Szilágyi Péter: A Magyarok Kenyere program az egyik legsikeresebb jótékonysági összefogás

Szilágyi Péter
Budapest, 2021. február 26. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a hétvégi magyar iskolák online találkozóján Budapesten 2021. február 26-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Magyarok Kenyere program tíz éve tartó működése alatt az egyik legsikeresebb jótékonysági összefogássá vált, amelynek révén több ezer rászoruló családnak jutott magyar gabonából készült kenyér az asztalára - mondta az MTI-nek a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, aki a magyar nagykövetség által szervezett Magyarok Kenyere ünnepségen vesz részt Madridban pénteken.
Vágólapra másolva!

"Amitől a program igazán különleges, az az, hogy mára egy, a teljes Kárpát-medencét és a diaszpóra közösségeket is átívelő mozgalomról beszélhetünk, hiszen a magyar gazdák, éljenek bárhol a világon, hisznek abban, hogy egész éves kemény munkával megtermelt gabonájuk nem csak családjuk boldogulását, de sok ezer rászoruló ember betevő falatját is jelenti" - fogalmazott Szilágyi Péter.

Tájékoztatása szerint a program kezdetekor a felajánlott gabona mennyisége 10 tonna volt, mára azonban ennek mértéke 1100 tonnára növekedett.

A Magyarok Kenyere program tíz éve tartó működése alatt az egyik legsikeresebb jótékonysági összefogássá vált - mondta Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A nyáron ünnepélyes keretek között összeöntött búzából készült lisztadomány a rászorulók mellett már több mint harminc, köztük tengeren túli magyar diaszpóra közösséghez jutott el.

Spanyolországba először érkezett "a nemzeti összetartozást jelképező" felajánlásból, az ebből sütött kenyeret szegik meg a Magyarok Kenyere elnevezésű ünnepségen, amelyre a Madridban élő magyar közösség kapott meghívást.

Szilágyi Péter hangsúlyozta: a most zajló világjárvány komoly próbatétel, amelynek "bizonytalanságában élve próbáljuk óvni magunkat, szeretteiket és határokon átívelő kapcsolatainkat".

- fogalmazott.

A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos spanyolországi látogatása során ellátogat a Madridban működő magyar kulturális szervezet, a Madách Egyesület hétvégi iskolájába is.