Herendiporcelán-kiállítás nyílt a Vajdahunyadvárban

Herendiporcelán-kiállítás
Vágólapra másolva!
"Egy a természettel" címmel nyílt herendiporcelán-kiállítás csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a budapesti Vajdahunyadvárban a Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódva.
Vágólapra másolva!

A tárlaton - amely a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon című kiállítás részeként látható - a Kárpát-medence vadállatai köszönnek vissza technikai bravúrnak számító, hatalmas méretű és speciális díszítésű porcelántárgyak formájában. Mint Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója a megnyitón elmondta:

egészen különleges, egyedi tárgyak kerültek a múzeumba, amelyek még azoknak is újdonságot jelentenek, akik szenvedélyesen gyűjtik a herendi porcelánokat.

Kiemelte: Herenddel élő kapcsolatot ápolnak, hiszen az elmúlt években több kiállítást is együtt valósítottak meg.

- mondta Estók János.
A tárlat alkotásai közül kiemelt egy középkori szüreti jeleneteket bemutató vázát. "Egy egész történetet látunk ebben a pazarul kidolgozott mesterdarabban" - mondta a 25 példányban készült, növényi díszítéssel átszőtt alkotásról. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a csaknem 200 éves manufaktúra termékpalettájában 16 ezer különböző forma, mintegy 4 ezer minta, 64 millió különböző termék jelenik meg, emellett évente 300-400 új alkotás születik.
A kiállítás mottójaként kiemelte:

A csaknem 200 éves manufaktúra termékpalettájában 16 ezer különböző forma, mintegy 4 ezer minta, 64 millió különböző termék jelenik meg. Forrás: MTI

Mint mondta, a manufaktúra missziója az értékteremtés, az értékmegőrzés és az értékátörökítés.
A tárlaton láthatják az érdeklődők az egyetlen példányban készült, technikai bravúrnak számító, 91 centiméter átmérőjű, áttört szélű Vadkacsás dísztálat, amelynek belső tükrében élethű festéssel vadkacsák fürdenek. Szerepel a kiállításon egy díszkút, amely nem csupán óriási mérete, hanem speciális díszítése miatt is egyedülálló, élethű festése sólymokat ábrázol természetes élőhelyükön. További különlegesség a Rothschild-mintát alapul vevő váza, amely egyes elemeket nem festve, hanem térbeli kisplasztikaként visel magán, és amelynek magassága csaknem egy méter. Mint a megnyitón felidézték, az 1826-ban Stingl Vince által alapított kis üzem következő tulajdonosa, Fischer Mór alatt virágzott fel. A nemzetközi siker sem váratott magára sokáig:

1851-ben Londonban, az első világkiállításon a bazsarózsákat és pillangókat ábrázoló minta olyan csodálattal töltötte el Viktória angol királynőt, hogy rendelt egy nagyobb készletet a windsori kastély számára.

Császárok és királyok azóta is, mind a mai napig kedvelik és értékelik a herendi porcelánt.
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tárlata december 31-ig tekinthető meg.