Orbán Viktor: A Brüsszelben kihirdetett energia vészhelyzet már a háborús gazdaság első jele

ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl
Bécs, 2022. július 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
A következő években is számíthatunk Ausztriára és fordítva is így áll a helyzet - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben, miután megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral.. Mi az önök várkapitányai vagyunk  – mondta Orbán Viktor az osztrák kancellárnak a migrációra utalva. A két kormányfő egyetértett abban, hogy nem lehet bevezetni a gázembargót. Amikor Brüsszelben kihirdetik az energia vészhelyzetet, az már a háborús gazdaság első jele, akkor korlátozni kell bizonyos javakhoz való hozzáférést - mondta Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kifejtette: "amikor könnyű idők járnak, akkor a barátság is könnyű, amikor nehéz idők járnak, akkor meg nehezebb". Most nehéz idők járnak, és kérdés, hogy a speciális történelmi barátság a két nemzet között segít-e a háború, a migráció, az energia és a gazdasági együttműködés kérdésében. A tárgyalások után megállapítható, hogy "a következő években is számíthatunk Ausztriára", és fordítva is így áll a helyzet.

Közölte: az atomenergia ügyében nem látja annak az esélyét, hogy közös álláspontra jussanak, mert

Ez a vita fenn fog maradni, de igyekeznek együttműködni és egymásnak kölcsönös biztonsági garanciákat adni - tette hozzá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A szankciókról Orbán Viktor azt mondta: az energiafogyasztás csökkentése háborús gazdálkodás.

mondta a miniszterelnök.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni eddig az EU-val, de most egy falhoz értek, a gázembargóhoz, és azt javasolja az uniónak, hogy "ne ütközzünk neki ennek a falnak", és ebben nincs egyedül - jelentette ki Orbán Viktor.

Ehhez később csatlakozott Karl Nehammer is, aki azt mondta: Ausztria nem tudja támogatni a gázembargót, mert akkor összeomlana a német gazdaság és ezzel az osztrák is - mondta.

- mondta Orbán Viktor.

"De nincs mit tennünk", mert az európai egység is fontos, és sokszor előfordul, hogy Magyarország valamivel nem ért egyet, de az európai egységet olyan értéknek tekinti, hogy tudomásul veszi a számára kedvezőtlen döntéseket - mondta. Hozzáfűzte: itt is ez a helyzet.