Mi Hazánk: Jakab Péter leszerepelt, egy politikai hulla

JAKAB Péter
Miskolc, 2022. április 3. Jakab Péter, a Jobbik elnöke leadja szavazatát a miskolci Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Jakab Péter Jobbik élére történő újraválasztásról, illetve az egykor nemzeti radikális, mára baloldalivá vált párt jövőjéről kérdezte az Origo Novák Elődöt, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjét, a párt frakcióvezető-helyettesét. Novák 2016 előtt a Jobbik egyik meghatározó politikusa volt, de Vona Gábor korábbi pártelnök kiszorította őt a vezetőségből. Novák 2022 májusától lett ismét országgyűlési képviselő, immár a Mi Hazánk tagjaként.
Vágólapra másolva!

Mivel magyarázza azt, hogy az idei katasztrofális választási bukás, a Jobbik 2018-as szavazói háromnegyedének elvesztése után Jakab Pétert 71 százalékos aránnyal újraválasztották a párt elnökének?

Novák Előd: Ehhez magyarázatképpen hozzá kell tenni, hogy

Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A javarészt fizetett alkalmazottak, illetve fantomszervezetek és a ténylegesen megmaradt csoportok jóval kevesebb küldöttet tudtak kiállítani, töredékét a korábbiaknak.

Mára a Mi Hazánknak nagyobb tagsága van mint a Jobbiknak,

ráadásul ezek a leszalámizások vezettek oda, hogy pont a kritikusok távoztak az elmúlt időszakban, ami most folytatódni fog Stummer János elnökjelölt távozásával, mert ő mégis a pártnak egy jelentős csoportját képviselte a társaival együtt.

Miért nem ingatta meg Jakab pozícióját a Jobbikon belül kirobbant nemi erőszakkísérlet botrány?

Novák Előd: Ilyenkor egy zsigeri összezárás van, nem is akarják elhinni azt ami történt, illetve kétségkívül – finoman szólva – nem szimpatikus az, hogy Szilágyi György ezt a decemberi esetet eddig titkolta - hogyha képviselő lett volna, akkor nem is zavarja, ezért feláldozta volna a párja elleni nemi erőszak kísérletet. Egészen elképesztő emberi jellemtelenséget mutat, hogy képes lett volna egy képviselői mandátumért ezt az ügyet feladni.

Mi várható a Jobbikban Jakab újraválasztásával? Még az eddigieknél is jobban betagozódhat a párt a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali blokkba? Ez hogyan képzelhető el a gyakorlatban?

Novák Előd:

Jakab Péter leszerepelt, egy politikai hulla.

Jakab Péter Forrás: MTI/Kovács Attila

Most úgy tűnik, hogy a sírba magával rántja a pártját is, gyakorlatilag egyre inkább a DK-nak egyfajta tagozataként működik a Jobbik, így lényegében már semmi önálló programot nem képvisel, olyan, mint egy nagy süllyedő hajó, amely még sok ideig halad tovább, de a süllyedése megállíthatatlan;

Van arra minimális esély is, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson a Jobbik Jakab vezetésével elérje az 5 százalékos küszöböt?

Novák Előd: Azt gondolom, hogy önállóan már elindulni sem képes a párt, és azért, hogy ne kelljen egy csúfos leszerepléstől tartaniuk, véleményem szerint Gyurcsány vagy a felesége szoknyája mögé bújva fogják csak folytatni.

Stummer János kilépéséről mi a véleménye? Ő vajon Márki-Zay Péter csapatában folytathatja?
A volt jobbikos politikusok közül ki kerülhet még Márki-Zay leendő pártjába?

Novák Előd: Szerintem már nincsen politikai tér számukra, ezért Stummer János is azt jelentette be, hogy befejezte. Itt volt egy utolsó politikai dobása, hogy sikerül-e átvenni a Jobbik vezetését, de nem sikerült.

Már így is túl sok párt van a baloldalon, nincs jövő, politikai tér a Jobbik volt politikusai számára.

Kilépési hullám a Jobbikból ismét várható, de pártszakadás már nem.

főleg mivel az Országgyűlésbe sem ült be, sem ő, sem az emberei.