Szijjártó Péter: Megkezdődik a kormányzati teherszállító repülőgép kereskedelmi üzemeltetése

megkezdődik a kormányzati teherszállító repülőgép kereskedelmi üzemeltetése
Vágólapra másolva!
Megkezdődik a kormány által a koronavírus-járvány első hullámát követően vásárolt teherszállító repülőgép kereskedelmi üzemeltetése, ennek keretében a WizzAir hetente háromszor fog megfordulni a géppel Magyarország és Kína között - jelentette be szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az Airbus A330-200F típusú gép szombat délelőtt kezdte meg kereskedelmi útját. A külügyminiszter ebből az alkalomból emlékeztetett, hogy a pandémia kezdetén alig lehetett maszkot, lélegeztetőgépet, gumikesztyűt és egyéb, az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket vásárolni, de ha sikerült is, akkor jött a következő kérdés, hogy azt mivel és mikor lehet leszállítani.

Emiatt a kormány megvásárolta az Airbus A330-200F típusú cargo gépet, amely már eddig is hatalmas szolgálatot tett, ugyanis idén mintegy 6,8 millió adag vakcinát szállított Budapestre, mindig időben.

"Márpedig tudjuk, hogy aki időt nyer, életet nyer" - tette hozzá Szijjártó Péter.

Forrás:Külügyminisztérium Sajtófőosztály/Borsos Mátyás

Kiemelte, hogy már nem kell rendszeresen oltóanyagokat szállítani, így jelentős szabad kapacitása lett a repülőgépnek, ezért a héten aláírták a szerződéseket a WizzAir kereskedelmi alapú üzemeltetéséről.

- hangsúlyozta.

Forrás:Külügyminisztérium Sajtófőosztály/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a gép hetente háromszor fog megfordulni Budapest és Csengtu között, amelynek nyomán a kétoldalú kereskedelmi forgalom további bővülése várható.

Rámutatott, hogy így az érintett magyar és kínai cégeknek már nem kell a nagy nemzetközi szállítmányozási vállalatokra várniuk.

Világosan mutatja a keresletet, hogy az új szerződések keretében most először felszálló gép nagyjából

tíz tonna rakománnyal indul Kínába, majd onnan ötven tonna áruval fog visszatérni, alapvetően elektronikai és autóipari alkatrészekkel.

Végezetül pedig kijelentette, hogy ez a rugalmas szállítási lehetőség hatalmas versenyelőnyt jelent majd a magyar vállalatok számára.