Lance Uggla: A vállalatoknak kötelessége példát mutatni bolygónk védelme érdekében

spring,séta,erdő
Vágólapra másolva!
Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója hazánkban elsőként csatlakozott a Priceless Planet Koalícióhoz, egyúttal jelentős összeggel támogatja az egyik globális piacvezető fizetési és technológiai vállalat faültetési törekvéseit is. Ez az együttműködés egyúttal elköteleződés is, mely szerint a vállalkozások összehangolják helyi fenntarthatósági törekvéseiket és 100 millió fát ültetnek a következő öt évben mozgósítva a piaci szektort, hogy lépéseket tegyen a környezetvédelem ügyében, a tagok úgy vélik ugyanis, hogy az üzleti vállalkozásoknak jelentős szerepet kell játszaniuk a környezetvédelemben, hiszen a gazdasági növekedésnek nem lehet saját bolygónk a kárvallottja.
Vágólapra másolva!

Azzal egy időben, hogy bejelentésre került a Priceless Planet Koalíció létrehozása - melynek célja, hogy összehangolja a vállalatok fenntarthatósági törekvéseit és érdemi beruházások megvalósításával szolgálja a környezetvédelmet - első lépésként 100 millió fa ültetését tűzték ki célul.

- mondta Ajay Banga, hazánk legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának elnöke. „Elkötelezettek vagyunk a változás előmozdításában. Ehhez rendelkezésünkre áll egy rendkívül kiterjedt partneri kör és az a közel hárommilliárd ember, akikhez rajtuk keresztül érhetünk el.

A vállalatoknak kötelessége példát mutatni bolygónk védelme érdekében Forrás: Pexels

Őket szeretnénk a jó ügy érdekében mozgósítani a Priceless Planet Koalíción keresztül" - tette hozzá az üzletember, akinek cége 2040-ig vállalta a zéró kibocsátást, támogatja beszállítói szén-dioxid-mentesítési erőfeszítéseit, mozgósít az éghajlatváltozás ellen, valamint olyan innovációkat is fejleszt, amelyek regenerálják a természeti erőforrásokat és csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

(X)

Az OTP hazánkban elsőként csatlakozott a Priceless Planet Koalícióhoz és ennek alkalmából 100.000 euróval támogatja a Mastercard faültetési törekvéseit. A szerveződés öt év alatt 100 millió fa ültetésével egyesíti a fogyasztók, a pénzintézetek, a kereskedők és a városok erőfeszítéseit az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és szigorú, tudományos alapon nyugvó eljárás során három faültetési helyszínt jelölt ki a következő évekre Kenyában, Brazíliában és Ausztráliában.

Köztudott, hogy a Koalíció tagjai már hosszú ideje nagy hangsúlyt fektetnek fenntarthatóságra, és hisznek benne, hogy összefogásukkal hatékonyabban léphetnek fel törekvéseikben. Korábbi kutatások bizonyították, hogy

az éghajlatváltozás hatásait a társadalom legsebezhetőbb tagjai érzik leginkább,

így számos nagyvárosban arra biztatják a fogyasztókat: válasszák autózás helyett a tömegközlekedést, a szervezők pedig egy-egy fa ültetésével segítik a levegő minőségének javulását, a fák kérge és levelei ugyanis eredményes szűrők, melyek kivonják a levegőből a káros gázokat és a finom porrészecskéket, ráadásul hozzájárulnak a városokban élők jó közérzetéhez, egészségéhez is.

Az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Kormányközi Testületének jelentése szerint ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése 2030-ig ne haladja meg a kritikus 1,5 °C-ot, 1 milliárd hektárnyi fa ültetésére van szükség, ugyanis a jól kezelt erdők és vizes élőhelyek megoldást jelenthetnek a szén évtizedeken átívelő tárolására, egy globális méretű faültetési kampány tehát az egyik leghatékonyabb módja a klímaváltozás lassításának.

Az ilyen nagyszabású erdősítési programok azonban nem pusztán abból állnak, hogy a szó szoros értelmében elültetünk sok ezer facsemetét; figyelembe kell venni ugyanis számos tényezőt, többek között a helyi éghajlatot, a biodiverzitás káros hatásait, a nem megfelelő erdőgazdálkodási gyakorlatokat, vagy éppen a társadalmi hatásokat.

A fák kérge és levelei eredményes szűrők, melyek kivonják a levegőből a káros gázokat és a finom porrészecskéket. Forrás: Arno Senoner / Unsplash

A kezdeményezéshez ez idáig London, New York, Stockholm, Helsinki, Ankara és Barcelona csatlakozott.

A faültetési törekvéseket kezdeményező, globális fizetési és technológiai vállalat további partnerek csatlakozására is várja, s egy svéd fintech céggel együttműködésben kifejlesztett szén-dioxid-kalkulátort is, mely egy felhőalapú index segítségével lehetővé teszi felhasználói számára, hogy megtekinthessék a kártyás vásárlásaiknak becsült karbonlábnyomát.

A fenntarthatósági törekvések itt nem állnak meg, hiszen a Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója által támogatott vállalat szemléletformálással, zöldítő kampányokkal, innovatív termékekkel, stratégiai együttműködésekkel ezt folytatni kívánja, így több zöld szervezettel is együtt működik. Ennek nyomán készülhetett el az a digitális Zöld Kézikönyv, amit minden dolgozójuk, illetve erre nyitott üzleti partnerük is megkapott és olyan tanácsokat tartalmaz, melyeket betartva zöldebbé válhat életünk.

A fenntarthatóságot célzó, nagyszabású együttműködésnek hála több vállalkozás is összehangolja környezetvédelmi törekvéseit a következő években. Forrás: Colin Behrens/Pixabay

Csökkentik továbbá az első felhasználású műanyagot a fizetési kártyák gyártása során oly módon, hogy kidolgozzák a több mint 100 pénzintézet által használt szabványokat az újrahasznosítható, bioforrásból származó, klórmentes, lebomló és óceáni műanyagokra vonatkozóan, ugyanakkor hiszik, hogy a jövőben egyre több szolgáltató szavaz bizalmat a digital-first vagy digital-only megoldásoknak.

"A fák fontos szerepet játszanak a Párizsi Klímamegállapodás elérésében, és egymással összefogva nagyobb hatással lehetünk a fenntarthatóbb jövő elérésére." - fogalmazta meg Lance Uggla, az IHS Markit elnök-vezérigazgatója, a koalíció társalapítója.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.