A közelmúltban Márki-Zay Péter több nyilatkozatában is védelmébe vette a migrációt, egyértelművé tette, hogy a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal beengedné a migránsokat Magyarországra. A napokban a radikális baloldali CNN csatornának adott interjút, ahol beismerte, hogy be fogja engedni az illegális bevándorlókat. Az interjút követően már azt hazudta egy nyilvános beszédében, hogy a tömeges migrációt szervező Soros Györgynek nincs köze a migránsok betelepítéséhez. Ez nem meglepő, hiszen a hódmezővásárhelyi polgármester már évekkel korábban részletesen kifejtette a nézeteit a migrációval kapcsolatosan abban a propagandakönyvben, amit Kálmán Olga írt róla.

A könyvben Márki-Zay azt mondta: a legfontosabb kérdés nem maga a bevándorlás, hanem az integráció.

Többször is világossá tette Márki-Zay Péter, hogy beengedné a migránsokatFotó: Koncz Márton - Origo

Márki-Zay szerint, amíg Magyarország az unió tagja, addig a kormány ezt nem tudja megakadályozni, különösen úgy nem tehet különbséget, hogy a fekete bőrű vagy a mohamedán vallású nem jöhet, a többi meg igen. 

A hódmezővásárhelyi városvezető annak a meglepő véleményének is hangot adott, hogy összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás egy adott térség gazdasági fejlődésére - amit semmilyen adat nem támasztott alá, sőt, valójában az ellenkezőjére van bizonyíték. Hozzátette, hogy: Egy kanadai típusú, szereteten és elfogadáson alapuló társadalomra lenne szükség Magyarországon is, hogy legkésőbb egy generáció múlva sokkal befogadóbb legyen a társadalom, és a vegyes házasságból született gyerekek is lelkes hazafiakká váljanak. 

Márki-Zay Péter ugyanazt mondja, mint Gyurcsány Ferenc, aki 2015-ben a parlamentben beszélt hosszan arról, hogy az illegális bevándorlókat be kell fogadni. 

Én azt gondolom, az a kormány, amelyik tudja, hogy itt százezres menekülthullámra kell felkészülnie, elkezd folyamatosan felkészülni az ő befogadásukra, igen, tisztességes táborokkal, igen, megnövelt menekültügyi, bevándorlásügyi apparátussal, hivatallal, igen, elegendő tolmáccsal, pszichológussal és sok mindenkivel - ezt gondolom 

- mondta Gyurcsány Ferenc, aki hozzátette: a kormánynak az lenne a kötelessége, hogy befogadja a migránsokat.