A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, nyomoz csalás gyanúja miatt olyanokkal szemben, akik magukat különböző bankok alkalmazottainak kiadva, hivatalosnak látszó banki telefonszámról - melyet egy program segítségével generálnak -, azzal kerestek/keresnek meg magánszemélyeket, hogy a bankszámláikon gyanús pénzmozgást észleltek, többségében online vásárlások kezdeményezésére hivatkozással. 

A bizalom elnyerése érdekében a korábban ismeretlen módon megszerzett bankkártya adatok közül az első 4 és az utolsó 4 számot bediktálják és az ügyféltől csak a kártya középső számait kérik.

Aztán a „probléma" elhárítása érdekében úgynevezett

TeamViewer, vagy az AnyDesk program letöltésére bírják rá a kiszemelt áldozatokat,

mellyel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz, így látnak minden lépést, minden adatot, amit az ügyfél a számítógépén, vagy telefonján végez. Arra is ráveszik őket, hogy netbankjuk belépési- és bankkártyájuk adatait is adják meg, majd az így megszerzett adatokkal átutalásokat, internetes vásárlásokat hajtanak végre, amivel kárt okoznak.

illusztrációForrás: police.hu

A csalók a tranzakciók után a letöltött programok törlésére kérik az áldozatokat a nyomok eltüntetése miatt.

Az ilyen telefonhívások esetenként több órán keresztül is eltarthatnak, melyre a rendes banki ügyintézés során nem kerül sor.

A rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy mindig körültekintően járjanak el, haladéktalanul szakítsák meg a telefonhívást, és az esetleges tranzakcióról a bankszámlájukat kezelő pénzintézettől informálódjanak úgy, hogy ők kezdeményezik a hívást a bank hivatalos telefonszámára. Amennyiben a leírt módszerrel találkoznak, tegyenek bejelentést a lakhelyük szerinti rendőrkapitányságon!