Továbbra sem bán meg semmit a kegyetlen Skálás gyilkos, és beilleszkedni sem akar

BENE László; BAKONYI István
Bene László hallgatja Bakonyi István bíró ítéletét.
Vágólapra másolva!
Bene László és a tárasa, Donászi Aladár 1992-ben a Skála áruház bevételét akarták megszerezni, ezért meggyilkolták az egyik őrt. Ezért, és több másik gyilkosságért és rablásért életfogytiglani börtönre ítélték őket. Donászi Aladár öngyilkos lett a cellájában, Bene azonban továbbra is a szegedi Csillag börtönben van. 2014-ben feltételesen szabadulhatott volna, de azóta sem engedték ki. Bene most a Borsnak elmondta, hogy már nem is akar visszailleszkedni a társadalomba.
Vágólapra másolva!

A két férfi 1992-ben és 1993-ban az ország legrettegettebb bűnöző párosa volt. Többször is raboltak, valamint meggyilkoltak négy embert. 1995 elején életfogytiglani büntetést kaptak, ami akkor 20 évet jelentett.

Donászi Aladár 2001-ben öngyilkos lett a sopronkőhidai börtönben, Bene László pedig jelenleg is a szegedi Csillag börtönben tölti a büntetését, már 28 éve.

Bene László a bíróságon. Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Bene László büntetésre 2014-ben lejárt, de azóta sem engedték ki a börtönből, a szabadlábra helyezési kérelmét vagy az ügyészség, vagy a bíróság nem fogadta el, mert

nem bánta meg a tettét.

"Engem csak a halál visz ki innen. Eddig sem reménykedtem abban, hogy kiengednek. De már nem bánom, hogy itt halok meg. Nekem a szabadság érzése a legfontosabb. Itt, a börtönben szabad vagyok, rendben vagyok, olvasok, írok.

– mondta Bene László a Borsnak.

Csak a szerencsén múlott, hogy nem buktak le hamarabb

Bene és Donászi először akkor gyilkoltak, amikor a Skála áruházból raboltak 1992 májusában. Donászi Aladár megölte az egyik őrt, Sádt Győzőt. A rendőrök három hónappal később kihallgatták Benét.

„Ekkor még Soroksáron laktunk, amikor augusztus elején csengettek, láttuk, hogy a rendőrök azok. Körbenéztek a házban, majd közölték, hogy be kell vinniük. A Hősök tere magasságában jártunk, amikor Donászi szemben jött velünk az autójával. Aladárnak ugyanis az volt a szokása, hogy mindennap kijárt hozzánk Óbudáról.

Ha pár perccel előbb ér a lakáshoz, mindketten lebukunk.

Aznap csak azért indult később, mert a barátnőjét Szigetszentmiklósra vitte, hogy virágot vegyen neki" – emlékezett vissza Bene. Őt akkor rabosították, de nem sokkal később ki is engedték.

Végezni akart a társával

Bene László kapcsolata soha sem volt tökéletes Donászival, de az elfogásuk előtt már annyira megutálta, hogy végezni akart vele.

„Akadt néhány társunk. A 15 milliós soroksári postarablás után megtudtuk, hogy Sz. Gyula elmondta a barátnőjének, hamarosan nagyobb összeghez jut. Addigra olyan viszonyban voltunk Donászival, hogy azt vártuk, melyikünk végez előbb a másikkal. Azért nem tudtam megölni, mert a családom imádta őt. Ha Aladár eljött hozzánk és krumplis tésztát szeretett volna enni, akkor édesanyám azonnal nekilátott és főzött neki. Így jött kapóra az ötlet, amiről az előbb már beszéltem: hogy Gyula elárulta a tetteinket. Donászival megegyeztünk, hogy Gyulával én végzek.

A tervem az volt, hogy kicsaljuk Gyulát az erdőbe, de ott először Donászit lövöm agyon. Csak azután végeztem volna Gyulával"

– mondta Bene László, de végül ebből nem lett semmi.

Bene László a börtönből is tartja a kapcsolatot a családjával, a születésnapjára is kapott képeslapot, és Skype-on is beszélt velük.