Sorosék elvonnák az uniós forrásokat Magyarországtól

Gyurcsányné
Dobrev Klára
Soros György
Vágólapra másolva!
A gyermekvédelmi törvény elfogadása óta továbbra is hangulatkeltés zajlik. A nyugat-európai politikusok, a fősodratú liberális hazai és külföldi média és a Soros-hálózat is teljes össztűz alá vették Magyarországot. Az szinte biztos, hogy magát a törvényt nem olvasták el, hiszen nem is az a lényeg számukra. Ami fontos, hogy meglátták a lehetőséget arra, hogy a 2022-es magyar országgyűlési választások előtt elzárják az uniós pénzcsapokat, abban bízva, hogy ezzel ártanak a kormánypártoknak – írja a Tűzfalcsoport legújabb cikkében.
Vágólapra másolva!

A Tűzfalcsoport arról ír, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szinte rekordhosszúságú vitában tettek tanúbizonyságot az uniós vezetők és az európai parlamenti képviselők arról, hogy fogalmuk sincs, miről beszélnek. Többen követelték – köztük magyar baloldali képviselők, így Dobrev Klára (DK), Donáth Anna és Cseh Katalin (Momentum) is – hogy azonnal állítsák le a támogatások folyósítását Magyarországnak.

A Tűzfalcsoport egy cikkre hivatkozik, amelyben arról írnak, hogy

olyan pénzeket akarnak megvonni Magyarországtól, amelyek alanyi jogon járnak, hiszen a költségvetésből járó összegeken túl a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére létrehozott helyreállítási alapból is minden tagállam kap egy bizonyos összeget.

Megemlítik, hogy négy EP-képviselő felkért három, az európai jogállamiságban jártas szakértőt, hogy „végezzék el azt a munkát, amit az Európai Bizottságnak kellene a jogállamisági mechanizmus beindítása érdekében". A Tűzfalcsoport leszögezi: ha megnézzük az ügyben érintett képviselők és szakértők névsorát, minden érthetővé válik.

Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A politikusok között ott van Cseh Katalin is

Cseh Katalin: A Momentum képviselője. Brüsszelben idegen érdekeket szolgál a Milla Mozgalomból indult politikus. Szülész-nőgyógyász orvosként sokakat felháborító kijelentést tett, születésnapján pedig az Egyesült Államok legnagyobb abortuszszolgáltatója, a Soros György által is finanszírozott Planned Parenthood számára gyűjtött adományokat a Facebookon.

Daniel Freund: Német zöldpárti politikus, aki korábban „civilként" tevékenykedett. A Soros-féle Transparency International uniós intézmények integritásával foglalkozó részlegének volt a vezetője. A zöldek részéről ő felel a jogállamisági témáért, valamint az Európai Unió jövőjéről szóló konferenciát szervező testületnek is tagja. Rendszeresen ad interjút a magyar ellenzéki sajtónak, jobbára arról, hogy a Magyarországnak járó uniós pénzeket nem szabadna folyósítani.

Eider Gardiazábal Rubial: Spanyol szocialista politikus. Petri Sarvamaaval közösen feleltek egy 2019-ben elfogadott EP-állásfoglalásért, mely azt mondta ki, hogy az uniós források utalását a jogállamisági kritériumoktól függővé kell tenni.

A dokumentum egyértelműen Lengyelország és Magyarország ellen irányult.

A képviselőnőnek nem akármilyen öröksége van: nagypapája Ramón Rubial, az egyik leghíresebb spanyol szocialista volt, aki 1976-tól 1999-ben bekövetkezett haláláig volt a PSOE (a spanyol szocialista párt) elnöke. A Soros-szövetséges EP-képviselők listáján ő is szerepelt.

Petri Sarvamaa: Finn néppárti képviselő, az Európai Parlament jogállamisági főtárgyalója. Sarvamaa is szerepelt azon a listán, amely az előző EP-ciklus képviselői közül azokat sorolta fel, akik Sorosnak megbízható szövetségesei.

A „szakértők"

Kim Lane Scheppele: A CEU genderszakának alapító igazgatója. A 2010-es kormányváltás óta olyan kijelentés is tett, miszerint „Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat".

Daniel Kelemen: A Rutgers Egyetem politológia- és jogprofesszora, az uniós jog amerikai szakértője. Édesapja révén magyar származású, ért és olvas is magyarul, sokszor nyilatkozik az ellenzéki lapok újságíróinak.

John Morijn: A holland professzor emberi jogi tanácsadója a hazánkat nem kedvelő Mark Rutte által vezetett holland kormánynak. Morijn idén februárban vendégeskedett a CEU Reconnect Europe webináriumának egyik előadásán, mely a kötelezettségszegési eljárásokról szólt. Kim Lane Scheppele is előadó volt a beszélgetésen.

Kim Lane Scheppele. Forrás: MTI/Földi Imre

Elvégezték a munkát a Bizottság helyett

A Tűzfalcsoport leírja, hogy a három felkért „szakértő" egy 56 oldalas dokumentumban foglalta össze, miért és miként kell a Bizottságnak megvonnia Magyarországtól az egyébként hazánknak joggal járó támogatásokat. Az eljárás szükségességét három tényezőre vezették vissza, melyek szerintük a magyar jogállamiság sérelmére mutatnak rá. Ezek a korrupció szintje - ami miatt átláthatatlan a források felhasználása -, a nyomozó szervek és az ügyészség működése - ami megnehezíti a büntetőeljárások indítását - , valamint a bírósági rendszer függetlensége.

- fogalmaznak.

Véletlenek nincsenek

A már említett képviselők megragadták az alkalmat a július 7-én tartott EP-vitán, hogy felszólaljanak Magyarország ellen, és ismertessék elítélő álláspontjukat. A Tűzfalcsoport cikkében idéz a már említett szakértőktől, amelyek a jogállamiságról és az igazságszolgáltatási rendszerről szóltak.

- zárják a cikket.