" – tette hozzá Borbély Zoltán.