A főváros vagyonát kezeli Karácsony luxusnyaralásával és rengeteg pénzével büszkélkedő helyettese - videó

Vágólapra másolva!
Városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesként a főváros vagyonának kezelését bízták arra a Tüttő Katára, aki vasárnap luxusnyaralásáról tett közzé egy hivalkodó videót. Így újból felmerül a kérdés, a baloldali főpolgármester-helyettes mennyire jó gazdája Budapest pénzének. Az elmúlt időszakban ugyanis több korrupciógyanús ügy napvilágra került Karácsony Gergely helyettesével kapcsolatban, elég csak a BKV-s buszmutyira, vagy éppen a Lánchíd felújításával kapcsolatos tenderre gondolni. 
Vágólapra másolva!

Tegnap került nyilvánosságra Tüttő Kata nem mindennapi Instagram-videója. A szocialista politikus jelenleg a görögországi Zakynthos szigetén tölti a vakációját, és a jelek szerint kipróbálta a milliomosok körében kiemelkedő népszerűségnek örvendő tengeri lovaglást. Az általa közreadott felvételen ugyanis az látható, amint lóháton kijön a tengerből. Mondani sem kell, a mutatvány több mint meghökkentő egy politikustól, arról nem is beszélve, hogy a mindennapi valóságtól való teljes elszakadását jelzi. Íme a videó, amit Tüttő eltávolított, de a Videán megnézhető:

Leisztinger a háttérben

A történetek kapcsán fontos megjegyezni, hogy Tüttő Kata a baloldal egyik fontos szereplője, politikai karrierjét Leisztinger Tamásnak, a szocialista-szabad demokrata kormányok alatt meggazdagodó, milliárdos oligarchának köszönheti.

Leisztinger a baloldal egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb oligarchája, vagyona 2002-2010 között 50 milliárd forinttal nőtt, miközben már a 2002-es kormányváltás idején is több mint 30 milliárdja volt. Leisztinger egyébként a '90-es évek zavaros privatizációjából szerezte vagyonának jelentős részét. Az elmúlt években a földbizniszben volt érdekelt, valamint vásárolt magának egy újságot és egy focicsapatot is.

Mint ismert, Leisztinger és Tüttő még a kétezres évek közepén talált egymásra, és egészen a legutóbbi önkormányzati választásig egy párt alkottak, egész pontosan élettársak voltak. Hivatalosan a szakításra azután került sor, hogy a médiában napvilágra kerültek a nagyvállalkozó belvárosi ingatlanügyei, ami azért volt különösen kellemetlen, mert párja éppen az V. kerületi polgármesteri székre pályázott. A cikket követően váratlanul közös közleményben jelentették be, hogy elválnak az útjaik, ehhez képest az elmúlt időszakban egyre több jel utal arra, hogy nem szűnt meg teljesen közöttük a kapcsolat.

A budapesti voksolás után Karácsony Gergely városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesnek nevezte ki Tüttőt, aki egyébként a Fővárosi Közgyűlésbe is bejutott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a luxusnyaralásával most nyilvánosan kérkedő baloldali politikus a főváros vagyonát kezeli. Ez pedig újabb kérdéseket vet fel, többek között azt, hogy

a szocialista városvezető mennyire jó gazdája Budapest pénzének?

Furcsa ügyek Tüttő Kata, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes körül Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kényes ügyek

A baloldali városvezetés közel két éve alatt több korrupciós vagy korrupciógyanús ügy került nyilvánosságra, ezek egy része Tüttőhöz köthető. Ahogy a fentiekben említettük, a szocialista politikus nem szakadt el véglegesen milliárdos pártolójától, élettársától, Leisztinger Tamástól, amit jól jelez a buszmutyi néven ismertté vált korrupciós botrány.

Mint ismert, a BKV busztenderén egy Leisztinger Tamáshoz köthető cég, a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. úgy nyert, hogy azt csupán néhány nappal az ajánlattételi határidő lejárta előtt jegyezték be. Ebből pedig erősen következett, hogy az egyébként offshore hátterű vállalkozást célzottan erre a tenderre hozták létre. A történet duplán kínos volt, hiszen

a közbeszerzés ahhoz a Tüttő Katához tartozott, aki főpolgármester-helyetteseként felügyeli a budapesti tömegközlekedési cég körüli ügyeket, és aki az élettársa volt Leisztingernek.

Annyira a CR-Facilitiest akarták kihozni győztesként, hogy a BKV még a saját szabályait is megszegte. Így a vállalkozás többek között sem a műszaki alkalmassági feltételeknek nem felelt meg, sem annak az előírásnak, miszerint "csak olyan cég indulhat az eljáráson, amelynek az elmúlt három üzleti évben összesen a teljes (általános forgalmi adó nélkül számított) árbevétele elérte a 160 millió forintot.

Nem ez volt az egyetlen kellemetlen történés Tüttő körül. Hosszas ügyetlenkedés után idén januárban a főváros azt az A-Híd Zrt.-t hozta ki nyertesként a Lánchíd felújítására kiírt tenderen, amelyik meghívta Karácsony Gergely helyettesét az egyik rendezvényére.

Forrás: Origo

Mindenképpen érdekes, hogy a cég ötmilliárd forinttal drágábban újíthatja fel a Lánchidat, mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején végezte volna el a munkát.

Eltüntette a hivalkodó felvételt

Tüttő egyébként a botrány következtében törölte a tengeri lovaglós videóját, így az egy ideje nem elérhető a politikus Instagram-oldalán.

Bár több baloldali portál is - pozitív színben beállítva a történteket - foglalkozott az üggyel, a videó törlését követően nem frissítették cikkeiket, így olvasóik jelenleg nem tudják megnézni azt.

Karácsony Gergely bizalmasaként építi a karrierjét

Tüttő Kata egyébként Karácsony Gergely főpolgármester egyik legfőbb támogatója a pártpolitikai értelemben széttagolt városházán. Ezt mutatja, hogy a tavalyelőtti előválasztási kampányban az egyik legaktívabb segítője volt a párbeszédes politikusnak, rendszeresen elkísérte a kampányrendezvényeire. Sajtóértesülések szerint Tüttő maximálisan élvezi Karácsony bizalmát, aminek többek között az az oka, hogy a szocialista politikus is a 2010 előtti világ szimbolikus szereplője volt.

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a baloldal jelenlegi vezetője Karácsony Gergelyt jelölte ki a baloldal közös jelöltjének.