Márki-Zay Péter nem hagyja abba: tudatosan, durván támadja a minimálbért

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, gives a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter a múlt héten bejelentette, hogy ő eltörölné a minimálbért. Márki-Zay a minimálbér eltörlésének ötletét azzal próbálta indokolni, hogy ő gazdasági kérdésekben „roppant liberális". Gyurcsány jelöltje tehát a rezsicsökkentés után a minimálbér ellen intézett támadást; azon terve, hogy mindkettőt eltörölné, óriási csapást jelentene az átlag- és kiskeresetűekre nézve. Az Origo megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég jogi szakértőjét, aki hangsúlyozta, a minimálbér nemcsak azért fontos, mert annak növelésével csökken a szegénység kockázatának kitettek száma, hanem azért is, mert számos juttatás a minimálbéren alapul, így ennek növelésével nő például a gyed, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) és a táppénz is. Márki-Zay minimálbér eltörlésére vonatkozó ötlete Magyarországon tipikus baloldali programnak számít - mondta az alkotmányjogász, aki emlékeztetett, a szocialista kormányzás 8 éve alatt - 2002 és 2010 között Magyarország volt az egyetlen EU-tagállam, ahol a minimálbér reálértéke csökkent, 2010 óta viszont majdnem háromszorosára nőtt az összege.
Vágólapra másolva!

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője felidézte, hogy Márki-Zay Péter egy novemberi Facebook-videójában kijelentette:

Ezt a véleményét Márki-Zay egyébként legfrissebb videójában megismételte. Azt mondta:

Márki-Zay Péter Forrás: AFP/John Thys

A minimálbér eltörlésének felvetésével a baloldali jelölt behozott a közbeszédbe egy olyan témát, amely

aláásná az elmúlt évtizedekben kialakult szociális rendszert, és átszakítaná annak védőhálóját

– fűzte hozzá ifj. Lomnici.

A minimálbér fontossága nemcsak azon a nem elhanyagolható tényen nyugszik, hogy

– emlékeztetett.

Kiemelte: „a minimálbér emelése az összes többi bért is növeli, ahogy annak csökkentése pedig azt eredményezné, hogy a munkáltatók a nem minimálbérért dolgozó alkalmazottakat is olcsóbban foglalkoztathatnák, ráadásul a feketegazdaságnak is kedvezne, hogy egyre több munkaadó számára lenne vonzó az alacsony összegre történő bejelentés".

– hangsúlyozta.

A Századvég jogi szakértője szerint tehát „a baloldal ezzel a retorikával a teljes magyar lakosságot sodorja veszélybe, és egy olyan szélsőségesen liberális álláspontot képvisel egy újfajta vitában, amely egy szociálisan minimálisan is érzékeny országban nem megengedhető".

A baloldal közös jelöltje Márki-Zay Péter; Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezére le is írta, hogy „ő a kapitány", így a baloldali összefogáson belül vélhetően mindenki támogatja ezt az elképzelést.

Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta:

Márki-Zay ötlete a minimálbér megszüntetéséről tipikusan baloldali programnak minősíthető Magyarországon.

A Századvég jogi szakértője a következőképpen indokolta nézőpontját:

Látszik, hogy a magyarországi baloldal nem a klasszikus baloldali értékeket, hanem a globalista érdekeket képviseli:

– nyomatékosította álláspontját.

Ifj. Lomnici Zoltán végezetül hozzátette:

Arról, hogy milyen juttatásokat érintene drámaian Márki-Zay Péter minimálbért eltörlő javaslata, az Origo itt írt részletesen.