Orbán Viktor 80. születésnapja alkalmából felköszöntötte Václav Klaust

Vágólapra másolva!
Közösségi oldalán 80. születésnapja alkalmából Orbán Viktor felköszöntötte Václav Klaust. A magyar kormányfő gratuláló levelet is küldött a Cseh Köztársaság korábbi elnökének - derül ki Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatásából.
Vágólapra másolva!

"Ma lett 80 éves Václav Klaus, az európai nemzetek szószólója, a szabadság bajnoka, a magyarok barátja. Isten éltesse, Professzor úr!" - írta Facebook-oldalán a magyar miniszterelnök, aki Klaus A szabadság hullámvasútján című könyvét tartotta a kezében. Az írás a kommunizmus bukásáról és az azt követő évtizedekről szól.

Orbán Viktor levélben is gratulált a cseh politikusnak. "Harminckét hosszú év után ismét szabadságharc folyik Európában. Ezúttal a keresztény-konzervatív hagyományaink, szuverén nemzetállamaink, és közép-európai identitásunk megőrzése érdekében vonulunk csatába" - fogalmazott, hozzátéve, Václav Klaus példája fontos kapaszkodót jelent e küzdelemben. "Nemcsak saját országát kormányozta a piacgazdaság irányába, és így egy új kor kapujába, hanem jelentős szerepet játszott abban is, hogy Közép-Európa a kontinens gazdasági motorjává váljon" - emelte ki.

"Örömömre szolgál, hogy 2018-ban két alkalommal is Budapesten köszönthettem, és lehetőségünk adódott tovább mélyíteni barátságunkat, számot vetve az Európa előtt álló kihívásokról és régiónk jövőjéről. Hálás vagyok a Magyarország melletti mindenkori kiállásáért, és ennek szellemében büszkeséggel tölt el, hogy Elnök urat a mai napon nemcsak jómagam, hanem az egész magyar nemzet jó barátjaként köszönthetem" - nyomatékosította a miniszterelnök.