Csütörtökön ismét a bíróság elé áll Czeglédy Csaba

CZEGLÉDY Csaba
Szeged, 2019. október 21. Czeglédy Csaba az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet, összesen 21 vádlott ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt folytatódó ügy előkészítő ülésén a Szegedi Törvényszéken 2019. október 21-én. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Czeglédy Csaba csütörtökön, három évvel az után, hogy őrizetbe vették, bíróság elé áll a hat és félmilliárd forintos költségvetési csalás vádjával folyamatban lévő perben. Méghozzá elsőrendű vádlottként, bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás vádjával - írja a Pesti Srácok. 
Vágólapra másolva!

Az oknyomozó portál cikkében kiemeli, hogy mivel Czeglédyt korábban adócsalás és okirathamisítás miatt kétszer is elmarasztalták, visszaesőként, és főként a bűnszervezetben való elkövetés miatt akár 20 évet is kaphat.

Szerdán és csütörtökön két fontos tárgyalási nappal folytatódik a Czeglédy Csaba és társai ellen, bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás vádjával folyamatban lévő büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken. A szerdai napon a büntetőper egyik kulcsfiguráját, A. Zoltánt hallgatják ki vádlottként, majd csütörtökön magát Czeglédy Csabát. Mint a Pesti Srácok megjegyzi, ezzel a bíróság a vádlotti kihallgatások végére ér, és információik szerint A. Zoltán és Czeglédy is vallomástételre készül.

Bár a Czeglédy-ügyben 2019 februárjában már vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség, és a büntetőper még abban az évben, 2019 júniusában elkezdődött, Czeglédy, a vád szerinti bűnszervezet vezetője az elmúlt két évben vádlottként még nem állt a bírói tanács elé, hogy kihallgathassák.

Csütörtökön újra jelenése van Czeglédy Csabának Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Pesti Srácok szerint ezt trükkök százaival sikerült elérnie: mentelmi joggal kétszer próbált meg kibújni a felelősségre vonás alól. Mint ismert, a Szegedi Törvényszék kezdte tárgyalni az ügyet, ahol több bíró függetlensége megkérdőjeleződött, és kirobbant a rendszerváltás utáni legnagyobb bírósági botrány, végül a Czeglédy-ügyet Szegedről Kecskemétre tették át.

A Kecskeméti Törvényszéknek sem volt könnyű dolga, két olyan védőt is kizártak, akik perbéli szerepe eljárásjogilag utólag negligálhatta volna az ítéletet. Egyikük a DK szegedi politikusa, másikuk Czeglédy első számú védője, a volt igazságügyi államtitkár, Hankó Faragó Miklós volt.

A Pesti Srácok úgy tudja, Czeglédy hosszú vallomásra készül, ami akár több tárgyalási napot is igénybe vehet.