Kovács Zoltán: A gasztronómia a vadászat társadalmi hasznosságát mutatja meg

KOVÁCS Zoltán, Országos Magyar Vadászati Védegylet
Nádasdladány, 2021. szeptember 3. Kovács Zoltán, a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszédet mond az Országos Magyar Vadászati Védegylet 140 éves jubileumi ünnepségén Nádasdladányban, a Nádasdy-kastélyban 2021. szeptember 3-án. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
A gasztronómia, ezen belül a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál a vadászat társadalmi hasznosságát mutatja meg - mondta az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a fesztivál szombati megnyitóján, a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán elmondta, hogy három hét múlva nyílik meg a világkiállítás, de felvezetése már egy hete elkezdődött, és ennek szerves része a fesztivál, amelyen előtérbe kerülnek a vadászattal foglalkozók és a természetben élők hétköznapjai.

A gasztronómia a világkiállításon is központi szerepet kap, ezért előzetesen a Bocuse d'Or Akadémián 50 szakácsot képeztek arra, "hogyan kell jól hozzányúlni a vadhúshoz", hiszen az a prémiumételek egyik fő alapanyaga.

- mondta a kormánybiztos.

Kovács Zoltán, a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszédet mond az Országos Magyar Vadászati Védegylet 140 éves jubileumi ünnepségén Nádasdladányban, a Nádasdy-kastélyban 2021. szeptember 3-án Forrás: MTI/Varga György

Kovács Zoltán beszélt a fesztivált rendező Vadex Mezőföldi Zrt.-ről is, amely kiemelkedő szereplő a vadhúsforgalmazásban egész Európában. Mint mondta, olyan szakmai munka folyik a szervezetnél, amelynek köszönhetően

a vadászaton elejtett vad húsából magas hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékek születnek.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy

a fesztivál egy üzenet, miszerint a magyar vadhús egészséges, biztonságos, széles körben fogyasztható, és helye van a magyar gasztronómiában.

Azt mondta, a minisztérium kiemelt feladatának tekinti a vadhúsfeldolgozás segítését, így például a Vadex a soponyai üzemét több mint 500 millió forintból újította fel, és ezzel Európa egyik legmodernebb üzemét hozta létre.

Nádasdladány, 2021. szeptember 3. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke (b3), Kovács Zoltán, a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b2), Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke (j2), Hrabovszki János, a védegylet alelnöke, a Békés Megyei Vadászkamara elnöke (j), Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára (b2) és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöke, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke (b) Forrás: MTI/Varga György

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, a vadétel nemzeti identitásunk részét képezi, mégis alig fogyasztanak a magyarok a mindennapokban vadhúst.

„Egy átlagos magyar háziasszony gulyás- és pörköltalapanyagot lát a vadhúsban, pedig az sokoldalúbb felhasználást tesz lehetővé. Ezt szeretnék is megmutatni, ezért a NAK a közelmúltban pályázott mintegy félmilliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forrásra a vadhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében” - mondta.

Jenik Péter, a Miniszterelnökség kabinetfőnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözletét olvasta fel. A miniszterelnök-helyettes azt üzente a jelenlévőknek, hogy

az "erdők, mezők jótéteményeivel" felelősen kell gazdálkodni, meg kell őrizni azokat a következő nemzedékek számára,

ebben kiemelt szerep jut az erdők őrzőinek, a vadállománnyal felelősen gazdálkodóknak és a jóízű ételeket készítő szakembereknek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszédet mond a védegylet 140 éves jubileumi ünnepségén Nádasdladányban, a Nádasdy-kastélyban 2021. szeptember 3-án. Az asztalnál balról jobbra ülnek: Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára (b), Kovács Zoltán, a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b2), Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke (j2) és Hrabovszki János, a védegylet alelnöke, a Békés Megyei Vadászkamara elnöke (j) Forrás: MTI/Varga György

Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója a társaságról elmondta: évtizedek óta meghatározó tevékenységük a vadhús feldolgozása, az ország egyik legnagyobb lőttvadhús-felvásárlói, -feldolgozói, -exportőrei. Több mint 1500 tonna vadhúst dolgoznak fel évente, szeretnék alapélelmiszerré tenni a vadhúst, elérni, hogy a mindennapi étkezés szerves részei legyenek a termékeik.