Színjáték a baloldali előválasztás: újabb jelöltet léptetnek vissza

Vágólapra másolva!
A DK-s Tonzor Péter visszaléphet a momentumos Vajda Viktória javára a dunakeszi körzetben. Nem ez lenne az egyetlen megállapodás a háttérben, amivel összességében Gyurcsány Ferencék járnának jól - értesült az Origo. Ez is azt mutatja, hogy az előválasztásnak nevezett baloldali színjátékban előre le vannak osztva a lapok, szó sincs valódi versenyről. 
Vágólapra másolva!

Pest megye 5-ös számú körzetében mindezidáig hárman jelezték, hogy részt vesznek az előválasztáson:

Úgy tudjuk, hármójuk közül Tonzornak és Vajdának lett volna valós esélye a győzelemre, hiszen Dorosz helyi beágyazottsága csekély, ráadásul az alacsony támogatottságú Párbeszéd jelöltjeként indul. Mint ismert, a politikus a legutóbbi önkormányzati választáson Karácsony Gergely kampányfőnöke volt, később pedig - a furcsa távozásáig - a főpolgármester helyetteseként dolgozott.

Magyarán - információink szerint - Dorosz nem igazán "tényező" a dunakeszi választókerületben, papíron a másik két jelölt erősebbnek számít. Csakhogy úgy tudjuk, a háttérben megállapodás született a baloldali pártok között, aminek következtében a közeljövőben Tonzor visszaléphet Vajda javára, vagy egyszerűen nem kampányol, és hagyja "ellenfelét" nyerni. Úgy tudjuk, több hasonló megállapodás született az országban, amivel összességében Gyurcsány Ferencék járnak jól.

Egyre több választókörzetből lehet azt hallani, hogy a színfalak mögött megegyezés született, pedig a baloldal vezető politikusai demokratikus jelöltválasztást ígértek. A dunakeszi történet is azt mutatja,

az előválasztásnak nevezett baloldali színjátékban előre le vannak osztva a lapok, szó sincs valódi versenyről.

Magyarán, a Pest megyei körzetben - más vk-khoz hasonlóan - a következő a forgatókönyv: van két erősebb jelölt, akiknek a pártjai megegyeznek, és az így kiválasztott politikusnak egy harmadik, gyengébb politikussal kell "megküzdenie" az induló helyért. Ez egyfajta koordinált indulást, másképp fogalmazva irányított kiválasztást jelent.

Vajda Viktória a baloldali pártok közötti háttérmegállapodásnak köszönhetően célba érhet Forrás: Facebook/Vajda Viktória

Vajda Viktóriával több cikkben is foglalkoztunk: Balogh Csaba, gödi polgármester feleségeként bukkant fel a Pest megyei politikában. Tavaly májusban elsőként írtuk meg, hogy a momentumos településvezető szerelmét szánta a baloldal közös jelöltjének, a fideszes Tuzson Bence kihívójának. Nagyon úgy néz ki, hogy terve összejött.

Vajda férjének köszönhetően már most is különleges karriert futott be: egyszerre önkormányzati képviselő, megyei képviselő, tanácstag, korábbi bizottsági tag és kétgyerekes családanya. Arról nem is beszélve, hogy férje nemrégiben két gödi iskola intézményi tanácsába is beültette őt, mintha nem kapott volna elég pozíciót.

A momentumos házaspár egyébként kézben tartja a dolgokat Gödön: a polgármester éves szinten több tízmillió forintot fizet ki közpénzből a szakértőinek és tanácsadóinak. Az ugyanakkor hozzátartozik a történethez, hogy erős vezetői stílusa miatt az elmúlt egy évben két alpolgármesteri referens, egy ügyvezető, egy hivatali tanácsadó, két munkavállaló és két alpolgármester elvesztette a pozícióját, ami egy kisebb településhez viszonyítva soknak számít.

A Pest megyei településről a napokban írtunk a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. kapcsán. A magánnyomozóból és adószakértőből polgármesteri segítővé avanzsálódott Stotz Gyula az önkormányzati cég felszámolását javasolta. Úgy tudjuk, Balogh, megfogadva tanácsot, a képviselő-testület megkérdezése nélkül a kft. végelszámolásának megindítását kezdeményezte. Forrásunk szerint ez több szempontból is problémás, de leginkább azért, mert a baloldali városvezetés a cég bedöntésével próbálja magánkézbe juttatni az önkormányzati vagyont.